Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣGreg Puciato: Mirrorcell | Album Review

Greg Puciato: Mirrorcell | Album Review

Η αγάπη μου γι’ αυτόν τον άνθρωπο απλά είναι γραφτό της, να μεγαλώνει κυκλοφορία με την κυκλοφορία. Συνοπτικά να θυμίσουμε, ότι ο Greg Puciato αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους frontmans όλων των εποχών σε ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών, φυσικά τους The Dillinger Escape Plan, μέλος του φοβερού supergroup Killer Be Killed (Διαβάστε εδώ: Killer Be Killed : Reluctant Hero | Album Review), διατηρεί τους The Black Queen, κι εδώ και λίγα χρόνια, το προσωπικό του project.

Ανέλυσα με περίσσια στοργή το πόσο πολύ λάτρεψα την πρώτη του προσωπική δουλειά, Child Soldier: Creator Of God (Διαβάστε εδώ: Greg Puciato - Child Soldier : Creator Of God | Album Review), έναν πραγματικά εμπνευσμένο και βαθύτατο στιχουργικά δίσκο, που ανέδειξε τις μουσικές συγγραφικές του ικανότητες σε μονοπάτια πολύ ευρύτερα του σκληρού ήχου ο οποίος είχε μονοπωλήσει τα συγκροτήματα που συμμετείχε στο παρελθόν. Η επιρροή του Mike Patton σε αυτή τη δουλειά, ήταν φανερή και πολύ δουλεμένη και άφηνε μόνο ένα ερώτημα. Που μπορεί να φτάσει από εδώ και πέρα.

Το Mirrorcell ήταν ήδη αναμενόμενη κυκλοφορία για εμένα, αφού προάγγελος του αποτέλεσε το κομμάτι Lowered σε συνεργασία με την Reba Meyers των Code Orange (Code Orange : Underneath | Album Review). Έναν απόλυτο ύμνο με ξεκάθαρη pop αλλά και synth χροιά, που για μένα έγινε αυτόματα ένα από τα καλύτερα κομμάτια της χρονιάς. Φυσικό κι επόμενο, το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις δημοσιεύθηκαν περισσότερα στοιχεία για το δίσκο, ήταν να αναζητήσω με προσμονή εάν το κομμάτι βρισκόταν εντός του tracklist. ΚΑΙ ΝΑΙ, ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ.

Έμενε λοιπόν μόνο, να δω πως θα κυλήσει η ροή του σαν ολοκληρωμένη δουλειά για να έχω έναν λόγο ακόμη να τον αγαπήσω. Το δίσκο, για τον Greg έχω ήδη πολλούς. Το Mirrorcell λοιπόν μας εισάγει στον κόσμο του με το εναρκτήριο intro, In This Hell You Find Yourself, για να περάσει πάρα πολύ γρήγορα στο Reality Spiral. Ιδανική περιγραφή κομματιού που καταλήγει αυτοπεριγραφικό. Σε βάζει απευθείας σε μία διαδικασία συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, με έναν τρόπο που μόνο ο Puciato μπορεί.

Η επιρροή του Mike Patton στο Mirrorcell, ήταν φανερή και πολύ δουλεμένη και άφηνε μόνο ένα ερώτημα. Που μπορεί να φτάσει από εδώ και πέρα;

Το πρώτο πραγματικά καλό κομμάτι του Mirrorcell μας βρίσκει αμέσως μετά και ακούει στο όνομα No More Lives To Go, του οποίου οι κιθάρες είναι εξωφρενικά καλογραμμένες και σε ελκύουν με το πρώτο άκουσμα. Οι τόνοι και οι ταχύτητες πέφτουν με το Never Wanted That. Η καθαρή φωνή του Greg Puciato λάμπει στο συγκεκριμένο μουσικό εγχείρημα, το οποίο εξυμνεί ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει την μοναξιά και την απομόνωση.

Στο κατάλληλο σημείο όμως, έρχεται η κομματάρα Lowered, ένα κομμάτι (αυτό)ταπείνωσης μπροστά σε ένα άλλο άτομο. Το θέμα των πρώην εραστών είναι αρκετά κοινότυπο μεταξύ διάφορων μουσικών ειδών ως θεματολογία, αλλά μερικά κομμάτια, απλά καταφέρνουν να το θέσουν καλύτερα. Η εμφάνιση της Reba Meyers στο δεύτερο κουπλέ, μας δίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από τα φωνητικά με τα οποία την έχουμε συνηθίσει στους Code Orange, έχουν μια πιο γλυκιά αλλά ταυτόχρονα πονεμένη όψη, ωστόσο στο στίχο But it makes me feel alive, εκρηγνύεται με έναν τρόπο που μας θυμίζει σε όλα το ποια ακριβώς είναι. Το υπόλοιπο, είναι απλά ένα φωνητικό πάντρεμα από αυτά που πρέπει να μείνουν στην ιστορία. It’s in our blood to feed, it’s in our blood to dream, it’s in our blood, it’s in our blood to be so lowered.

To Reality Spiral σε βάζει απευθείας σε μία διαδικασία συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, με έναν τρόπο που μόνο ο Greg Puciato μπορεί 

We, και ο ήχος γίνεται απότομα αρκετά περισσότερο πειραματικός, ηλεκτρονικός, με beats που ίσως κάποιος γνώριμος του ήχου του δε θα περίμενε. Γλυκούτσικο κομμάτι, επισκιάζεται όμως εντελώς από το έπος I, Eclipse που ακολουθεί. Ένας ήχος σκοτεινός, κάπως σαν να πειράζει την doom αισθητική με πολύ πιο γρήγορες (για το ιδίωμα) κιθάρες, και μια φωνητική εκτέλεση εκ μέρους του Greg από τα βάθη της προσωπικής του κόλασης. I feel done with everything. Και μια δραματική συναισθηματική κορύφωση. Αληθινό Puciato κομμάτι με τα όλα του. 

Πίσω δεν πάει και το Rainbows Underground που παραμένει στα ίδια ηχητικά μοτίβα, λίγο περισσότερο θυμωμένα βέβαια και όχι τόσο καταθλιπτικά όσο προηγουμένως. Όλη η ελπίδα χάθηκε, για να γράψει ο Greg Puciato κομμάτια κι εμείς εν τέλει χαιρόμαστε με αυτή την κατάληξη. Στιχουργικά, άψογο και το Rainbows Underground όπου επίσης καταλήγει σε μία συναισθηματική έκρηξη, αυτή τη φορά περισσότερο σε επίπεδο ερμηνείας και όχι τόσο σε αυτό της γραφής.

Η καθαρή φωνή του Greg Puciato λάμπει στο Never Wanted That, το οποίο εξυμνεί ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει την μοναξιά και την απομόνωση

Σιχαμένο και αποκρουστικό και τελευταίο (σε σειρά προφανώς) το All Waves To Nothing, έρχεται να βαρέσει σε περίπτωση που κάτι ευχάριστο είχε απομείνει μέσα σου. Φυσικά ως λάτρης του Sludge, ποτέ δε θα έλεγα αυτούς τους δύο πρώτους χαρακτηρισμούς για μουσική με αρνητική χροιά, κάθε άλλο, μιλάμε για εννιά λεπτά βαλτωμένης διάθεσης και νεύρου, με ένα φοβερό κιθαριστικό riff να το μονοπωλεί μουσικά από το έβδομο λεπτό του μέχρι το τέλος του, με διάλειμμα ενός solo, τα οποία εγώ γενικά βαριέμαι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει αισθητά.

Σε τελική ανάλυση, άλλη μια εξαιρετική δουλειά από τον αγαπημένο μου, που όμως λίγο κάτι κάπως με τράβηξε πίσω από το να το λατρέψω όσο το Child Soldier. Ίσως τον προτιμώ λίγο περισσότερο στη solo δουλειά του να είναι πιο ατμοσφαιρικός όπως εκεί, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με οτιδήποτε είχε κάνει προηγουμένως. Ίσως ήθελα κάνα δύο κομμάτια ακόμη και λίγο πιο δυναμική έναρξη στο δίσκο. Ίσως να ήθελα τη συνεργασία του με τον Carpenter Brut εδώ μέσα και όχι στο δίσκο του Carpenter. Σίγουρα όμως μιλάμε για μία ακόμη εξαιρετική δουλειά που τον κρατάει αδιαμφισβήτητα σταθερό, στο δυσθεώρητο ύψος της μουσικής του δημιουργικότητας που για μένα έχει κατακτήσει ανεπιστρεπτί. Μοναδικό μου απωθημένο, να τον δω επιτέλους μια φορά ζωντανά.

Rating: 

 8


Tracklist:

1. In This Hell You Find Yourself
2. Reality Spiral
3. No More Lives to Go
4. Never Wanted That
5. Lowered(feat. Reba Meyers)
6. We
7. I, Eclipse
8. Rainbows Underground
9. All Waves to Nothing

Band: Greg Puciato
Album: Mirrorcell
Εταιρεία: Federal Prisoner
Genre: Alternative Metal, Experimental, Industrial
Παραγωγός: Steve Evetts
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01/07/2022
Band Links: Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία