Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣThree Days Grace: Explosions | Album Review

Three Days Grace: Explosions | Album Review

Δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε το νέο άλμπουμ των Three Days Grace, ή ίσως αλήθεια να κρύβεται στην προηγούμενη δεκαετία - θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ. Δεν είναι ότι έχει άσχημη ή αδιάφορη φωνή ο Matt Walst, όμως, αν τον βάλεις σε μία toe to toe σύγκριση με τον Adam Gontier, λυπάμαι αλλά δε βρίσκω σημείο που να μην υπολείπεται εμφατικά. Βέβαια, αυτή η ανάγνωση δεν είναι ούτε αντικειμενική και ούτε απαραιτήτως σωστή. Ο ήχος των Three Days Grace στους τρεις τελευταίους δίσκους δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική παρέκκλιση του μουσικού τους αποτυπώματος. Από την άλλη, τόσο στο Explosions, όσο και στα δύο προηγούμενα, δεν είναι λίγα τα κομμάτια που ακούγοντας τα σκέφτεσαι ότι κάτι τους λείπει και δυστυχώς όλοι καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό.

Αρκετά όμως με τη μουρμούρα μου, οι Καναδοί Three Days Grace επέστρεψαν με νέο δίσκο, τον 7ο της 25ετούς τους καριέρας, τον Explosions. Αποτελούμενο από δώδεκα τραγούδια τα οποία έχουν ηχογραφηθεί με τα μέλη να μη βρίσκονται ποτέ συγχρόνως σε studio. Φυσικά είναι βαθειά επηρεασμένο από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έζησε - και μεταξύ μας, συνεχίζει να ζει - ο πλανήτης. Ας τα πιάσουμε με παραγωγικό συλλογισμό, με φόντο το πρόσφατο παρελθόν τους. 

Καθετί που θυμίζει τον πρότερο ένδοξο βίο των Three Days Grace είναι καλοδεχούμενο

Στο Human του 2015 οι Three Days Grace εμφανίστηκαν κουρασμένοι και μουδιασμένοι, παρότι είχαν περάσει τρία χρόνια από την αποχώρηση του Adam Gontier. Το Outsider που ακολούθησε μία τριετία μετά, ήταν σαφώς βελτιωμένο, ο Matt Walst πατούσε καλύτερα αλλά τότε τον ενθουσιασμό, σήμερα, τον καλύπτει μία αδυναμία θύμησης άλλου κομματιού πέραν των The Mountain & Infra-Red. Επομένως, από την πρώτη νότα έως το τελευταίο δευτερόλεπτο είχα την περιέργεια να δω αν θα κατάφερναν να βγουν το safety zone τους και να επιχειρήσουν κάτι το οποίο θα είναι αξιομνημόνευτο, για καλό ή κακό. 

Ξεκινάμε με το lead single του δίσκου, το "So Called Life" το οποίο είναι και το opener του άλμπουμ. Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο «σκληρά» κομμάτια του Explosions και αμέσως, νοσταλγικές ηχητικές αναμνήσεις κατακλύζουν τον νου κάθε ακροατή. Φυσικά, και αυτό το στοιχείο έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Απο τη μία, καθετί που θυμίζει τον πρότερο ένδοξο βίο των Three Days Days Of Grace είναι καλοδεχούμενο, από την άλλη, μοιραία, κάθε τέτοια προσπάθεια θα μοιάζει ημιτελής ένεκα της απουσίας του Gontier και, στη δική μου λογική, φανερώνει θυσία της δημιουργικότητας στον εμπορικό βωμό.

 Three Days Grace band photo, 2022, new album Explosions review

 

To "I Am The Weapon" που παίρνει τη σκυτάλη, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα το λάτρευα, τώρα μου φέρνει μόνο μελαγχολία. Θα το γράψω τώρα, αλλά κρατήστε ως μία συνολική παρατήρηση. Ο Walst στο Explosions ακούγεται καλύτερος από ό,τι στο παρελθόν, όμως, μετά από μία σχεδόν δεκαετία στην μπάντα θα περίμενα περισσότερο. Είναι κάπως άκομψο αυτό που θα πω, όμως, είναι τουλαχιστόν προβληματικό το ζενίθ της απόδοσης του τωρινού frontman να μην αγγίζει μία μέτρια απόδοση του προηγούμενου.

Θυμάστε τον Lukas Rossi, τον τύπο που είχε κερδίσει μία rock Καναδική εκδοχή του The Voice; Αν όχι, δεν πειράζει γιατί τον θυμήθηκαν οι συμπατριώτες του. Στο "Neurotic" έχουμε ένα feature του, όπου με την αρωγή του, έχουμε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Ίσως είναι το και το μόνο τραγούδι του δίσκου όπου ακούμε κάποιο πρωτότυπο στοιχείο, αφού έχει αρκετά industrial στοιχεία και εξαιρετικά έντονο feeling. 

 

 

Στη συνέχεια η ατμόσφαιρα του άλμπουμ βαραίνει και δε θα γινόταν διαφορετικά αφού το "Lifetime" που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στα θύματα του Mayfield και του Kentucky που χτυπήθηκαν από τυφώνα το 2021. Εδώ θα πρέπει να τους δώσουμε τα εύσημα, αφού το κομμάτι είναι γεμάτο ελπίδα και παρήγορες σκέψεις, δίχως όμως να ξεχνάει σε ποιους απευθύνεται. Νομίζω ότι ο σεβασμός και η σοβαρότητα με την οποία έχουν προσεγγίσει το θέμα - φυσικά και το αποτέλεσμα - είναι τα στοιχεία που τους έφεραν στην πρώτη θέση των ραδιοφωνικών charts στη rock μουσική. 

Εξαιρετικο riffing από τον Barry Stock στο "A Scar Is Born", catchy refrain και με αυτά τα κλασικά sing along σημεία που σου μένουν και λειτουργούν εξαιρετικά σε συναυλιακό επίπεδο. Όμως, ενώ είμαστε σχεδόν στο μέσο του album, ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω αυτή τη μία στιγμή που θα ξεχωρίσω και θα αντέξει στον χρόνο. Το "Souvenirs" που έπεται, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα κομματιού που αν το ακούγαμε διά στόματος Adam Gontier, θα είχε αμέσως εντελώς διαφορετική δυναμική.

Η ταυτότητα των Three Days Grace αλλοιώθηκε ανεπανόρθωτα με τη φυγή του Adam Gontier

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μέση του άλμπουμ εξερευνά μία πιο «άγρια» και ζοφερή πλευρά του ήχου των Three Days Grace, ωστόσο, το "Redemption" έρχεται να προσφέρει μία νέα οπτική, πιο μελαγχολική. Το "Champion" προσπαθεί να δημιουργήσει μία ανθεμική στιγμή, όμως, η επιμονή σε αυτό εν τέλει κουράζει, όπως οτιδήποτε επιτηδευμένο. Εξαιρετικά θετική εντύπωση προκαλεί το "Chain of Abuse" που πραγματεύεται τις κακοποιητικές σχέσεις και μάλιστα, απευθύνεται σε δεύτερο πρόσωπο στα θύματα, προσπαθωντας να τους δείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, όσο απίθανο και αν τους φαίνεται. 

Όταν άκουσα ότι στο "Someone to Talk" έχουμε συνεργασία Three Days Grace και Apocalyptica, ομολογώ ότι είχα ενθουσιαστεί στην ιδέα. Πίστευα ότι αυτό το «τόσο ίδιοι και τόσο διαφορετικοί παράλληλα» θα ήταν αρκετό ως συστατικό επιτυχίας. Φευ, όχι ότι είναι κακό κομμάτι, μία ωραία pop μπαλάντα είναι, σαν αυτές που βγαίνουν με το τσουβάλι ανά τα χρόνια. Στο κλείσιμο, έχουμε το ομώνυμο "Explosions", που πάλι, δεν είναι κακό, αλλά αμφισβητώ ότι θα θυμάμαι έστω τον ρυθμό του σε μία εβδομάδα.

Αυτό ήταν το Explosions των Three Days Grace, ο τρίτος δίσκος με τον Matt Walst και τρίτος χωρίς τον Adam Gontier. Δυστυχώς, η ταυτότητα των Καναδών αλλοιώθηκε ανεπανόρθωτα με τη φυγή του επί σειρά ετών τους frontman και νομίζω ότι πλέον τους είναι αδύνατο να ξεφύγουν από αυτήν την generic μουσική προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει. Μου έγινε και χειρότερο, αφού όταν τελείωσε ο δίσκος, το Spotify συνέχισε να παίζει κομμάτια τους και πρώτο ήταν το "Home", φαντάζεστε τη θλίψη.    

 

Rating: 

 6.5


Tracklist:

1. So Called Life
2. I Am the Weapon
3. Neurotic (featuring Lukas Rossi)
4. Lifetime
5. A Scar Is Born
6. Souvenirs
7. No Tomorrow
8. Redemption
9. Champion
10. Chain of Abuse 
11. Someone to Talk To (featuring Apocalyptica)
12. Explosions

 

Band: Three Days Grace
Album: Explosions
Εταιρεία: RCA
Genre: Alternative Rock, Post Grunge
Παραγωγός: Howard Benson, Three Days Grace
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06/05/2022
Band Links: Three Days Grace | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube

Τελευταία