Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣBehemoth: Opvs Contra Natvram | Album Review

Behemoth: Opvs Contra Natvram | Album Review

Αδίκως, η είδηση κυκλοφορίας νέου δίσκου Behemoth, ταράζει μόνο τα νερά της ακραίας σκηνής. Ωστόσο, κάθε δημιούργημα του καλλιτεχνικού άρματος του Nergal, αγκαλιάζει με τέτοιον πολύπλευρο τρόπο την τέχνη, που ακόμα και οι πιο «φτασμένες» μπάντες, τον ζηλεύουν δεν τολμούν καν να το επιχειρήσουν.

Είναι τετριμμένο και χιλιοειπωμένο, πως όταν ένα συγκρότημα κυκλοφορεί ένα album σταθμό, τότε, αν είναι πραγματικά σπουδαίο καταφέρνει να πιάσει ξανά αυτά τα επίπεδα, διαφορετικά η πνιχτή σκιά του ίδιου του τού αριστουργήματος, το σκεπάζει για πάντα.

Αν κάποιοι απορείτε για τη σχέση των Behemoth με την παραπάνω κουβέντα, θα σας μεταφέρω πίσω στο 2014 και το "The Satanist". Ένα album που δεν είναι μόνο μουσικά υπέροχο, κάθε έκφανση του, από τα videos μέχρι τα εικαστικά που το συνόδευαν, όλα τέλεια ως μονάδες, και ως σύνολο, ένα από τα καλύτερα black metal album όλων των εποχών.

Ήταν και η στιγμή που έφερε την εμπορική τους εκτόξευση, τέσσερα χρόνια μετά ήρθε το ιδιαίτερο I Loved You at Your Darkest. Σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του προκατόχου του, όμως, με έντονο πειραματισμό, απόρροια αυθεντικής & ενστικτώδους καλλιτεχνικής ανησυχίας και κυρίως, έδειχνε να προλογίζει μία νέα εποχή για τον ήχο των Behemoth.

Στο ενδιάμεσο όλων αυτών είδαμε τον Nergal να δημιουργεί ένα νέο σχήμα, τους "Me and that Man". To σκοτάδι που συντροφεύει την υψηλή του αισθητική, η απέχθεια του προς τον Χριστιανισμό και όλα όσα τον χαρακτήριζαν - και συνεχίζουν - ως main man των Behemoth, παρέμειναν. Αυτό που άλλαξε, και μάλιστα ριζικά, ήταν η απόδοση τους. Αφού από το black metal πήγε σε ένα είδος σκοτεινής country.

Ενάντια στη φύση λοιπόν, ποια φύση όμως;

Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν την ψυχοσύνθεση ενός πνεύματος έντονα καλλιτεχνικού που συνεχώς επιλέγει ζοφερούς τρόπους για να εκφραστεί. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα και το 2022, όπου οι Behemoth επιστρέφουν με τον δωδέκατο τους δίσκο, το "Opvs Contra Natvram".

Μαζί με τον Dani, θεωρώ ότι ο Nergal είναι αυτήν τη στιγμή, είναι ίσως οι καλύτεροι στιχουργοί του ήχου. Για τον Dani, όμως, η δυσκολία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο για τον Πολωνό, αφού τα Αγγλικά είναι η μητρική του γλώσσα.

And so the sun rose in the west
Only for its blinding light to grow weary in the east
With Passions subduing all speech in awe
We worship the Devil, we hail the Beast

To άνωθεν quote είναι από το πρώτο κομμάτι του album, το "Post-God Nirvana". Πάρα πολλές μπάντες έχουν δοκιμάσει ανά καιρούς να μας εισάγουν στο άλμπουμ με κάποιο intro track. Συνήθως, αυτό γίνεται με πληκτικά πλήκτρα και τη λογική της ατμόσφαιρας για την ατμόσφαιρα. Οι Behemoth από την άλλη, το κάνουν λες και συνθέτουν το score κάποιου θρησκευτικού θρίλερ αγωνίας.

Κάτι πολύ σημαντικό που ξεχωρίζει του Πολώνους είναι η «attention to detail» προσέγγισή τους. Για παράδειγμα, το Post-God Nirvana έχει έναν tribal ρυθμό, ο οποίος δίνεται - προφανώς - από τα κρουστά. Στη σύνθεση τους έχουν τον Inferno, έναν καταπληκτικό drummer. Όμως, τέτοιο παίξιμο είναι εκτός του ρεπερτορίου του, τουλάχιστον βάσει όσων μας έχει δείξει μέχρι τώρα.

Behemoth new album’s, Opvs Contra Natvram, line up. Nergal vocals, Inferno drums, Orion bass

Οι Behemoth λοιπόν, για να αποδώσουν σωστά αυτό που ήθελαν, επιστράτευσαν τον ιθύνων νου των Wardruna, Einar Selvik aka Kvitrafn. Η εισαγωγή έχει δύο αξιοσημείωτο σημεία, το πρώτο, όπου επαναλαμβάνεται σχεδόν εμμονικά ο στίχος "Hoc Signo Fertote Lvx" και στο κλείσιμο, όπου ο Nergal με εκπληκτικό τρόπο απαγγέλει το τετράστιχο που παρέθεσα παραπάνω.

Χωρίς καθυστέρηση το "Malaria Vvlgata" (σσ. Κοινή ελονοσία) έρχεται ως εκπλήρωση της απειλής που ένιωθε ο ακροατής στο προηγούμενο κομμάτι. Ήδη ακούμε τα φωνητικά του Nergal πιο σύνθετα συγκριτικά με προηγούμενους δίσκους. Αφού η σύνθεση των κομματιών μοιάζει σαν να τεστάρει την ερμηνευτική του ικανότητα.

Οι Behemoth έχουν την πολυτέλεια στα promo songs για κάθε δίσκο να μην έχουν μόνο τα καλύτερα. Θυμηθείτε το "The Satanist", το οποίο μας συστήθηκε διαδοχικά με τα "Blow Your Trumpets Gabriel", "Ora Pro Nobis Lucifer" και "Messe Noire". Κομμάτια όπως το "Ben Sahar", "In the Absence ov Light" και "O Father O Satan O Sun!" θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν (όχι το "Ora Pro Nobis Lucifer") με μεγαλύτερη επιτυχία.

Η τριάδα, όμως, έχει την ικανότητα να χτίζει ατμόσφαιρα με μουσική, με κιθάρες, μπάσο και όλα αυτά τα «ξεπερασμένα»

H ίδια λογική ακολουθήθηκε και στο "I Loved You at Your Darkest", εκεί όπου το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, το "Ecclesia Diabolica Catholica", δεν το ακούσαμε παρά μόνο με την κυκλοφορία όλου του άλμπουμ. Έτσι και στο Opvs Contra Natvram, έπρεπε να κυκλοφορήσει για να απολαύσουμε το "Once Upon A Pale Horse".

Όμως, έτρεξα μπροστά. Νωρίτερα ακούμε το "The Deathless Sun", όπου μπόλικο heavy metal εισβάλλει στην ακρόαση μας. Κλασσικό Behemoth κομμάτι, γεμάτο ατμόσφαιρα, sing along σημεία, Εωσφορική αισθητική και εξαιρετικό riffing.

Έπεται το "Ov My Herculean Exile", ένα από τα singles του δίσκου. Αυθεντική Behemoth-ίλα, εναλλαγές ρυθμών, τύμπανα απειλητικά και ξύσιμο, πολύ ξύσιμο. Εδώ είναι μία καλή στιγμή να πούμε για τις διαφορές του Opvs Contra Natvram με το ILAYD. O 11ος δίσκος των Πολωνών ήταν γεμάτος ατμόσφαιρα, όμως, πολλές του ιδέες, λόγω της πειραματικής τους φύσης, ακούγονταν μπερδεμένες και σε αρκετές φορές λειψές. Από την άλλη, το OCN δεν κάνει το ίδιο λάθος. Είναι σαφώς λιγότερο πειραματικό αλλά είναι πολύ πιο στιβαρό και με περισσότερα riffs.

H αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, στο Ευρωπαϊκό black metal υπάρχει μία τάση εγκατάλειψης των πολλών riffs, τα οποία θυσιάζονται στον βωμό της ατμόσφαιρας. Η τριάδα, όμως, έχει την ικανότητα να χτίζει ατμόσφαιρα με μουσική, με κιθάρες, μπάσο και όλα αυτά τα «ξεπερασμένα».

To "Neo-Spartacvs" μας πηγαίνει πίσω στις εποχές του Thelema.6. To "Disinheritance" δεν προκαλεί κάποια τεράστια ανατροπή στο σκηνικό, αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται ενδιαφέροντος.

Nergal aka Adam Darski

'Aλλο ένα single για τη συνέχεια, το "Off To War!", το οποίο μας πηγαίνει πίσω στις ρίζες του ιδίωματος. Όνομα και πράγμα θα έλεγε, αν και επι της ουσίας δεν έχει ακριβώς σχέση με τον πόλεμο, αφού επί της ουσίας πραγματεύεται περισσότερο εσωτερικές ανησυχίες.

H συνέχεια είναι Σαιξπηρική, αφού το "Once Upon A Pale Horse" αντλεί ως ένα σημείο την έμπνευση του από τον 'Aγγλο θεατρικό συγγραφέα. Μάλιστα, o Nergal δεν κρύβει την επιρροή των Deicide στον τίτλο του κομματιού, αφού ναι, όλοι μας ξέρουμε το Once Upon the Cross. Έγραψα παραπάνω ότι πρόκειται για το καλύτερο κομμάτι του δίσκου και θα σας το εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι που ενώνει κάθε εποχή των Behemoth, από τα "Evangelion" και "Demigod", μέχρι τα "The Satanist" και "I Loved You at Your Darkest". Από τη μία διαφέρει από την πεπατημένη της μπάντας στην μετά Satanist εποχή, όπου όλα τα όργανα ακούγονται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια των κομμάτιων. Στον αντίποδα, ακούμε μέχρι και σχεδόν jazz περάσματα, τα οποία αν μη τι άλλο αποτελούν πρωτοτυπία. Ίσως η διατύπωση «καλύτερο κομμάτι του Opvs Contra Natvram», να πρέπει να αντικατασταθεί από το «πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Opvs Contra Natvram».

Το κλείσιμο του Opvs Contra Natvram δεν επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις, διότι αφενός το "Thy Becoming Eternal" είναι εξαιρετικό αλλά το έχουμε ακούσει πριν έναν μήνα και αφετέρου γιατί το "Versvs Christvs" είναι εξαιρετικό closer track, που όμως δε μας κάνει σοφότερους στην οικονομία του δίσκου.

O Nergal και οι Behemoth κυκλοφόρησαν τον δωδέκατο δίσκο τους και έπειτα από κάμποσες προσεκτικές ακροάσεις, κατέληξα σε ετυμηγορία. Το Opvs Contra Natvram δεν κυκλοφόρησε για να καταξιώσει, αυτό το έχουν πετύχει εδώ και μία δεκαετία. Σκοπός του album ήταν οι Πολωνοί να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους και την αποστολή του αυτήν, τη έφερε εις πέρας σε απόλυτο βαθμό. Οπότε τι μένει να πούμε;

Hail Behemoth
Hail Nergal

Behemoth new album’s, Opvs Contra Natvram, line up form left to right. Inferno drums, Nergal vocals, Orion bass

Behemoth - Opvs Contra Natvram - Tracklist

 

1. Post-God Nirvana
2. Malaria Vvlgata
3. The Deathless Sun
4. Ov My Herculean Exile
5. Neo-Spartacvs
6. Disinheritance
7. Off to War!
8. Once upon a Pale Horse
9. Thy Becoming Eternal
10. Versvs Christvs

Band: Behemoth
Album:
Opvs Contra Natvram

Behemoth are: Nergal (Adam Darski) (Κιθάρα, Φωνή), Inferno (Zbigniew Robert Promiński) (Τύμπανα), Orion (Tomasz Wróblewski) (Τύμπανα)

Εταιρεία: Nuclear Blast
Genre: Black Metal
Παραγωγός: Sebastian Has
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16/09/2022

Band Links: Behemoth | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | Youtube

Τελευταία