Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣMountaineer : Giving Up The Ghost | Album Review

Mountaineer : Giving Up The Ghost | Album Review

Φαντασμα-γορική η τελευταία δουλειά από τους Αμερικάνους που δημιουργούν ένα μοναδικό blend μεταξύ doom, sludge, post metal και shoegaze. Οι "ορειβατες" συνέχισαν να βελτιώνονται και να εξελίσσουν τον ήχο τους, με αποτέλεσμα ένα άλμπουμ με αναζωογονητικό ήχο, να εξακολουθεί να ταιριάζει με την υπόλοιπη δισκογραφία τους. (αυτό σημαίνει επιτυχία jesus christ).

Μιλάμε για μεράκι οι τύποι. (Τι εννοείς ρε Γιάννη?). Εννοώ οτί αυτό που μου τράβηξε την προσοχή όταν κοιτούσα τη λίστα των κομματιών ήταν οι τίτλοι του intro και του outro. Το outro ονομάζεται Giving Up και το intro The Ghost. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι το άλμπουμ έχει κυκλικό χαρακτήρα. Και ακούγοντας το άλμπουμ μερικές φορές, φάνηκε ότι δομικά μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως παλινδρομικό.

Πάντως ακουστικά θα έλεγα ότι είναι πολύ κοντά σε μια μπάντα όπου την ανακάλυψα μέσα στις αρχές του 2022. Αναφέρομαι για τους SOM και το εξαιρετικό άλμπουμ The Shape Of Everything.

Στο θέμα μας λοιπόν, το Giving Up the Ghost αποτελείται από επτά κομμάτια, από τα οποία τα τρία πρώτα δημιουργούν ένταση και ενέργεια μέχρι και το τέταρτο κομμάτι. Μετά από αυτό, κάθε κομμάτι γίνεται σταδιακά πιο αρμονικό και ήσυχο, μέχρι το ακουστικό outro. Σχολικό έτος 2022 - εάν συνδέσουμε την εισαγωγή με το Outro θα υπάρχει μια τέλεια μελωδική επανάληψη. Με αυτόν τον τρόπο οι Μountaineer μας οδηγούν σε ένα κύμα έντασης και απελευθέρωσης.

Η εισαγωγή είναι ένα σύντομο ambient κομμάτι, που ήδη δίνει μια πρόγευση για την ατμόσφαιρα του υπόλοιπου δίσκου. Στο Blot Out the Sun, η καθαρή εισαγωγή της κιθάρας σε ξεναγεί στο περιβάλλον του άλμπουμ (είναι ώρα να ανέβουμε αυτό το βουνό), και μαζί με τα καθαρά φωνητικά, ο ακροατής παρασύρεται στο μουσικό χάος τους. Μετά από λίγο, μας δείχνουν το the dark side of the sound. Τα φωνητικά, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ growl και καθαρών μελωδιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Ναι λοιπόν ακροατήριο μου έχουν cop-ιαρει και από Amenra και άπο Cult of Luna.

peaceful  interludes, στα οποία οι μελωδίες της κιθάρας θυμίζουν μερικές φορές τους Pink Floyd, εναλλάσσονται με έναν μοναδικό συνδυασμό shoegaze και doom, που δίνουν στο συγκρότημα τον familiar ήχο τους.

Bed of Flowers και 3η κομματάρα του άλμπουμ ανοίγει απαλά αλλά γρήγορα δίνει τη θέση του σε μια μελωδία σχεδόν σαν grunge που για κάποιο λόγο μου θυμίζει ένα πιο αργό τραγούδι των Soundgarden ή ίσως και my bloody valentine, μέχρι να ακουστούν τα πρώτα φωνητικά. (βοηθήστε με εάν σας έρθει το τραγούδι των Soundgarden)

Μια YOB-ιλα έρχεται να μας ταρακουνήσει τα νερά με το 4ο τραγούδι τους,Touch of Glass. Υπάρχει μια σύντομη εισαγωγή, την οποία ακολουθεί γρήγορα το ενεργητικό doom metal. H αγωνία στα φωνητικά καθώς και στα riff της κιθάρας είναι το χαρακτηριστικό του κομματιού.

Το single, When the Soul Sleeps, είναι TO τέλειο κομμάτι που περιλαμβάνει όλα όσα έχει να κάνει με το Giving Up The Ghost μουσικά. Η ονειρική ενορχήστρωση είναι βέβαιο ότι θα δελεάσει τα αυτιά σας και θα σας οδηγήσει κάπου που ποτέ δεν είχατε σκεφτεί ότι η μουσική θα μπορούσε να ενώσει όλα αυτά τα genres και να ταιριάξουν αρμονικά. ΑΑΑ και να μην το ξεχάσω, δώστε βάση στον ρυθμό του ρεφρεν, θα σας θυμίσει σίγουρα το Razoreater από τους Αmenra. ε?

Twin Flame, το πιο αργό και καταθλιπτικό κομμάτι τους, με τον στίχο : "With death comes rebirth, with birth comes death, on a trip to the end welcome your last breath.”. Tο κομμάτι που σε βάζει αργά στα πούπουλα του Outro και σε σβίνει μέχρι να πατήσεις το repeat και να ξεκινήσεις στην ίδια μελωδία του intro.

Giving Up the Ghost – The Ghost never give up

Συμπερασματικά, το Giving Up the Ghost είναι ένας ακόμη εντυπωσιακός δίσκος στη στιβαρή δισκογραφία των δικών μας “ορειβατών”. Ο αναζωογονητικός συνδυασμός μουσικών ειδών, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό το αριστούργημα  θα μπορούσε να ονομαστεί και αλλιώς «doomgaze». Ισορροπούν εύστοχα ανάμεσα σε σκληρά περάσματα και καθαρά αρμονικά, και δημιουργούν αναγνωρίσιμες και σαγηνευτικές μελωδίες.

 

Υ.Γ.: Δώστε λίγο αξία στην μπάντα και στο Giving Up the Ghost , 32 λεπτά homework για τα αυτιά μας είναι και θα δείτε στο τέλος δεν θα καταλάβετε ότι μπήκε πάλι από την αρχή.

Rating: 

 8


Mountaineer - Giving Up The Ghost - Tracklist

1. The Ghost
2. Blot Out the Sun
3. Bed of Flowers
4. Touch of Glass
5. When the Soul Sleeps
6. Twin Flames
7. Giving Up


Band: Mountaineer
Album: Giving Up The Ghost
Mountaineer are: Clayton Bartholomew (Guitars, Keyboards) , Miguel Meza (Vocals), Patrick Spain (Drums, Keyboards), Forrest Harvey (Guitars), Isaac Rigler (Guitars), Dillon Variz (Bass)

Εταιρεία: Lifeforce Records
Genre: Post-metal, Doom metal, Shoegaze
Παραγωγός: Ben Hirschfield
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25/02/2022
Band Links:
 Facebook | Instagram |
Bandcamp | Spotify |

Τελευταία