Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣThe Mars Volta : The Mars Volta | Album Review

The Mars Volta : The Mars Volta | Album Review

Αυτή η χρονιά έχει δώσει ήδη αφορμές για παραπάνω μουσικό ενθουσιασμό, καθώς πάρα πολλές μπάντες επανεμφανίζονται, βρίσκοντας ξανά την δημιουργικότητα τους, αρκετές όμως δεν έχουν πάρει τον σωστό δρόμο ή απλά δεν ήταν σε θέση να βγάλουν νέα μουσική.

Οι The Mars Volta λοιπόν, είναι μία από τις μουσικές μου αδυναμίες που, μετά από χαοτικές καταστάσεις, τσακωμούς και διάφορα άλλα περίεργα, αποφάσισαν το 2013 να το λήξουν. 2022 όμως και αποφασίζουν τον Ιούνιο να μας ανακοινώσουν ότι έχουν νέο υλικό και είναι έτοιμοι να το παρουσιάσουν,  νέο single, ημερομηνία νέου full length album και tour στα σκαριά.

Όταν βγήκε το πρώτο single, Blacklight Shine, μαζί με ένα video 11 και κάτι λεπτών, κάτι δεν κόλλαγε. Θα μου πείτε είναι οι Mars Volta, πάντα κάνουν πολύ ακραία περίεργα πράγματα, με βαθύτερα νοήματα, αλλαγές στα παιξίματα τους και πολλά άλλα. Αυτό όμως ήταν λίγο πιο περίεργο. Αν μπορώ να το χαρακτηρίσω κάπως, μπορώ να το πω neo-soul, κάτι πολύ πολύ έξω από τα νερά που τους είχαμε συνηθίσει.

Θα συνεχίσω όμως γιατί μπορεί να υπάρχει κάτι βαθύτερο που δεν πιάνω ακόμα. Graveyard Love, δεύτερο single και σε σειρά στο album, με παρόμοιο video, περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία, λίγο πιο «δικό τους» θα έλεγα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Cedric Bixler-Zavala, αλλά πάλι εκτός πραγματικότητας της μπάντας που είχα στα αυτιά μου από τις μέρες του Noctourniquet το 2012. Shore Story σε πιο αργό tempo, σε πιο sexy neo-soul, πάλι, μονοπάτια όπως και τα λίγο πιο groovy Blank Condolences και Vigil που ακολουθούν.

Εννοείται όμως ότι τα πράγματα γίνονται πιο περίεργα, αλλά με ίσως το πιο ταιριαστό στο παρελθόν τους track, Que Dios Te Maldiga Mi Corazon, ξεκινώντας σε salsa ,κάτι που σπάνε ολοκληρωτικά αργότερα σε πιο drum nbass, συνεχίζοντας αυτά τα γρήγορα drumming μοτίβα του Willy Rodriguez Quiñones στο Flash Burns From Flashbacks, με το απαραίτητο (?) αργό διάλειμμα του Cerulea και ξανά μετά με το Palm Full Of Crux.

Αν μπορώ να χαρακτηρίσω κάπως το The Mars Volta, μπορώ να το πω neo-soul, κάτι πολύ πολύ έξω από τα νερά που τους είχαμε συνηθίσει

Η παραγωγή είναι το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ίσα ίσα μας φέρνει λίγο στα παλιά συγκεκριμένα στο No Case Gain, που έχει μία μεγαλύτερη δόση rock στοιχείων. Αλλά όχι, δεν χρειάζεται τόση φόρα. Ακουστική αρχή και πάλι πιο αργό tempo στο Tourmaline και πάλι άλλα vibes στο αντικειμενικά weird, με ακόμα πιο weird solos, Equus 3. Τελείως ηλεκτρονικό Collapsible Shoulders και λίγο πιο φυσικά όργανα και ροή στο τέλος, που δυστυχώς θα πω ότι άργησε να έρθει, με The Requisition.

Περίμενα, όπως νομίζω πολλοί fans τους, καινούρια μουσική από τους The Mars Volta λίγο παραπάνω από 9 χρόνια. Ο ενθουσιασμός ήταν πολύ μεγάλος και η ανυπομονησία μεγαλύτερη να ακούσουμε ίσως, προφανώς με μία πιο αισιόδοξη διάθεση, στιγμές The Bedlam In Goliath, Octahedron, ακόμα και Noctourniquet. Σίγουρα ξέραμε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, είναι και εκείνοι και εμείς άνθρωποι και εξελισσόμαστε με τα χρόνια, αλλά αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω. Πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή, δυστυχώς όχι από την σωστή μεριά αν με ρωτάει κάποιος, καθώς καταπιάστηκαν με ένα είδος που δεν έχουν ξαναπλησιάσει και, επίσης αν με ρωτάει κάποιος, δεν τους ταιριάζει.

Ελάχιστα στοιχεία συνοχής, ελάχιστα στοιχεία δικά τους και, όπως λέει και ένας πολύ καλός φίλος και δάσκαλος, τα κομμάτια είχαν να πουν ελάχιστα. Για αυτό το λόγο δεν μου έμεινε σχεδόν τίποτα μετά από τις πολλές ακροάσεις. Ελπίζω τουλάχιστον να συνεχίσουν να γράφουν μουσική με την ελπίδα ότι θα βρουν τα στοιχεία που τους έκαναν αυτό που είναι και θα εξελίξουν αυτά και όχι αυτά που πιστεύουν ότι «πουλάνε» αυτή την περίοδο

Rating: 

 4.5


The Mars Volta - The Mars Volta - Tracklist

1. Blacklight Shine
2. Graveyard Love
3. Shore Story
4. Blank Condolences
5. Vigil
6. Qué Dios Te Maldiga Mí Corazón
7. Cerulea
8. Flash Burns from Flashbacks
9. Palm Full of Crux
10. No Case Gain
11. Tourmaline
12. Equus 3
13. Collapsible Shoulders
13. The Requisition

 

Band: The Mars Volta
Album: The Mars Volta
The Mars Volta are: Cedric Bixler-Zavala (vocals), Omar Rodríguez-López (guitars, synthesizers, direction, arrangements), Marcel Rodríguez-López (synthesizers), Eva Gardner (bass guitar), Willy Rodriguez Quiñones (drums) | Additional Musicians : Leo Genovese (keyboards) Daniel Diaz Rivera (percussion)

Εταιρεία: Clouds Hills
Genre: Progressive Rock, Neo-Soul
Παραγωγός: Omar Rodríguez-López
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16/09/2022
Band Links:
The Mars Volta | Facebook | Instagram | Bandcamp | Spotify | YouTube

 

Τελευταία