Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣMIDNIGHT EXPRESSGhost in the Shell - Cybernetics και υπαρξισμός

Ghost in the Shell - Cybernetics και υπαρξισμός

Βρισκόμαστε στο εγγύς μέλλον, σε έναν κόσμο που η ιδέα των cybernetics έχει επικρατήσει και οποίος θέλει μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε κομμάτι του σώματός του με ρομποτικά μέλη. Η τεχνολογία αυτή μάλιστα έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που κάποιος μπορεί να επέμβει στον ίδιο του τον εγκέφαλο, να του εγκαταστήσει προγράμματα και να τον συνδέσει με το διαδίκτυο. Όταν τελικά η συνείδησή μας μετατραπεί ολοκληρωτικά σε ψηφιακές πληροφορίες, θα είμαστε ακόμα το ίδιο άνθρωποι;

Ghost in the Shell | Τρομακτικά κοντινό cyberpunk μέλλον

Αυτό το τρομακτικά κοντινό cyberpunk μέλλον αποτελεί τον κόσμο του Ghost in the Shell, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ιαπωνία μέσο του manga του 1989 του Masamune Shirow. Εμπνευσμένος από το βιβλίο του Βρετανού φιλόσοφου Arthur Koestler, The Ghost in the Machine, ο Shirow μέσα από το Ghost in the Shell καταπιάστηκε με τα βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα του ανθρώπινου δυισμού και της έννοιας της ψυχής. Η πρωταγωνίστρια του, η Motoko Kusanagi, δεν έχει πλέον ανθρώπινο σώμα. Το μόνο πράγμα μέσα της το οποίο είναι ακόμα σε κάποιο βαθμό ανθρώπινο είναι το μυαλό της και αυτό είναι συνδεδεμένο μονίμως στο διαδίκτυο, προσβάσιμο σε οποιονδήποτε έχει τα μέσα.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων του 1995 αποτελεί την πρώτη προσπάθεια μεταφοράς του franchise στην μεγάλη οθόνη. Αν και την περίοδο της κυκλοφορίας της, παρ όλη την σχεδόν καθολική αποδοχή της από τους κριτικούς, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη από πλευράς εισπράξεων, τα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε μεγάλο cult κοινό και πλέον θεωρείται από τα καλύτερα animation που έχουν βγει ποτέ από ιαπωνικό στούντιο.

Ακολουθούμε την Motoko Kusanagi, ταγματάρχη μιας ομάδας κρούσης της κυβέρνησης της Ιαπωνίας η οποία μαζί με τον συνάδελφό της Batou έχουν αναλάβει να λύσουν το μυστήριο του Puppet Master, ενός φαινομενικά αόρατου εχθρού ο οποίος μέσω του διαδικτύου μπορεί να χακάρει τα μυαλά ανθρώπων που είναι και αυτοί συνδεδεμένοι. Η Kusanagi προσπαθώντας να λύσει αυτήν την υπόθεση θα έρθει αντιμέτωπη με την ίδια της την φύση και θα αναθεωρήσει το πως βλέπει σε αυτή την κατάσταση την ίδια την έννοια της ψυχής, η οποία στο κόσμο του Ghost in the Shell ορίζεται ως το “Ghost” του τίτλου.

Ghost in the Shell | Ο εσωτερικός διχασμός της Motoko Kusanagi

Η ιδέα αυτού του “Ghost” αποτελεί και την φιλοσοφική βάση της ταινίας. Η ηρωίδα δε βρίσκεται μέσα στο σώμα στο οποίο γεννήθηκε, ούτε έχει αναμνήσεις από το παρελθόν της. Ο ίδιος της ο εγκέφαλος ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ένα τεχνητό σώμα, είναι μονίμως συνδεδεμένος με το διαδίκτυο και αποτελείται από άπειρες πληροφορίες οι οποίες και αυτές δεν προέρχονται όλες από την ίδια. Το γεγονός ότι έχει συνείδηση είναι αρκετό για να θεωρήσει τον εαυτό της άνθρωπο;

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Mamoru Oshii, γνωστό για το εξίσου υπαρξιακό “Angel's Egg”. Για την πραγματοποίησή της χρησιμοποιήθηκε ένας καινούριος για την εποχή τρόπος animation γνωστός ως digitally generated animation (DGA), ο οποίος συνδυάζει παραδοσιακό animation στο χέρι μαζί με CGI (computer generated images). Είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιήθηκε από τότε αρκετές φορές με ανάμεικτα αποτελέσματα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να ταιριάζει γάντι στον cyberpunk κόσμο που μας περιγράφει το Ghost in the Shell. Το animation στις σκηνές δράσης είναι ισάξιο με αυτό του Akira, χαρακτηρίζεται από επιβλητικές, σχεδόν φωτορεαλιστικές σκηνές της πόλης στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία (μια ανώνυμη πόλη βασισμένη στο Τόκιο) και εκτενείς φιλοσοφικές συζητήσεις πάνω στα τεκταινόμενα από τους πρωταγωνιστές.

Το Ghost in the Shell επηρέασε σε τεράστιο βαθμό την αισθητική του cyberpunk αφού τα διαχρονικά θέματά με τα οποία ασχολείται, τα οποία όσο περνούν τα χρόνια φαίνονται όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητά μας, τα βλέπουμε σε πολλές ταινίες (και όχι μόνο) μέχρι και σήμερα. Πολλοί δημιουργοί μάλιστα έχουν παραδεχτεί ξεκάθαρα το πόσο σημαντική για αυτούς είναι η ταινία , μεταξύ τους οι Wachowski των οποίων η τριλογία των Matrix είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη και από την αισθητική αλλά και από τα βασικά φιλοσοφικά θέματα του Ghost in the Shell.

Το Ghost in the Shell επηρέασε σε τεράστιο βαθμό την αισθητική του cyberpunk

Και απ ότι φαίνεται αυτά τα θέματα θα γίνονται ολοένα και πιο διαχρονικά, κάτι που θα κάνει την ταινία να είναι επίκαιρη για δεκαετίες ακόμα. Η παρακολούθησή της είναι μια εμπειρία που μπορεί να κάνει κάποιον να αναθεωρήσει για το πως βλέπει την ιδέα της τεχνολογίας και της ψυχής και την οποία κάθε λάτρης του cyberpunk, του animation και της φιλοσοφίας πρέπει να βιώσει. Η προβολή που κάνει το Midnight Express είναι μια σπάνια ευκαιρία να τη δει κάποιος στην μεγάλη οθόνη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Τελευταία