Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣΠτέρυγα 3 - Ιστορίες Από Την Τρίτη Πτέρυγα

Πτέρυγα 3 - Ιστορίες Από Την Τρίτη Πτέρυγα

Μια ολοκαίνουρια δουλειά από μια ολοκαίνουρια ελληνόφωνη μπάντα… Ό,τι πιο ενδιαφέρον για δισκοκριτική όταν δεν έχεις κανένα προηγούμενο δεδομένο, οπότε και τίποτα να περιμένεις ή να συγκρίνεις. Πόσο μάλλον όταν συμπωματικά έτυχε να είμαι εκεί στην παρθενική εμφάνιση των "Πτέρυγα 3" για την παρουσίαση του εν λόγω δίσκου "Ιστορίες από την Τρίτη Πτέρυγα".

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να κάνω μια μικρή αναφορά στην όλη παρουσία τους και on-stage. Ευχάριστα παρατηρώ ότι η φυσική τους παρουσία αναδεικνύει τα ίδια τους τα κομμάτια σε σχέση με την ηχογράφηση κι αυτό είναι γενικώς εκτιμάται πολύ. Με δεδομένο λοιπόν ότι αυτό είναι το πρώτο τους project και άρα κι η πρώτη τους έκθεση σαν "Πτέρυγα 3" σε κοινό, θα έλεγα ότι ενώ μουσικά είχα μπροστά μου να «σαλεύει» αυτό που ακούω και στον δίσκο και η παρουσία των μουσικών ήταν σεμνή και συγκρατημένη παρά το ένθερμο και υποστηρικτικό ακροατήριο, ο frontman (τραγουδιστής και στιχουργός των τριών εκ των πέντε κομματιών του δίσκου), μια αρκετά ιδιαίτερη φιγούρα, ανέβαζε τον πήχη υποστηρίζοντας με το παραπάνω τους στίχους του, βγάζοντας αβίαστα την ψυχεδέλεια του. Θα μπορούσα να τον φανταστώ αντί για τα παρασκήνια, να βγαίνει στη σκηνή από την πόρτα μιας ψυχιατρικής πτέρυγας. Δε θα με χάλαγε να τον δω σε μελλοντικό live με την κλασσική λευκή περιβολή με τα ραμμένα μανίκια.

Πίσω στο δίσκο…

Τα δύο κομμάτια που δεν υπογράφει ο Βαγγέλης Τσίμος, είναι μελοποιημένη ποίηση Νίκου Καρυωτάκη και Κατερίνας Γώγου. "Θάνατοι" και "Η Μοναξιά" αντίστοιχα. Το "Θάνατοι" έχει μια ξεκάθαρη dark wave διάθεση και ο τραγουδιστής περισσότερο δίνει έμφαση στην ερμηνεία με την ανάλογη θεατρικότητα στην έκφρασή του, παρά στην μελωδικότητα ή ορθοφωνία. Όσο για την ερμηνεία της φωνής στο "Η Μοναξιά", δε θα μπορούσα να τη φανταστώ καλύτερα, εκτός ίσως αν άκουγα την ίδια τη Γώγου. Το μουσικό χαλί και στα δύο κουμπώνει καλά, με έξυπνες ψυχεδελικές πινελιές, ωραία riff, κι όπου χρειάστηκε τα σολιστικά μέρη εναρμονίζονται χωρίς υπερβολές στην άρρωστη, σκοτεινή και κάπως αποπνικτική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το σύνολο του project.

Για το στίχο στα υπόλοιπα τρία κομμάτια, θα έλεγα ότι είναι άμεσος, αρκετά στεγνός από αλληγορίες ή λογοτεχνικά τεχνάσματα. Θέλει να σου πει κάτι και στο λέει. Δε στο σερβίρει κομψά. Αυτό δένει με την όλη ιδιαιτερότητα και το ύφος της μπάντας. Οι συνθέσεις κι η ενορχήστρωση είναι σχετικά λιτές χωρίς πολλά-πολλά, αφήνοντας χώρο στην ερμηνεία και δίνοντας περισσότερο βάρος στην ατμόσφαιρα.

Η "Πτέρυγα 3" είναι μια διαφορετική κι αρκετά πρωτότυπη πρόταση για την ελληνική μουσική σκηνή, με ευδιάκριτες επιρροές αλλά δική της ταυτότητα. Σίγουρα αν θες να ακούσεις κάτι ανάλαφρο, μην ακούσεις "Πτέρυγα 3". Έχει να σου διηγηθεί ιστορίες παράξενης τρέλας, μελαγχολίας και σύγχυσης. Εύχομαι να είναι καλά στα ψυχολογικά τους τα παιδιά, αλλά κι αν δεν είναι, τουλάχιστον βγάζουν δημιουργικά την αρρώστια τους και κάτι τέτοιες αρρώστιες εγώ προσωπικά τις γουστάρω. 'Aλλωστε στο βαθύ γκρι αστικό τοπίο, όλοι κουβαλάμε λίγο ή πολύ κάτι ενδόμυχα αρρωστημένο…

Τους εύχομαι καλή αρχή και καλή επιτυχία στην μουσική τους πορεία και στις ψυχοθεραπείες τους. Περιμένω να ακούσω περισσότερες ιστορίες από την τρίτη Πτέρυγα στο μέλλον.

Rating:

8.5


Εταιρεία: Πτέρυγα 3
Genre: Psychedelic/Dark/Ambient Rock
Παραγωγός: Πτέρυγα 3
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15/05/2020

Band links: Facebook, YouTube, Bandcamp