Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑA Perfect Circle - Mer De Noms

A Perfect Circle - Mer De Noms

Πόσο εφικτό είναι για ένα συγκρότημα να ξεφύγει από τη σκιά του εμβληματικού frontman του; Γίνεται να τραγουδήσει κάπου ο Keenan χωρίς να κουβαλάει τον προσδιορισμό / περιορισμό “ο τραγουδιστής των Tool”; Πώς ένας guitar tech φτιάχνει μια μπάντα που το ντεμπούτο της καταφέρνει να χαρακτηριστεί μοντέρνα κλασικό μέσα σε μια θάλασσα μουσικής;

Πολύ εφικτό, γίνεται, με τους A Perfect Circle, και τη θάλασσα των ονομάτων.

"Mer De Noms" - τα εικοστά γενέθλια ενός modern classic δίσκου

Η αρχή

Η αρχή των A Perfect Circle (APC εφεξής) προσδιορίζεται κάπου στο 1995, όταν ο Maynard James Keenan φιλοξένησε τον Billy Howerdel στο σπίτι του στο Βόρειο Χόλιγουντ. Είχαν γνωριστεί λίγα χρόνια νωρίτερα όταν οι Tool ήταν το opening act των Fishbone, με τον Howerdel να είναι guitar tech των headliners (έχει περάσει από το ίδιο πόστο και για τους Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Tool).

Σε αυτή τη συγκατοίκηση, ο Keenan άκουσε τα demo του συνεργάτη και φίλου του και αμέσως θέλησε να είναι μέρος του νέου πρότζεκτ που θα στηνόταν. Αρχικά ο Howerdel σκεφτόταν τα φωνητικά να είναι γυναικεία αλλά οι μελωδικές γραμμές και η αισθητική του Keenan ταίριαζαν απόλυτα σε αυτό που είχε στο μυαλό του. Με την έλευση των Paz Lenchantin (μπάσο και βιολί), Troy Van Leeuwen (πρώην κιθαρίστας των Failure) και Tim Alexander (ντράμερ των Primus), οι APC πήραν σάρκα και οστά και το 1999 ξεκίνησαν τα live με τοπ εμφάνιση αυτή στο Coachella Festival τον Οκτώβρη της ίδια χρονιάς. Ξεκινώντας τις ηχογραφήσεις, ο Alexander αντικαταστάθηκε από τον Josh Freese (παγκοσμίως αναγνωρισμένος session ντράμερ) και εξαιρώντας το πρώτο κομμάτι του Mer De Noms, “The Hollow” που έχει τα τύμπανα του πρώτου ντράμερ τους, σε όλα τα υπόλοιπα τραγούδια έχει ηχογραφήσει ο Freese. Η παραγωγή του δίσκου δεν άργησε να τελειώσει και ενώ η αρχική σκέψη ήταν να κυκλοφορήσει μέσω της δισκογραφικής εταιρείας των Tool, Volcano Records, τελικά η κυκλοφορία του ανατέθηκε στη Virgin Records. Σκοπός αυτής της απόφασης ήταν να μην χαρακτηριστούν (οι APC) το νέο side project του Keenan αλλά να αντιμετωπιστούν σαν ένα ισάξιο συγκρότημα.

Το Mer De Noms κυκλοφορεί και σαρώνει

Πέρα από τις περιοδείες για την προώθηση του επερχόμενου δίσκου, κυκλοφόρησαν και τρία single επιλέγοντας από το tracklist τα “Judith”, “Three Libras” και “The Hollow”. Και τα τρία κομμάτια έλαβαν μεγάλη αποδοχή από κοινό και κριτικούς, μπαίνοντας άμεσα στα τοπ 20 των Billboard US Modern Rock and Mainstream Rock charts. Η επίσημη κυκλοφορία του Mer De Noms γίνεται στις 23 Μαΐου 2000 και μέσα σε μία εβδομάδα σκαρφαλώνει στην τέταρτη θέση του Billboard 200, με τις πωλήσεις να ξεπερνάνε τα 188000 αντίτυπα. Αυτόματα, οι APC αποκτούν το ρεκόρ του πρώτου ροκ συγκροτήματος που φτάνει σε μια τόσο υψηλή θέση με τον πρώτο δίσκο του, με αυτή την αναγνώριση να είναι μόνο η αρχή. Με ολοένα νέες εμφανίσεις σε charts, τις διθυραμβικές κριτικές για τις συνθέσεις του Howerdel, τον λυρισμό και τις μελωδίες του Keenan να διαδέχονται η μία την άλλη, οι A Perfect Circle κοιτάνε πια στα μάτια τα ήδη υπάρχοντα μεγαθήρια στον alternative rock / metal ήχο. Τα υπόλοιπα, είναι πια απλά ιστορία.

Οι λεπτομέρειες

Ξεκινώντας από το εξώφυλλο του δίσκου, τα σύμβολα μπορούν να ερμηνευτούν ως “La Cascade des Prénoms” που μεταφράζεται ως “Καταρράκτης Μικρών Ονομάτων”. Συνδέεται άμεσα με το όνομα του δίσκου, τους περισσότερους τίτλους και κάποιους στίχους των τραγουδιών όπου υπάρχουν αρκετά ονόματα. Στη πραγματικότητα, είναι κυρίως αναφορές σε ανθρώπους που ο Keenan όντως γνώριζε: Magdalena, Rose, Orestes, Thomas, Renholdër (για τον μουσικό Danny Lohner, μεταξύ άλλων και συνεργάτη του Trent Reznor), Breña και Judith (η μητέρα του Keenan, Judith Marie Keenan). Αξίζει να αναφερθεί πως το επίσημο βίντεο για το Judith είναι σκηνοθετημένο από τον David Fincher (Fight Club, The Game, Seven), ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του για αυτή τη συνεργασία ως απόρροια του ενθουσιασμού του από την ακρόαση του δίσκου.

Συνθετικά, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα alternative rock/metal, prog rock και heavy riffs. Παίζοντας με τη διάθεση και τα αναδυόμενα συναισθήματα, άλλοτε πιο μελωδικοί και λυρικοί, σε στιγμές πιο επιθετικοί, ταξιδεύουν τον ακροατή σε ένα εσωτερικό μονοπάτι σκέψεων και αισθήσεων. Σύμμαχοί τους σε αυτό, τα μουσικά όργανα του βασικού ροκ σχήματος (κιθάρα, μπάσο, ντραμς) αλλά και ακουστικές κιθάρες, βιολί, βιόλα, πιάνο και καλίμπα. Και ο Keenan, φυσικά, που είναι αυτός που είναι, τόσο στιχουργικά όσο και μελωδικά.

Εν κατακλείδι

Είναι το Mer De Noms ο επιδραστικότερος δίσκος του 2000; Για κάποιους, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ για την ακρίβεια, ναι. Είναι η καλύτερη κυκλοφορία των APC; Οι απόψεις διίστανται, έχουμε και ένα Thirteenth Step λίγο πιο μετά. Αξίζει να του δώσει κανείς σημασία και ακρόαση; Ναι, φυσικά και ναι! Η μαγεία άλλωστε με αυτόν τον δίσκο είναι πως είναι τόσο ιδιαίτερος που ανακαλύπτεις σε κάθε ακρόαση και μια λεπτομέρεια ακόμα. Κάτι που δεν είχες προσέξει, κάποια σύνδεση που σου είχε ξεφύγει. Κι αυτό είναι υπέροχο.