Behemoth - A Forest EP

Είναι κάποια χρόνια τώρα, από το "The Satanist" συγκεκριμένα, που θεωρώ τους Behemoth ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω σε black metal. Επίσης, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι πως οι Πολωνοί κάνουν εκπληκτική καλλιτεχνική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, από τα artworks των δίσκων τους, μέχρι τα video clips τους. 'Ολα ξεχειλίζουν από υψηλού επιπέδου αισθητική δεμένη άρρηκτα με το μουσικό τους περιεχόμενο.

Πριν μπούμε για τα καλά στα του EP, νομίζω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε στάση στο "ILYAYD". Ο λόγος δεν είναι η ύπαρξη των δύο κομματιών που δεν κατάφεραν να συμπεριληφθούν στον δίσκο, αλλά η στροφή στον ήχο που επιχειρεί ο Nergal και κατ’ επέκταση οι Behemoth. Η νέα εποχή του συγκροτήματος που ξεκίνησε να γίνεται ορατή στο "Demigod" και κορυφώθηκε στο "The Satanist", μοιάζει να δίνει τη θέση της σε μία καινούργια, λιγότερο επιθετική, αλλά απείρως πιο σκοτεινή.

Το "A Forest" λοιπόν συνεχίζει από εκεί που μας άφησε το "Coagvla", εξερευνώντας ακόμα περισσότερο μονοπάτια στα οποία θα βαδίσουν στο εγγύς μέλλον οι Behemoth. Είναι ωραίο πράγμα οι διασκευές, αλλά πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Μπορώ να απαριθμήσω μία σειρά διασκευών όπου συγκροτήματα απλά ξαναέπαιξαν το κομμάτι – με μερικές διαφοροποιήσεις στον ήχο των οργάνων – αλλά που επί της ουσίας δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα νέο στην μουσική. Εδώ όμως δεν έχουμε κάτι τέτοιο, για την ακρίβεια έχουμε το εντελώς αντίθετο. Οι Behemoth κάνουν κτήμα τους το κομμάτι και μας παρουσιάζουν κάτι εντελώς φρέσκο. Ο Nergal για ακόμα μία φορά αποδεικνύει περίτρανα πόσο έξυπνος είναι, καθώς δίνει τα φωνητικά στον Niklas Kvarforth των Shining, τον οποίο θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με έναν δαιμονισμένο Robert Smith. Αυτό που όμως είναι απορίας άξιο είναι το πώς καταφέρνουν έναν ύμνο του gothic rock να τον κάνουν να ακούγεται ακόμα πιο σκοτεινός. Και προσέξτε, σε κάθε δευτερόλεπτο του κομματιού είναι φανερός ο σεβασμός με τον οποίο το μεταχειρίζονται.

Στη συνέχεια έχουμε μία live εκτέλεση του κομματιού, για να ακολουθήσουν δύο κομμάτια που για έναν περίεργο λόγο δεν χώρεσαν στο "ILYAYD". Πρώτο ακούμε το "Shadows ov Ea Cast upon Golgotha" το οποίο αν εξαρτώταν από μένα, όχι απλά θα έμπαινε στον δίσκο, αλλά θα ήταν και ένα από τα commercial singles του. Γεμάτο ενδιαφέροντα και αριστοτεχνικά riffs, εντυπωσιακό drumming από τον Inferno, συμπαγείς μπασογραμμές και τον Nergal… να είναι απλά ο Nergal, συνθέτουν ένα άκρως Behemoth-ικό κομμάτι και τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που έμεινε εν τέλει απ’ έξω. Το EP κλείνει με το "Evoe" όπου ο Nergal δείχνει/διδάσκει πως πρέπει να ακούγεται το «ξύσιμο» στο 2020, σε ένα αμιγώς black metal κομμάτι, που πολλές μπάντες του είδους θα ζήλευαν.

Εν κατακλείδι, δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η νέα κυκλοφορία των Behemoth, καθώς μας έχουν καλομάθει σε καλαίσθητες και top επιπέδου κυκλοφορίες και αυτό πράττουν για ακόμα μία φορά. Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω στη δήλωση του Nergal "We hope this brings some respite for anyone struggling during these strange times on our planet! Stay safe, stay positive, Hail Satan!" ένα HAIL BEHEMOTH!

Rating:

9.0


Εταιρεία: NEW AEON MUSICK
Genre: Black Metal
Παραγωγός: NEW AEON MUSICK
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29/05/2020

Band links: Behemoth, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify, YouTube

Τελευταία