Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΑυτό που αγαπούσα, το εκτίμησα ακόμη περισσότερο

Αυτό που αγαπούσα, το εκτίμησα ακόμη περισσότερο

Συνέχεια του αφιερώματος στον Dio

ΜΕΡΟΣ 4ο: «Αυτό που αγαπούσα, το εκτίμησα ακόμη περισσότερο»

Η ανταπόκριση του κόσμου στην ετήσια πρόσκληση των Rock ‘n’ Roll Children, είναι παραπάνω από ζεστή, οδηγώντας ακόμη και σε sold out βραδιές στο ιστορικό club της οδού Ηπείρου. Ο λόγος της επιτυχίας αυτού του event, φαίνεται πως δεν είναι άλλος από την αγάπη με την οποία έχει γίνει η προσέγγιση σε αυτό…

► Γιάννης Παπανικολάου: «Έχουμε καταφέρει ο καθένας να βάλει το στίγμα του, να το κάνουμε με τον τρόπο μας. Να μη φαίνεται σαν πιστή διασκευή. Το πήραμε ο καθένας προσωπικά και όπως βγει. Επειδή είμαστε οπαδοί του όλου πράγματος και έχουμε μεγαλώσει με τα τραγούδια του, με έναν τρόπο, όσο και αν δεν έχουμε τις ικανότητες του Dio ή τις ικανότητες των μουσικών που είχε κοντά του πάντοτε, μας βγαίνει ένα οπαδικό συναίσθημα, ερμηνεύοντας ή παίζοντας τα κομμάτια του. Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα συν, που σώνει την κατάσταση. Αυτό είναι νομίζω το κυριότερο. Γιατί εκτελεστικά, μπορείς να γίνεις μηχανή, αλλά το feeling και το συναίσθημα, είναι κάτι που δεν διδάσκεται. Όσο και να δουλέψεις, όσο και να μελετήσεις, το πράγμα δεν ξεπερνιέται. Είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις, νομίζω».

Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείς το Κύτταρο κάθε χρόνο τον Μάιο, είναι και ότι δεν θα άκουσες ποτέ ακριβώς το ίδιο setlist…

► Γιάννης Παπανικολάου: «Λόγω ενασχόλησης με τη μουσική του, μέσω των Rock ‘n’ Roll Children, όσο εντρυφείς και εμβαθύνεις, ανακαλύπτεις συνεχώς πράγματα. Πέρα από τις πληροφορίες για την καριέρα του, για τους δίσκους και διάφορα trivia, εμβαθύνεις περισσότερο στη μουσική του και ανακαλύπτεις πράγματα, που έχει κάνει μουσικά, που με τα χρόνια έχω εκτιμήσει πολύ παραπάνω. Αυτό που αγαπούσα από μικρό παιδί, το εκτίμησα ακόμη περισσότερο γιατί το καλλιτεχνικό εύρος του είναι τεράστιο. Μιλάμε για 21 albums σε 37 χρόνια. Είναι πολύ μεγάλο το νούμερο! Πάντα ανακαλύπτεις πράγματα. Αλλά και τα ίδια να παίζουμε συνέχεια δεν τα βαριόμαστε, γιατί πάντα έχουν να πουν κάτι. Δεν αισθανόμαστε κορεσμό. Όταν νιώθεις κάτι από τη μουσική του και το μοιράζεσαι και το νιώθει και ο απέναντι με τον ίδιο τρόπο, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα.

Υπάρχει ένα rotation στο set, αναγκαστικό, γιατί και εμείς δεν θέλουμε να βαριόμαστε σαν συγκρότημα, να κάνουμε κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Όμως το μισό σετ μένει σταθερό, γιατί υπάρχουν κλασικά τραγούδια, που δεν μπορούν να μην παιχτούν. Είτε με Rainbow, είτε με Sabbath είτε από τα προσωπικά του, υπάρχουν τραγούδια που πρέπει να τα παίξεις και θα τα παίξεις γιατί αρέσουν και σε εσένα, αλλά και γιατί είναι τραγούδια σημεία αναφοράς για το τι είναι ο Dio.

Τραγούδια που θα θέλαμε να παίξουμε, δεν υπάρχουν. Ακόμα και τα πιο underrated κομμάτια του, επειδή παίζουμε τόσα χρόνια, έχουμε ίσως καλύψει 90-100 τραγούδια του. Πέρα από τα super classics, ακόμα και κομμάτια λιγότερο προβεβλημένα, τα έχουμε κάνει και αυτά και είμαστε ικανοποιημένοι από ό,τι έχουμε καλύψει. Αν θέλαμε να καλύψουμε περισσότερα, υπάρχει ρεπερτόριο κυρίως από τους τελευταίους προσωπικούς του δίσκους και υπάρχουν και ένα-δύο κομμάτια, που ίσως να θέλαμε να κάνουμε από τον τελευταίο δίσκο που έκανε με τους Heaven & Hell.

Γενικά, έχουμε καλύψει ολοκληρωτικά το ρεπερτόριο του Dio. Τα live μας, εκτός από το επετειακό, φιλανθρωπικού χαρακτήρα που γίνεται στο Κύτταρο κάθε χρόνο, δεν είναι ποτέ κάτω από τρεις ώρες. Είναι εξοντωτικό μεν, αλλά είναι τόσο μεγάλη η γκάμα και το εύρος, που μπορείς να παίζεις τρεις ώρες και να είναι τα τραγούδια ένα κι ένα. Και πέντε ώρες να παίξεις, δεν θα βαρεθεί κανένας από κάτω! Είναι όλα γνωστά και αγαπημένα».

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά, που το Rock in Dio δεν θα πραγματοποιηθεί. Τουλάχιστον, όχι στην ώρα του. Αφού, όπως φαίνεται, υπάρχει ακόμη ένα ανοικτό παράθυρο για να πραγματοποιηθούν τα 10α γενέθλιά του το ερχόμενο φθινόπωρο

Όταν νιώθεις κάτι από τη μουσική του και το μοιράζεσαι και το νιώθει και ο απέναντι με τον ίδιο τρόπο, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα

 

► Γιάννης Παπανικολάου: «Περιμένουμε τις εξελίξεις. Υπάρχει και η περίπτωση το χειμώνα να έχουμε νέο lockdown. Κάνουμε κάποιες συζητήσεις με το Κύτταρο, μήπως κάπου μέσα στον Οκτώβριο γίνει το event. Ο λόγος είναι ότι κλείνουμε δεκαετία στο event φέτος. Είναι το δέκατο κατά σειρά και θα θέλαμε να γίνει μέσα στο 2020, αν είναι δυνατόν».

«Ας κρατήσουμε τη μουσική με αυτόν τον ρομαντισμό»

Δεν πρέπει να παραλειφθεί και ο χαρακτήρας τον οποίο εμπεριέχει το Rock in Dio, αφού όλα του τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, κάνοντας αυτήν την προσπάθεια ανιδιοτελή και δίνοντας έναν ακόμη λόγο στον καθένα μας να δώσει το «παρών»…

► Γιάννης Παπανικολάου: «Στα live με τους Rock ‘n’ Roll Children, επειδή υπάρχει και η διάσταση του φιλανθρωπικού, αυτή η χαρά και η συγκίνηση δεν περιγράφεται γιατί πάει και πέρα από τη μουσική το πράγμα. Είναι κάτι πιο πανανθρώπινο που δεν μπορείς να το εξηγήσεις. Πλησιάζεις τον αρχετυπικό λόγο της ύπαρξής μας όταν φτάνεις να έχεις μια τέτοια επικοινωνία. ?λλωστε, αν δεν συμμετείχε τόσος κόσμος, δεν θα υπήρχε όλο αυτό το πράγμα. Μια βραδιά αλληλεγγύης δεν θα σε κάνει φιλάνθρωπο. Αν είσαι τέτοιος άνθρωπος, είσαι 365 μέρες το χρόνο. Αλλά σε τέτοιες βραδιές, που μοιράζεσαι με τον κόσμο τις μουσικές με τις οποίες μεγάλωσες συν την ανθρωπιστική διάσταση της βραδιάς, περνάς ακόμη καλύτερα. Δεν νιώθεις ότι είσαι κάτι ξεχωριστό από τους υπόλοιπους.

Νιώθεις όμορφα για έναν ακόμη λόγο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Δεν είναι μία απλή συναυλία που θα δώσεις μπροστά σε πολύ κόσμο. Το να γεμίσεις ένα μαγαζί με πολύ κόσμο για μία συναυλία εμπεριέχει και μία ματαιοδοξία, ένα συμφέρον. Όταν αυτό το πράγμα δεν έχει αμοιβή, δεν έχει υλική, αλλά ψυχική ανταπόδοση και γίνεται προσφορά και ό,τι έχουμε να δώσουμε είναι η καρδιά μας, η ψυχή μας και ο εαυτός μας εκείνο το βράδυ, είναι ό,τι καλύτερο. Θεωρώ ότι εκεί καταλαβαίνεις πως ό,τι είναι διαχρονικό, δεν είναι μπίζνα. Ας κρατήσουμε τη μουσική με αυτόν τον ρομαντισμό. Εγώ τουλάχιστον έτσι την εισπράττω, τουλάχιστον με αυτό το σχήμα».

«Ξεκινάμε να γράφουμε τον επόμενο δίσκο με τους Diviner»

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την κουβέντα, το έτερο γκρουπ με το οποίο δραστηριοποιείται ο Γιάννης Παπανικολάου, τους Diviner. Έχοντας έναν πολύ καλό δεύτερο δίσκο στην αγορά από το περασμένο καλοκαίρι, η μπάντα πρόλαβε να τον χαρεί ζωντανά και να τον προωθήσει. Ωστόσο, όπως για όλους αυτήν την περίοδο, η πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε τα δεδομένα…

► Γιάννης Παπανικολάου: «Ήμασταν τυχεροί γιατί προλάβαμε και κάναμε κάποιες συναυλίες. Και για την προώθηση του δίσκου από μία πλευρά και για να ευχαριστηθούμε τον δίσκο που γράψαμε. Επειδή έγιναν και αλλαγές, υπήρχε και μία όρεξη να συνδεθεί περισσότερο το καινούργιο line up. Ήταν κομβικό για τους Diviner, η χρονιά αυτή να κυλήσει συναυλιακά. Τελευταίο μας live ήταν τον περασμένο Γενάρη. Οπότε προλάβαμε να προωθήσουμε και να ευχαριστηθούμε τον δίσκο αρκετά.

Σίγουρα ακυρώσαμε πράγματα. Είχαμε κλείσει ένα ευρωπαϊκό tour με κάποιες άλλες μπάντες σε Γερμανία και Ολλανδία τον Σεπτέμβριο, που όμως ακυρώθηκε. Υπήρξαν κάποια φεστιβάλ και εμφανίσεις εντός Ελλάδας, που επίσης ακυρώθηκαν. Δεν μπορούμε να παραπονεθούμε. Όλοι το ίδιο περνάμε. Δεν στενοχωρηθήκαμε κιόλας. Έτσι είναι η κατάσταση. Σε ό,τι έχει να κάνει με το δίσκο, που φυσικά θέλεις να δεις πως πήγε και τι έκανε, γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλο αυτό το διάστημα και προλάβαμε να τον ευχαριστηθούμε ζωντανά και να τον επικοινωνήσουμε στον κόσμο. Δεν πήγε άκλαυτος! Ευτυχώς βγήκε πέρσι τον Ιούνιο και έχει κάνει τον κύκλο του, ασχέτως αν σχεδιάζαμε να κάνουμε και άλλα live.

Επειδή ξέρουμε ότι δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα όλο αυτό το πράγμα με την πανδημία -ήμασταν ούτως ή άλλως σε δημιουργικό mood-, ήδη θα ξεκινήσουμε να γράφουμε για τον καινούργιο δίσκο, που θέλουμε να ηχογραφηθεί αρχές με μέσα του 2021. Μπαίνουμε σιγά-σιγά στη διαδικασία σύνθεσης καινούργιων τραγουδιών. Είναι και νεκρό διάστημα όλο αυτό και δεν θα υπάρχουν συναυλίες, ο χρόνος είναι υπέρ μας και είναι ευκαιρία να ξεκινήσουμε να συνθέτουμε για τον τρίτο δίσκο».

Τελευταία