Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣΧωρίς Κανόνα - πενιχρές ημέρες μίζερος ρεαλισμός

Χωρίς Κανόνα - πενιχρές ημέρες μίζερος ρεαλισμός

“ Στον θαυμαστό καινούριο κόσμο η χρήση των φαρμάκων είναι η θεία κοινωνία,
η τέχνη που κατανοούμε είναι η νέα πορνογραφία,
ο καπιταλισμός απλά μια προφητεία,
η λοβοτομή του ανθρώπου είναι η νέα θρησκεία “

Μετά από δύο δουλειές στις αρχές και τα μέσα τις προηγούμενης δεκαετίας μέσα από το δίδυμο "Λάθος Εποχή" ο Χωρίς Κανόνα θέλησε να κάνει μία πιο προσωπική δήλωση μέσα από τον δίσκο "πενιχρές ημέρες μίζερος ρεαλισμός" και δίπλα του στάθηκε ο wone (βλέπε Στιχομυθεία) να γεμίσει/συμπληρώσει/εμπλουτίσει το ύφος των στίχων του με μουσική.

Έχουμε να κάνουμε με 2 ανθρώπους από την Κρήτη, που βρέθηκαν στο Ηράκλειο, ταίριαξαν και το επόμενο βήμα του ταιριάσματος αυτού ήταν να συνεργαστούν για πρώτη φορά σε αυτήν τη δουλειά.

Όπως κάθε προσωπική ανάλυση, μικρή ή μεγάλη αρχίζει με την αντιπαράθεση "εγώ και οι άλλοι" έτσι κι ο δίσκος ξεκινάει με το "εμείς κι ο κόσμος" κι αυτό κρατάει τόσο όσο χρειάζεται για να δηλώσεις στον εαυτό σου τί θέλεις και τί προτάσσεις.

Έτσι από το δεύτερο κομμάτι έχουμε την πρώτη δήλωση προς τον ακροατή με το "ενήλικη μυθοπλασία" που ομολογουμένως σε "μπάζει" και στο ηχητικό ύφος του δίσκου και αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως αυτοί οι δύο έχουν κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία. Πράγμα που επιβεβαιώνεται όσο μεταβαίνει από κομμάτι σε κομμάτι.

Όπως και οι προηγούμενες δουλειές έτσι κι εδώ ο ΧΚ επιλέγει να πραγματευτεί συνειδητά το πολιτικό/κοινωνικό πλαίσιο που μας περιβάλει. Με πιο ώριμο στίχο, χωρίς περιττό attitude, σίγουρα περισσότερη ανάλυση και πιο καλοσχηματισμένη αισθητική μέσα από τα 8 χρόνια επίσημης καλλιτεχνικής πορείας υπογράφει το "πενιχρές ημέρες μίζερος ρεαλισμός".

Οι στίχοι άλλοτε σε δεύτερο ενικό ή πληθυντικό κι άλλοτε σε πρώτο πληθυντικό έρχονται να στηλιτεύσουν το σήμερα, εμάς κι εκείνους. Τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον περαστικό, τον "δέκτη" και όχι τον "πομπό" – όχι δεν έγραψα ρίμα εδώ - (άκου "εικαστική παρέμβαση"). Με άλλα λόγια όποιον δεν έχει καταλάβει τη θέση του στη μηχανή και συνεχίζει να τη συντηρεί τυφλά. 'Aλλοτε πάλι στο τρίτο πληθυντικό παίρνει τον ρόλο του παρατηρητή που καταγράφει το περιβάλλον από μια θέση έξω από αυτό (άκου "κατασταλτικά").

Ο ήχος του άλμπουμ, αποτελεί αποκλειστική δουλειά του wone, που προσωπικά με εξέπληξε τρομερά. Είχα καιρό να ακούσω νέο και φρέσκο ήχο από Ελλάδα όχι γιατί δεν παράγεται αλλά γιατί είναι αρκετά παραγκωνισμένος. Κατόπιν συζητήσεως που είχαμε πριν αρκετό διάστημα οι επιρροές από πιο ηλεκτρονικές φόρμες που νόμισα πως διέκρινα ήταν όντως εκεί! Κι όχι δεν είναι κάτι τόσο νέο αλλά από τη μία δε θα το βρεις άνετα σε ελληνικές παραγωγές, κι από την άλλη εδώ είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΔΟΥΛΕΜΕΝΟ. Θα μπορούσε κανείς να κάτσει, να γυμνώσει αρκετά κομμάτια από τα φωνητικά και να αρχίζει να "τσιμπάει" ένα-ένα τα samples που πραγματικά δείχνουν να έχουν διαδεχθεί και τοποθετηθεί με πολύ προσοχή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο.

Στο κομμάτι "μοντέρνοι καιροί" υπάρχουν και οι συμμετοχές των Σάικο στα scratches και Απών στο μπάσο που προσθέτουν ένα πιο "ζωντανό" στοιχείο στον ήχο καθώς και στο κομμάτι "κάτι σαν παραμύθι" η συμμετοχή της Κούλας Κ. όπου η πιο γλυκιά και απαλή της φωνή έρχεται σε αντίθεση με την πιο βαθιά και τραχιά χροιά της φωνής που μέχρι τώρα ακολουθούμε.

Η αλήθεια είναι πως περίμενα καιρό να ακούσω μία νέα του δουλειά και κατά καιρούς ενημερωνόμουν για διάφορες κινήσεις του αλλά συτήν τη δουλειά δεν την πήρα χαμπάρι παρά λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει· κι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος! Έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά από το σημείο που μας άφησε με την προηγούμενη δουλειά του. Το flow, ο στίχος, το delivery ( κι όλοι αυτοί οι τεχνικοί και όχι τόσο τεχνικοί όροι) στον τρόπο που σκέφτεται και στο πως πλαισιώνεται ηχητικά. Και η αλήθεια είναι πως πλέον έχω τα μάτια μου και τα αφτιά μου στραμμένα για τις επόμενες δουλειές του wone που δε θα καθυστερήσουμε να ακούσουμε.

Το album αποτελεί ακόμα μία DIY δουλειά – όχι για το φαίνεσθαι, αλλά για το είναι-, με όλη την ταλαιπωρία, την όρεξη, το μεράκι και τη χαρά που τέτοιες δουλειές κουβαλάνε επάνω τους. Μπορείτε να την κατεβάσετε ελεύθερα ακολουθώντας τα links παρακάτω.

Κι αν ένα βιβλίο δεν κρίνεται από το εξώφυλλο, τοιουτοτρόπως δεν κρίνεται κι ένα album. Όμως εδώ βλέπουμε ακόμα μία πτυχή του ΧΚ, όπου τα εξαιρετικά του σχέδια πλαισιώνουν το εξώφυλλο που έχει επεξεργαστεί ο Alexis tsgk και κάνουν ακόμα πιο έντονο τον προσωπικό χαρακτήρα του δίσκου

Rating:

7.5


Εταιρεία: DIY
Genre: Hip Hop
Παραγωγός: wone
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1/3/2020

Τελευταία