Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ48 χρόνια Ziggy Stardust

48 χρόνια Ziggy Stardust

Όταν στις 10 Ιανουαρίου 2016 έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του David Bowie, ο κόσμος αυτός έγινε λίγο πιο άσχημος, έχασε λάμψη, έχασε φρεσκάδα, ελπίδα, το κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν απλώς η φωνή του, η σκηνική του παρουσία, και οι στίχοι του, αυτά που τον έκαναν να κρατάει τα κλειδιά για όλα τα παραπάνω. Ο «αέρας» του, ήταν αυτός ενός πλάσματος που δεν είναι από αυτόν τον πλανήτη. Το είχε αποδείξει πολλάκις, με αποκορύφωμα την 16η Ιουνίου του 1972, πριν ακριβώς 48 χρόνια, όταν έφερε στη ζωή ένα album που άλλαξε για πάντα -ξανά- τη μουσική.

Στις 16 Ιουνίου 1972 σαν διαστημόπλοιο από τον ?ρη, το «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars» κάνει πρεμιέρα. «Σπάει» την αγορά και τη βιομηχανία, πουλάει πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα, και αυτόματα -σαν να αρκούσε η αύρα του Bowie- θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών. Ακόμη θεωρείται. Όχι επειδή το πιστεύουν κριτικοί. Επειδή είναι.-

Το πλάσμα με τα φλογερά μαλλιά από τον ?ρη ονόματι Ziggy Stardust γίνεται σήμερα 48 ετών. Είναι η περσονά μέσα από την οποία ο David Bowie πέρασε στο διηνεκές. Ο Μεσσίας από τον ?ρη έρχεται στη Γη για να μεταδώσει το μήνυμα της ελπίδας, για τα τελευταία πέντε χρόνια ύπαρξης που έχουν οι γήινοι. Σεξουαλικότητα, φύλο, και η έκφραση αυτών αποκτούν έναν πρεσβευτή, ένα άτομο που θα διδάξει στους υπόλοιπους τι σημαίνει «είμαι αυτό που νιώθω, είμαι αυτό που δείχνω, και αν δεν σου αρέσει, το μόνο που έχεις δικαίωμα να κάνεις, είναι να κοιτάξεις από την άλλη».

Η αύρα και η ενέργεια του Ziggy Stardust, ο οποίος τον Ιούλιο του 1973 αποσύρθηκε, μένουν ακόμη ζωντανές μέσα στη Madonna, τη Lady Gaga, και τον Adam Lambert, που έχουν επαναλαμβανόμενα τονίσει ότι η επιρροή του ειδώλου του David Bowie ήταν τέτοια, ώστε στιγμάτισε την καριέρα τους. Τη διαμόρφωσε, την εκτόξευσε, την απελευθέρωσε. Ό,τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο Bowie μέσω του Ziggy. Ή ο Ziggy μέσω του Bowie.

Τελευταία