Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑCommando-λίγο καμουφλάζ, λίγο μπαζούκα και το μαχαίρι μου

Commando-λίγο καμουφλάζ, λίγο μπαζούκα και το μαχαίρι μου

Είναι πάντοτε πολύ δύσκολο όταν πρέπει να αναλύσεις κάτι το οποίο έχει την αλήθεια του τόσο πρόδηλη. Ίσως προσπαθήσεις να τραβήξεις περισσότερα χαρτιά απ’ όσα πρέπει. Και τότε, πάνω που σου έρχονται μερικές ρημαδογραμμές, μπορεί να έρθει ένας τύπος σα τον John Matrix του Arnold Schwarzenegger και να σε πετάξει από το γκρεμό -με το αριστερό χέρι που είναι το "κακό" του- να σου κάνει κεφαλοκλείδωμα σε αεροπορικό κάθισμα ή απλά να φορτωθεί ένα σκασμό όπλα για να κατεδαφίσει εσένα και τρεις γενιές μετά από εσένα. Ναι καλά καταλάβατε, θα μιλήσουμε για το Commando σήμερα που θα απολαύσουμε στο καθιερωμένο μας ραντεβού με το Midnight Express.


Μια ταινία που ακόμα και τα 80ς θα της έλεγαν να ηρεμήσει (και αυτό κάτι λέει) είναι το σημείο όπου ο Arnold έδειξε να διαφοροποιείται από τον Stallone στο εξής: Δείχνοντας μια πολύ λιγότερο ηρωική και πολύ περισσότερο ειρωνική σκοπιά στο “one man army”, στο μοναχικό πολεμιστή που φτύνει σφαίρες και ατάκες το ίδιο γρήγορα. Σωστό timing, ατάκες που θυμάσαι και στυγνή ματσίλα που αναδύεται από την οθόνη. Η ταινία το γνωρίζει, περνάει καλά με αυτό και το διακωμωδεί παράλληλα. Ο σκηνοθέτης Mark L. Lester έχει ήδη κάνει αίσθηση με τα Class of 1984 και Firestarter (μεταφορά του Stephen King) και εδώ τριτώνει το κακό εν έτει 1985. Αν και θα τον αποθεώνουμε πάντοτε για τη σύμπραξη Dolph Lundgren και Brandon Lee στο Showdown in Little Tokyo του 1991.

H πλοκή είναι απλή και ξάστερη, χωρίς πολλά-πολλά δεν μπλέκεται στα διασταυρούμενα πυρά ανάμεσα στον πρώην πια Συνταγματάρχη John Matrix (Schwarzenegger) και τους απαγωγείς της κόρης του Jenny, η Alyssa Milano σε παιδική/εφηβική ηλικία. Ανάμεσα στους απαγωγείς βρίσκεται και ο Βennett, πρώην ψυχάκιας της μονάδας του Matrix, που αποπέμφθηκε λόγω υπερβολικής βίας. Τον μυστακοφόρο Bennett, με τον αλυσιδωτό θώρακα παρακαλώ, ερμηνεύει ο τρομερός Vernon Wells, που σίγουρα θα θυμάστε από το δεύτερο Mad Max -λέγε με Road Warrior. Μετά την απαγωγή λοιπόν, ο Matrix εκβιάζεται από τους πρώην συντρόφους του για να εκτελέσει μια πολιτική δολοφονία, ανατρέποντας τον πρόεδρο του εξωτικού και εντελώς φανταστικού, Val Verde. Φυσικά, ο 'Aρνι τους φτύνει κατάμουτρα, ξεφεύγει από το φύλακά του (το κεφαλοκλείδωμα που λέγαμε πιο πάνω) και ετοιμάζεται να τα κάνει όλα γης μαδιάμ. Για να φτάσει στον τελικό του στόχο, που είναι ο Arius και υποδύεται ο Dan Hedaya, θα πρέπει να περάσει από μερικούς μισθοφόρους του. Με εξαίρεση τη μυθική φιγούρα του Bennett, άξια αναφοράς είναι η συμμετοχή του Bill Duke στην ταινία, τον οποίο ο Schwarzenegger θα συναντούσε τον επόμενο χρόνο στα γυρίσματα του Predator.

H ταινία είναι γεμάτη από τα περίφημα one-liners του Arnold και τη δράση, δυο συστατικά που θα χαρακτήριζαν την υπόλοιπη καριέρα του στο σινεμά. Μπορεί να μην είχε τη σαρωτική επίδραση στην ποπ κουλτούρα που είχε ο Εξολοθρευτής την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο το Commando αποτελεί μια ξεχωριστή πινελιά στη φιλμογραφία του κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με το “αντίπαλον δέος” του Stallone και το δεύτερο Rambo που βγήκε την ίδια χρονιά αποφεύγει να έχει πολιτικές προεκτάσεις, όχι με απολιτίκ απάθεια, αλλά επειδή περνάει καλά με τον εαυτό της, δεν αντιμετωπίζει το τι κάνει τόσο σοβαρά και προσφέρει απενοχοποιημένη δράση στο κοινό της. Η ιδανική ταινία για να “ξεφυσήξεις λίγο ατμό”.