Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣO Gus G. μιλάει για τη μουσική και τις γάτες του

O Gus G. μιλάει για τη μουσική και τις γάτες του

Το ότι ο Gus G αποτελεί ένα από τα δυνατότερα ονόματα της εγχώριας – και όχι μόνο – heavy metal σκηνής είναι κάτι που δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι ο άνθρωπος που έπαιξε πλάι στον Ozzy και σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται λόγος για το ταλέντο του, θεωρούμενος ως ένας σύγχρονος guitar hero. Από τις μέρες των Nightrage και των Dream Evil μέχρι σήμερα που έχει κυκλοφορήσει τρία solo albums, δεν εγκατέλειψε ποτέ το αρχικό του "όχημα" με το οποίο κατέστησε σαφή την παρουσία του, τους Firewind. Με αφορμή, λοιπόν, τη νέα κυκλοφορία τους με τίτλο Firewind, δε μπορούσαμε παρά να του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον νέο δίσκο, την κατάσταση στην καραντίνα και, φυσικά, τις γάτες.

To read this interview in English, click here

► Με το Immortals να έχει αποσπάσει από εξαιρετικές και πάνω κριτικές, πόσο αγχωτική ήταν η διαδικασία, τόσο από τον τύπο, όσο και από το πώς αγκαλιάστηκε από τον κόσμο; Πόσο ανέβασε τον πήχη για το νέο δίσκο;

Πράγματι ο δίσκος πήγε πολύ καλά και καθαρά εμπορικά να το δεις. Το Immortals ήταν το πρώτο μας concept album, καθώς ασχοληθήκαμε με την Ιστορία και συγκεκριμένα με τις Θερμοπύλες. Ήταν πολύ καλό το υλικό που είχαμε, ερχόμασταν και από μία παύση, είχαμε και το κομμάτι της ιστορίας, το οποίο από άποψη marketing έπαιξε το ρόλο του στη συνολική επιτυχία του album. Οπότε, να σου πω την αλήθεια, βρέθηκα σε ένα περίεργο σταυροδρόμι, από τη μία το σκέφτηκα να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι, από την άλλη, όμως, δε μου έβγαινε κιόλας, οπότε κατά μία έννοια μπορείς να πεις ότι με άγχωσε. Σίγουρα με προβλημάτισε και με έβαλε σε σκέψεις.

Μερικές φορές τα μουσικά ταιριάσματα που υπάρχουν είναι αναπάντεχα και το αποτέλεσμα ξεπερνάει τις προσδοκίες σου


► Έχεις πει ότι οι Firewind κάνουν restart με αυτόν τον δίσκο. Αρχικά αυτό το restart ευθύνεται και για το όνομα του δίσκου; Κατά δεύτερον, ποια ήταν αυτά τα στοιχεία που ήθελες να αλλάξετε, καθώς σε επίπεδο line up οι αλλαγές ήταν μικρές, στον ήχο από την άλλη, διατηρείτε το στυλ σας.

Θέλω να μεγαλώσουν κι άλλο οι Firewind και κάνουμε βήματα προς σε αυτήν την κατεύθυνση. 'Aλλες φορές μικρά, άλλες φορές μεγαλύτερα, όμως έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια να βαδίζουμε μπροστά. Είχαμε δύο αλλαγές αυτή τη φορά, μία του Bob, που δεν αντικαταστάθηκε, και άλλη μία στη φωνή. Αποφάσισα ότι ήθελα να δώσω ό,τι είχα αυτή τη φορά ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αν το δεις, έχουμε μία συνέχεια σαν μπάντα, παρά τη μικρή παύση που είχαμε, επανήλθαμε δυναμικά και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Κάποια στιγμή, λοιπόν, αναρωτήθηκα, πώς θα έστηνα τους Firewind, αν το έκανα το 2020, με γνώμονα αυτό δημιουργήθηκε και αυτός ο δίσκος. Έτσι τώρα νιώθω ότι είναι η ώρα να κάνουμε τη δήλωση και να βγάλουμε έναν ομώνυμο δίσκο. Πολλές μπάντες το κάνουν στην πρώτη τους κυκλοφορία τους, εμείς όμως αποφασίσαμε να το κάνουμε τώρα

► Η άλλη αλλαγή που βλέπω, σε επίπεδου ήχου, είναι το Overdrive, που είναι όντως κάτι νέο. Θέλω να μου πεις λίγο πώς προέκυψε; Σου αναφέρω εδώ ότι έχω πολύ καιρό να διασκεδάσω τόσο ακούγοντας ένα κομμάτι!

(Γελάει) Θα σου πω κάτι αστείο σχετικά με αυτό για το Overdrive, 8/10 συνεντεύξεις έχω ερώτηση για αυτό το τραγούδι και μέχρι τώρα έχω δώσει πολλές, πράγμα που είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το δίσκο.
Τώρα για το κομμάτι, να ξέρεις ότι αρχικά το προόριζα για bonus track σε κάποια special έκδοση, όταν όμως ο Herbie το τραγούδησε μου άρεσε πολύ και είπα να το βάλουμε. Μερικές φορές τα μουσικά ταιριάσματα που υπάρχουν είναι αναπάντεχα και το αποτέλεσμα ξεπερνάει τις προσδοκίες σου. Ξέρω ότι το Overdrive θυμίζει εποχές Black Sabbath με Dio, θα μπορούσες να πεις ότι πρόκειται για τραγούδι άλλης εποχής, αλλά ο λόγος που κάνει αίσθηση σε όλους, θεωρώ ότι είναι το groove του. (αναμφίβολα θα πω εγώ).

► Σε νοιάζει να δώσεις κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα στους Firewind, heavy metal, power metal, hard rock ή απλά να δίνεις ένα ειλικρινές καλλιτεχνικά αποτέλεσμα και σε όποιον αρέσει;

Αν ακούσεις προσεκτικά το album και θυμηθείς το σύνολο της δισκογραφίας μας, θα βρεις στοιχεία από όλους τους δίσκους. Δε με απασχολούν οι ταμπέλες, αλλά σίγουρα θέλω να αρέσει η μουσική μας. Επειδή η σύνθεση των κομματιών είναι δικό μου κομμάτι, θα σου πω ότι τόσα χρόνια με τους Firewind έχουμε χτίσει, νομίζω, τον ήχο μας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι σταματάμε να εξελισσόμαστε ή ότι θα μας περιορίσει. Στο Firewind ας πούμε, θα ακούσεις heavy metal μέρη, power metal σημεία και μερικά hard rock. Αν θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα και μπορεί να αναπτυχθεί το προχωράμε. Οπότε ναι, στους Firewind κάποιος θα ακούσει αυτό που έχω να πω ως μουσικός.

► Ο δίσκος αντιμετωπίζει ένα εμπόδιο που όταν άρχιζε η δημιουργία του δε γινόταν να προβλεφθεί, καθώς είναι πρωτόγνωρο για τον πλανήτη. Σκεφθήκατε να αναβάλλετε την κυκλοφορία του; Και ποια είναι πλέον τα σχέδια σας για την προώθηση του, καθώς το ενδεχόμενο των ζωντανών εμφανίσεων μοιάζει μακρινό σενάριο στην παρούσα φάση.

Σίγουρα μας πέρασε από το μυαλό και εγώ ήμουν αυτός που επικοινωνούσε κάθε μέρα με την εταιρία για να δω πώς συνεχίζουμε. Σύντομα καταλάβαμε ότι είτε τον βγάλουμε τώρα είτε τον Αύγουστο, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Τη στιγμή που μιλάμε έχουν ακυρωθεί όλα τα tours και δεν ξέρουμε πότε και με ποιους όρους θα επανέλθουν, οπότε θα προχωρήσουμε με τα μέσα που έχουμε.
Επίσης, έχουν ήδη αναβληθεί πολλές κυκλοφορίες, στο μέλλον θα «πέσουν η μία πάνω στην άλλη» το οποίο, αν θες και άποψη marketing, δε θα βοηθούσε τον δίσκο. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις έχεις τα υπέρ και τα κατά. Εμείς με την εταιρία αποφασίσαμε να μην την αναβάλλουμε και να προχωρήσουμε όπως είχαμε σχεδιάσει. Έτσι κι αλλιώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θεωρώ ότι ο δίσκος θα κάνει τον κύκλο του.

► Πώς βλέπεις όλη αυτήν την κατάσταση με τους καλλιτέχνες και την καραντίνα. Δοκιμάζετε σοβαρά ο κλάδος σας, θα ήθελες να σχολιάσεις κάτι;

Αρχικά να πω ότι δε θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη, όταν δεν ξέρουν οι ίδιοι οι επιστήμονες το τι μέλλει γενέσθαι. Εγώ αυτό που θα συμβούλευα τους καλλιτέχνες είναι δείξουν ψυχραιμία και να κάνουν υπομονή. Όμως εγώ επί της ουσίας μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου, καθώς δεν αντιμετωπίζουμε όλοι την ίδια καθημερινότητα και τα ίδια προβλήματα. Επαναλαμβάνω, ότι θεωρώ πως η λέξη κλειδί είναι η ψυχραιμία.

► Οι Firewind σαν μπάντα, έχουν να επιδείξουν πολλές και θεαματικές στιγμές, όμως στο μυαλό πολλών είναι το σχήμα του Gus G., μοιάζουν σαν μην μπορούν να ξεφύγουν από τη σκιά σου. Εσύ πώς το νιώθεις όλο αυτό;

Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά ειλικρινά δε νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο. Κάποτε ήμασταν μπάντα που συναποφασίζονταν τα πάντα, αυτό όμως δε λειτούργησε. Αν δεις και τις πιο μεγάλες μπάντες, πάντα υπάρχει ένας «εγκέφαλος» και κάποιες σπάνιες φορές είναι δύο. Στους Firewind έχω τη σύνθεση όλη πάνω, γράφω όλες τις κιθάρες, αυτά, πίστεψε με, είναι ήδη πολλά για έναν άνθρωπο και επί προσθέτως έχω επωμιστεί και όλα τα υπόλοιπα, management, booking κλπ. Οι υπόλοιποι έχουν τους δικούς του ρόλους, αυτούς που τους ταιριάζουν, τους αρέσουν και μπορούν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία.
Όταν γυρίσαμε από την περιοδεία του Few Against Many, είπαμε να κάνουμε ένα break. Να σου πω ότι ένιωθα κάπως κουρασμένος από όλο αυτό και ήθελα λίγο να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα. Τότε είναι που προέκυψε και το προσωπικό μου project, το οποίο, αν δεις, βασίζεται κυρίως σε συνεργασίες που είχα την επιθυμία να πραγματοποιήσω και σε ιδέες που υπήρχαν, αλλά δεν ταίριαζαν στους Firewind.
Να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα αυτό που έγινε μετά, καθώς άρχισαν να μου έρχονται προτάσεις για ζωντανές εμφανίσεις, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν αμείωτο, οπότε όλο αυτό το εγχείρημα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο υπολόγιζα στην αρχή. Σε ένα βαθμό νομίζω μου έδωσε την ανανέωση που χρειαζόμουν.
Σήμερα επιχειρούμε να κάνουμε ένα restart, κάνουμε μία επιστροφή και στις ρίζες μας αν θες, καθώς έχουν περιοριστεί αρκετά και τα πλήκτρα, όμως δε νομίζω ότι επαναλαμβανόμαστε. Νομίζω ότι δε θα μπορούσαμε, καθώς άλλες ιδέες και εμπειρίες είχα στα είκοσι μου και άλλες τώρα. Όμως, είναι το παιδί μου, η προσωπική μου μπάντα που έφτιαξα μικρός και με την οποία πορεύομαι μέχρι και σήμερα.

► Έχεις ήδη δύο ενεργά επιτυχημένα projects, όλη αυτή η άβολη κατάσταση με την καραντίνα, θα αποτελέσει αφετηρία κάποιου νέου project, κάποιας νέας κυκλοφορίας;

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες συνέθεσα αρκετά, τις υπόλοιπες τέσσερις ασχολήθηκα με το promo του album. Βέβαια, να σου πω ότι έχω έναν σκληρό δίσκο γεμάτο από riffs και ιδέες, οπότε έχουμε υλικό για μελλοντική χρήση. Αλλά νομίζω ότι η καραντίνα, γενικά ήταν μία καλή ευκαιρία για σύνθεση.

► Κώστα, σε μερικούς μήνες κλείνεις τα 40. Firewind, Ozzy, Dream Evil, Nightrage κλπ -έχεις ζήσει μία ζωή μουσικού που πολλοί θα ζήλευαν! Ποιες οι προσωπικές προσδοκίες για το μέλλον, ποια είναι τα σχέδια σου ή και τα όνειρα σου;

Η αλήθεια είναι ότι έχω βάλει αρκετά ticks στην bucket list μου, όμως αυτό δε σημαίνει ότι σταματούν τα όνειρα και τα σχέδια μου. Όπως είπα και πριν, θέλω να δω τους Firewind να μεγαλώνουν, έχω ιδέες και για το προσωπικό μου project τις οποίες θέλω να υλοποιήσω. Και νομίζω ότι το επόμενο δισκογραφικό μου βήμα, θα είναι ένα instrumental album, καθώς είναι κάτι που θέλω πολύ να κάνω.

► Σε έχω παρακολουθήσει live και σε βλέπω και στα social media. Γενικά έχεις vibe με το κοινό και αλληλεπιδράς συνεχώς μαζί του. Τόσο πολύ σου αρέσει;

Είμαι τυχερός και όλα αυτά τα χρόνια που παίζω μουσική έχω αποκτήσει fans από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είμαι διπλά τυχερός που αυτό το κοινό όχι απλά παραμένει, αλλά μεγαλώνει κιόλας. Η σχέση που έχω μαζί τους είναι ειλικρινής, μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα, να παίρνω ιδέες, να μιλάω μαζί τους. Θέλω να έχω μία ειλικρινή σχέση και μου βγαίνει αυθόρμητα, αν πήγαινα να το κάνω επιτηδευμένα, αργά ή γρήγορα θα το καταλάβαιναν. Νομίζω ότι αυτή η σχέση που έχω χτίσει με τους fans όλα αυτά τα χρόνια, είναι και η μεγαλύτερη μου ανταμοιβή ως μουσικός.

► Γάτες. Σαν πρώην γατοπατέρας και ‘γω, θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσες γάτες έχεις (ονόματα) και πώς προέκυψε το «κόλλημα» μαζί τους.

Επιτέλους ξεκινήσαμε και τις σημαντικές ερωτήσεις (γέλια)! Λοιπόν, κοίτα, δεν έχω μεγαλώσει με ζώα, άλλα άκου τι έγινε. Η γιαγιά της γυναίκας μου είχε έναν γάτο, τον Μάρκο και όταν «έφυγε» η γιαγιά, ο γάτος επί της ουσίας έμεινε χωρίς στέγη. Παρότι ήταν ήδη εννιά ετών, τον πήραμε εμείς και μάθαμε, αγαπήσαμε θα έλεγα, τη συμβίωση μαζί του.
Ο Μάρκος έφτασε είκοσι χρονών και μετά μας ήταν αδύνατο να ζήσουμε χωρίς γάτα. Έτσι πήραμε τον Βαλεντίνο, έναν Σιάμ γάτο. Στη συνέχεια ήρθε η Μαρκησσία, που έχει τρία ποδαράκια, και ο Λεόν, που είναι αυτός που εκτελεί χρέη τεχνικού μου, τρώει συνεχώς και φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα φάει και εμάς! Τα άλλα δύο δεν ήταν στα σχέδια μας, αλλά τα σώσαμε από κάποιες δύσκολες καταστάσεις και τα κρατήσαμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Βέβαια, τώρα το σπίτι μοιάζει λίγο με ζούγκλα, αλλά χαλάλι τους!

 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy #caturday 📸 @panos_d

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gus G (@gusgofficial) στις

Ευχαριστούμε τον Gus για την παραχώρηση της συνέντευξης και δε βλέπουμε την ώρα να τον ξαναδούμε επί σκηνής.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Μυρτώ Ραμμοπούλου
Μετάφραση: Φοίβος Κρομμύδας
Μετάφραση: Ειρήνη Τάτση