Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣBlanco White - On The Other Side

Blanco White - On The Other Side

Όταν έψαξα τι εστί Blanco White,αυτό που μου τράβηξε εξαρχής την προσοχή ήταν η ταμπέλα του neofolk, ένα ιδίωμα που αγαπώ από τη μετεφηβεία μου μέχρι σήμερα που δηλώνω προβληματισμένος με το ιδεολογικό υπόβαθρο πολλών εξ αυτών που γρατζουνάνε ακουστικές κιθάρες, έχουν σποραδικά samples και κάπου ρίχνουν καμία υπόνοια για Γιουρόπα και λοιπά προβληματικά εσπεριδοειδή. Οπότε σίγουρα, ας δούμε τι έχει να πει η νέα σπορά του κινήματος, ακούγοντας με περιέργεια.

Θεωρώ πως ο όρος neofolk στην περίπτωση του μουσικού Josh Edwards ωστόσο χρησιμοποιείται κάπως ελαφρά τη καρδία για να περιγράψει τα καμώματά του. Απομακρυσμένος από τις φόρμες των παλαίμαχων του ιδιώματος (Current 93, Death In June, Sol Invictus και λοιποί) προτείνει ένα folk αιθέριο, απείρως πιο indie και μερικώς πιο ambient. Απομακρυσμένο από τη darkwave αισθητική και φιλτραρισμένο ως ένα προϊόν του σήμερα. Οπότε με τη στενή έννοια όχι, δεν πρόκειται περί neofolk. Θυμίζει περισσότερο singer-songwriter τερτίπια μιας σκηνής φιλικότερης στον ακροατή που προτιμά την ασφάλεια της λαμπερής μελωδίας. Μια κιθάρα, ambient synths και η καθαρή φωνή του Edwards δημιουργούν κάτι το ατμοσφαιρικά soundtrackικό, ενίοτε υπερβατικό και σίγουρα μελαγχολικά ευχάριστο.

Να πω την αλήθεια μου, όμως, τον προτιμώ όταν δίνει έμφαση στα minimal ατμοσφαιρικά στοιχεία του παρά στις πιο εμφανώς κιθαριστικές του στιγμές. Το εισαγωγικό ομώνυμο On The Other Side με λούζει στο φως του, το All That Matters φέρνει αβίαστα δάκρυα, το So Certain ακούγεται σαν το πιο ήρεμο όνειρο που είδες εδώ και καιρό. Στιγμές ομορφιάς και νηφάλιας χαρμολύπης.

Μπορεί να μην το αποκαλούσα επ’ ουδενί neofolk, αλλά δε σημαίνει ότι δε με πήγε εκεί που ήθελε ως δίσκος. Σε ένα μέρος που μπορώ να κατεβάσω διακόπτες και να αφεθώ για λίγο σε μια φωτεινή θαλπωρή. Κάτι το αναγκαίο αν μη τι άλλο σε μια ταραχώδη χρονιά. 'Aφοβη (αν όχι αναγκαία) ακρόαση. Του αξίζει.

 

Rating: 

 8.5


Εταιρεία: Yucatan Records
Genre: Indie Folk
Παραγωγός: Blanco White
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05/06/2020
Band Links: Blanco White, Facebook, Istagram, Twitter, Spotify, YouTube

Τελευταία