Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣEnshadowed - Stare into the Abyss

Enshadowed - Stare into the Abyss

Το 2020 μέχρι τώρα έχει φέρει τα πάνδεινα, λογικά στη συνέχεια θα πέσει κομήτης στα κεφάλια μας, όμως είναι αρκετά γενναιόδωρο με τις εγχώριες κυκλοφορίες (Firewind, Hail Spirit Noir, Katrame, Μινέρβα κλπ.). Βέβαια τα credits για αυτό πρέπει να πάνε στις μπάντες και όχι το στο έτος καθαυτό.

Αυτήν την ευτυχή συγκυρία ήρθαν για να συνεχίσουν οι μπαρουτοκαπνισμένοι Enshadowed με την τέταρτη full-length κυκλοφορία τους. Για να είμαι ειλικρινής την περίμενα με σχετικό ενδιαφέρον, καθώς ήθελα να δω κατά πόσον είναι ικανοί να φτάσουν ξανά τα συνθετικά επίπεδα του Magic Chaos Psychedelia. Παρότι τις δύο τελευταίες τους κυκλοφορίες χωρίζουν εφτά ολόκληρα χρόνια, το Stare into the Abyss έρχεται να συνεχίσει το έργο της μπάντας από εκεί που το άφησε ο προκάτοχος της.

Πριν πάμε στα του δίσκου, ας πούμε μερικά γενικά πράγματα για το Black Metal. Μιλάμε για το ιδίωμα του ακραίου χώρου με τη μεγαλύτερη γκάμα ηχοχρωμάτων που θα συναντήσει κάποιος, σκεφτείτε ότι οι CoF, οι Summoning και οι Darkthrone συστήνονται ως Black Metal μπάντες, ενώ ο ήχος τους επί της ουσίας δεν έχει ιδιαίτερη σχέση. Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό είναι ότι πολλά σχήματα αποφασίζουν να εξερευνήσουν νέους μουσικούς δρόμους. Αυτό οδηγεί τις μπάντες να εγκαταλείπουν τις αρχικές νόρμες του είδους, με το αποτέλεσμα να τις δικαιώνει.

Οι Enshadowed δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, πρόκειται για μπάντα που παίρνει το αρχικό μοτίβο του Black Metal – της σχολής Emperor – με το ανελέητο ξύσιμο, τα αδιάκοπα blasts και τα «θεατρικά» φωνητικά και πάνω σε αυτά χτίζει – ή προσπαθεί, αυτό θα εξετάσουμε άλλωστε – καθόλα φρέσκες συνθέσεις.

Ομολογώ ότι πάνε πολλά χρόνια από όταν άκουσα έναν τόσο παραδοσιακό album και όχι απλά δε βαρέθηκα, αλλά το απόλαυσα και το ξανάκουσα άκρως ευχάριστα. Εναρκτήριο κομμάτι το Aspect of Chaos το οποίο χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή σου επιτίθεται με κάθε του ακραία ιδέα. Έντονες μελωδίες διαδέχονται η μία την άλλη, χαοτικό και άκρως επιθετικό drumming, πανέξυπνα breaks, φωνητικά που σου τρυπάνε το μυαλό, ενώνονται μαεστρικά και συνθέτουν ένα άκρως ζοφερό σκηνικό. Το The Great Animist που έπεται, είναι αρκετά πιο σκοτεινό και οι κιθάρες του ακόμα πιο επιθετικές, συγχρόνως όμως ακούμε και με πολύπλοκες μελωδίες με τα φωνητικά να είναι ο ορισμός αυτού που λέμε σκατόψυχα.

Στο Beyond the Knowledge of Truth, οι Enshadowed ακούγονται πιο αποφασισμένοι και πιο old-school, ξύσιμο βγαλμένο από κάποιο προάστιο του Vestfold og Telemark και σεμιναριακού επιπέδου Black Metal drumming. Το Blackened Mouth of Despair είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του, η ατμόσφαιρα του είναι αποπνικτική και θεοσκότεινη. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στο μπάσο (το οποίο μου θύμισε Vikernes στο Life Eternal, και ναι αυτό είναι το ύψιστο κομπλιμέντο που μπορώ να κάνω σε μπασίστα) το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην αίσθηση κλιμακούμενης επίθεσης που αποπνέει το κομμάτι.

Το Divided You Fall ενώ παραμένει στο ίδιο πνεύμα, έρχεται να δώσει νέα πτυχή στον δίσκο. Εδώ ακούμε κιθάρες πιο μελαγχολικές, οι οποίες όμως ταυτόχρονα δε χάνουν ούτε λίγη από την αγριότητα τους. Τα φωνητικά από την άλλη, με δυσκόλεψαν αρκετά στο να βρω το σωστό κοσμητικό επίθετο για να τα χαρακτηρίσω. Είναι σίγουρα πιο δραματικά από ότι στον υπόλοιπο δίσκο, έχουν την εντονότερη ποικιλομορφία και είναι άκρως συναρπαστικά. Όμως ο λόγος που το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το αγαπημένο μου είναι άλλος. Σε αρκετές στιγμές σου δίνεται η αίσθηση ότι μπάσο, κιθάρα, τύμπανα και φωνητικά έχουν πετύχει την απόλυτη ευθυγράμμιση, σαν να τα έχει γράψει και παίξει ο ίδιος άνθρωπος ταυτόχρονα.

A Form of Agony, εκεί που έλεγες ότι ο Golgotha έχει πετύχει το απόλυτο στο Blackened Mouth of Despair, ακούς το εν λόγω κομμάτι και μένεις απλά με το στόμα ανοιχτό. Όμως δεν είναι θέμα ατομικής δουλειάς, αλλά συνολικής απόδοσης, καθώς τις πραγματικά ευφυέστατες μπασογραμμές που ακούμε, σε μεγάλο βαθμό τις αναδεικνύουν τα υπόλοιπα όργανα. Ο δίσκος κλείνει με το Entropy of Men το οποίο επαναφέρει τον ήχο σε μια πιο «αιθέρια» διαδρομή, που δίνει τεράστια έμφαση στις μελωδικές που απαρτίζουν. Και μπορεί το δικό μου αγαπημένο να είναι Divided You Fall, νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει το αγαπημένο της συντριπτικής πληροφορίας των ακροατών (υπέροχη πινελιά τα πλήκτρα στο τέλος).

Κλείνοντας να πω ότι ο συγκεκριμένος δίσκος ακούγεται αποκλειστικά σερί και μόνο έτσι ξεκλειδώνεις το εύρος των ιδεών του. Ένα εξαιρετικό album τόσο συνθετικά, όσο και εκτελεστικά, με πανέξυπνη παραγωγή που θα δώσει μία ευχάριστη νότα δροσιάς σε αυτό το θερμό καλοκαίρι που διανύουμε. Και όπως είχε πει ο Νίτσε, “όταν κοιτάς για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος η άβυσσος κοιτάει και αυτή εσένα”, και στην περίπτωση του Stare into the Abyss, η παραπάνω ρήση ισχύει 100%.

Rating: 

 9.0


Εταιρεία: Odium Records
Genre: Black Metal
Παραγωγός: Enshadowed
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30/06/2020
Band Links: Enshadowed, Facebook, SpotifyBandcamp

Τελευταία