Sacrifice - Motorhead

Συνήθως αναπολούμε και γράφουμε για άλμπουμ τα οποία είναι σημαντικά όχι μόνο για τη μπάντα που τα κυκλοφόρησε αλλά και για την ίδια τη μουσική. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ασχοληθώ με ένα δίσκο ο οποίος δεν έφερε τίποτα νέο στη μουσική. Δεν άλλαξε το ρου της ιστορίας, ούτε και της ίδιας της μπάντας, αλλά πως να το κάνουμε, είναι Motorhead.

Το "Sacrifice" που σαν σήμερα κλείνει τα 25 του χρόνια είναι μουσικά ένα από τα άλμπουμ των Motorhead που κινείται σε γκρίζες ζώνες. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα περάσεις καλά στα περίπου 40 λεπτά διάρκειάς του. Είναι ενδιαφέρον και το κυριότερο, προέρχεται από μια από τις πιο συνεπείς μπάντες στον πλανήτη.
Όσο "βαρετό" θεωρείται από πολλούς το "Sacrifice" σε σχέση με άλλα Motorhead άλμπουμ, άλλο τόσο διασκεδαστικό και rock & roll ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του. Με μικρό budget τα περισσότερα τραγούδια βγήκαν μέσα από αυτοσχεδιασμούς και τζαμαρίσματα, ενώ οι στίχοι γράφτηκαν λίγο πολύ στο πόδι.
Το "Sex and Death" (τα δυο πιο σημαντικά πράματα στη ζωή σύμφωνα με το Lemmy) γράφτηκε κυριολεκτικά σε ένα δεκαλεπτάκι την τελευταία ημέρα των ηχογραφήσεων. Το "In Another Time" τροποποιήθηκε παντελώς κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και το "Make 'em blind" μπορεί να άλλαξε και τρεις φορές στίχους. Μουσικά βγήκε από αυτοσχεδιασμό.
Για το κομμάτι που κλείνει το δίσκο,Out of the sun”, άλλα πρόβαραν οι Campbell, Wurzel, MickeyDee και άλλα άκουσαν στο τέλος αφού ο Lemmy τελευταία στιγμή κάθισε με ένα roadie και πρόσθεσε μια στροφή παραπάνω. Φήμες θέλουν το Wurzel να άκουσε το τελικό αποτέλεσμα ενώ οδηγούσε και παραλίγο να φύγει από το δρόμο!!
Στιχουργικά ο Lemmy αποδεικνύει πόσο καλός στιχουργός είναι με το να γράφει για το απόλυτο τίποτα. Βέβαια είναι ο Lemmy και ό, τι θα σου πει μέσα από τα τραγούδια του καλό θα είναι να το ακούσεις, μικρέ. Όπως για τις ατασθαλίες του Phil Campbell στο "Dog Face Boy" που μιλάει για τον wingman των Motorhead από το "Orgasmatron" και έπειτα. Το κομμάτι επίσης παίζει και για λίγο στο "Bolt" της Disney. Δε με εκπλήσσει, τα έχουμε δει και ακούσει όλα σε αυτή τη ζωή.
Ο πόλεμος και η απελπισία που μοιράζει είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του Lemmy και παρουσιάζεται και στο ομώνυμο άσμα αυτού του 12ου άλμπουμ τους. Το εν λόγω τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως γνωστόν σε μια ταινία παρωδία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας με τίτλο "Tromeo & Juliet". Δε θα μπορούσε να μην κάνει guest και ο ίδιος ο Lemmy που στα 90's του άρεσε μάλλον να βλέπει το "γλυκό" του χαμόγελο στη μεγάλη οθόνη.
Το "Sacrifice" σαν άλμπουμ όπως και το ομώνυμο κομμάτι γενικώς σου βγάζει μια χεβιμεταλλική 90's μαυρίλα. Προσωπικά προτιμώ τα πιο fun τραγούδια που έχουν το κλασσικό punk-rock & roll μοτορχεντίστικο ύφος και στην τελική αυτά κάνουν τη δουλειά ("Sex & Death", "Don't Waste your time" με το σαξόφωνο, "Dog Face Boy") και όχι τόσο τα "Order/Face to Black", "War for War", "Make 'em Blind" που προσπαθούν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό αλλά με αφήνουν ανικανοποίητο.
Το "Sacrifice" είναι το μόλις 2ο άλμπουμ (μετά το Bastards) με αυτή τη σύνθεση (Lemmy, Dee, Campbell, Wurzel) και το τελευταίο όπως αποδείχθηκε αφού με το πέρας των ηχογραφήσεων το πάλαι ποτέ φιλαράκι του Lemmy, o Wurzel, αποχώρησε κακήν κακώς. Μετά το Sacrifice οι Motorhead παρέμειναν για τα επόμενα 20 χρόνια σαν τριάδα. Τυχαίο;;;
Η αλήθεια είναι πως ο Wurzel (Michael Burston) τους ταλαιπώρησε και ταλαιπωρήθηκε και ο ίδιος στα sessions για το "Sacrifice". Αυτό είχε ως συνέπεια να γράψει ελάχιστα πράγματα και μόλις ένα σόλο το οποίο το έβγαλε με δυσκολία μετά από 6 ώρες!
"Ήταν σαν να είχε φύγει πριν καν ξεκινήσουμε να γράφουμε το άλμπουμ" έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Lemmy ο οποίος συνέχισε λέγοντας: "ο Wurzel νόμιζε ότι η υπόλοιπη μπάντα, ουσιαστικά οι φίλοι του ήθελαν να τον κλέψουν αλλά έτσι είναι: Κάνεις τις επιλογές σου και αντιμετωπίζεις τις συνέπειες."
Παρολίγο όμως να αντιμετωπίσει με άσχημο τρόπο τις επιλογές της και η Steamhammer σε αυτό το πρώτο Motorhead άλμπουμ που κυκλοφόρησε. Στην αμερικάνικη έκδοση "σβήστηκε" παντελώς ο Wurzel και αφού είχε προσφέρει κάτι συνθετικά θα μπορούσε να σύρει την εταιρεία και ίσως και τη μπάντα στα δικαστήρια με μηνύσεις.
Ο Lemmy είχε πει τότε για το "Sacrifice" πως “μόλις παίξει στο ηχοσύστημά σου τότε τα ρούχα που φοράει η γκόμενά σου θα πέσουν κάτω με τη μια”. Εγώ το έχω βάλει τόσες φόρες και το μόνο που πέφτει είναι οι πορσελάνες της θειάς που μένει δίπλα μου. ?ρα τελικά μάλλον την κάνει καλά τη δουλίτσα του.  

Τελευταία