Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑAnd the circus leaves town - Kyuss

And the circus leaves town - Kyuss

Ήταν 1987 όταν η τετράδα από το Palm Desert της Καλιφόρνια βαφτίστηκε Sons of Kyuss – ένα όνομα που εμπνεύστηκε ο Brant Bjork από ένα απέθαντο τέρας στο Advanced Dungeons and Dragons. Σύντομα έπαψαν να είναι “τα παιδιά” του Kyuss, κι έγιναν οι ίδιοι το συγκρότημα που έμελε να εξελιχθεί σε “απέθαντο τέρας” μουσικά. Είναι Ιούλιος του 2020 και το “...and the circus leaves town” έχει τα εικοστά πέμπτα γενέθλιά του, οπότε θα εστιάσουμε σε αυτό γιατί κατά τα άλλα, τόσο η μπάντα αυτή καθεαυτή όσο και τα μέλη της, αξίζουν όλοι ένα πολύ δικό τους αφιέρωμα.

11/07/1995 – 11/07/2020 25 χρόνια “...and the circus leaves town”

Είμαστε, λοιπόν, στο 1995. Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την ίδρυση της μπάντας κι έχουν γίνει, θα έλεγε κανείς, πραγματάκια : από τα generator parties με τις γεννήτριες για τον εξοπλισμό, τα μικρά πλήθη και την ατελείωτη μπύρα στις ερήμους της Νότιας Καλιφόρνια, έφτασαν στις περιοδείες με τους Metallica και τους Obsessed. Από το ντεμπούτο τους, "Wretch", και την εγκαθίδρυσή τους ως live act, πήγαν στη σύγκριση με τους Black Sabbath και τον χαρακτηρισμό του δεύτερου δίσκου, "Blues for the Red Sun", ως μία από τις πιο πρωτοπόρες κυκλοφορίες στη stoner rock. Ήταν μετά την ολοκλήρωση αυτού του δίσκου όταν ο Nick Oliveri (μπάσο) αντικαταστάθηκε από τον Scott Reeder. Δύο χρόνια αργότερα, το 1994, κυκλοφόρησε μετά κόπων και βασάνων το εμβληματικό "Kyuss : Welcome to the Sky Valley", το πιο ώριμο, το πιο ψυχεδελικό μέχρι τότε άλμπουμ τους, φέρνοντας την τελευταία αλλαγή στο line up με τον Alfredo Hernandez να παίρνει τη θέση του Bjork πίσω από τα τύμπανα.

Το 1995, μαζί με τους εναπομείναντες από την αρχική σύσταση Josh Homme (κιθάρες) και John Garcia (φωνητικά), έχουμε το τετραμελές σχήμα που ηχογράφησε τον τέταρτο και τελευταίο δίσκο των Kyuss, "...and the Circus Leaves Town". Τέσσερις συν ένας, αν μου επιτρέπεται να το πω, αφού ο παραγωγός του δίσκου, Chris Goss, έπαιξε για ακόμη μία φορά σημαντικό ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα, συνεισφέροντας στο να αποτυπωθεί η live ενέργειά τους, στη studio δουλειά.

Από το "Hurricane" στο "Spaceship Landing", δέκα (συν δύο) κομμάτια δρόμος

Ανάμεσα στα έντεκα κομμάτια του setlist βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια τους - "Hurricane", "Phototropic", "El Rodeo" και "One Inch Man", με το τελευταίο να είναι το μοναδικό single (και επίσημο βίντεο) αυτής της κυκλοφορίας. Ειδική αναφορά σίγουρα αξίζουν η διασκευή στο "Catamaran" των Yawning Man (όπου ήταν πρώην μέλος ο Hernandez), και το δεύτερο hidden track, "Day One", το οποίο ήταν αφιερωμένο στα εναπομείναντα μέλη των Nirvana, Krist Novoselic και Dave Grohl μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain. Συνολικά, πρόκειται για έναν περισσότερο riffάτο παρά trippy δίσκο, με πιο σφιχτές δομές στη σύνθεση και λιγότερο χώρο ανάπτυξης των θεμάτων, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα τη μικρότερη διάρκεια στα τραγούδια, μαζί με κάποια δυσφορία του κοινού, αφού η προτίμηση στα μοτίβα των δύο προκατόχων τού "...and the Circus Leaves Town", ήταν σαφής. Κάπως έτσι, δεν γνώρισε την εμπορική επιτυχία που αναμενόταν, με τελικό χτύπημα τη διάλυση του σχήματος λίγους μήνες αργότερα. Διαβάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνολική πορεία τους, την εξέλιξη των μουσικών μετά τη διάλυση αλλά και τις σχέσεις μεταξύ τους όσο συνεργάζονταν, βρέθηκα να αναρωτιέμαι πόσο τυχαίος ήταν ο τίτλος του δίσκου τελικά…;

Σιγουρεύτηκα, πάντως, πως ο τέλειος κύκλος των Kyuss έγινε και είχε αρχή, μέση και τέλος, όλα με τίτλους και ονόματα, όλα με σαφή υπογραφή του Homme.

Τελευταία