Αρχική DEPARTISTSΑΠΟΨΕΙΣΗ συντροφιά του Δαχτυλιδιού

Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού

"When Mr. Bilbo Baggins of Bag End announced that he would shortly be celebrating his eleventy-first birthday with a party of special magnificence, there was much talk and excitement in Hobbiton."

Το παραπάνω χωρίο αποτελεί την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα έπη φαντασίας που έχει γράψει η ανθρωπότητα. Σαν σήμερα, πριν 66 χρόνια, για πρώτη φορά στα ράφια των βιβλιοπωλείων, βρίσκεται το βιβλίο, "The Fellowship of the Ring" του Βρετανού συγγραφέα, J.R.R. Toklien.

Ίσως όταν η George Allen & Unwin εξέδιδε το συγκεκριμένο βιβλίο, να μην μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της επίδρασης αυτών των 423 σελίδων. Η μυθολογία και οι χαρακτήρες που έπλασε ο Tolkien θα επηρεάσουν τον κόσμο με πολλούς τρόπους. Θα αποτελέσουν για πολλούς μήτρα έμπνευσης, όπως για τον Gary Gygax, τον δημιουργό του D&D. Πίνακες θα ζωγραφιστούν, ποιήματα θα γραφτούν, ταινίες θα γυριστούν, θα ανέβουν θεατρικές παραστάσεις, θα αναπτυχθούν video games και γενικά θα διαμορφώσει την τέχνη με τέτοιον τρόπο, που δύσκολα μπορείς να φέρεις στο μυαλό σου έργο που να έχει τέτοια επίδραση.

Έξω από αυτήν την κατάσταση θα ήταν αδύνατο να μείνει η μουσική. Όπως η αρχή του βιβλίου περιγράφει τις προετοιμασίες για τα 111α γενέθλια του Bilbo, έτσι και οι Φινλανδοί Nightwish, στη δική τους αρχή, στο κομμάτι "Elvenpath" -που αναφέρονται σε μία σειρά από μύθους- δεν παραλείπουν να μνημονεύσουν το διάσημο Hobbit. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το Angels Fall First κυκλοφόρησε το 1997, τέσσερα χρόνια δηλαδή πριν την πρώτη ταινία.

Στη συνέχεια ο Gandalf θα αναγνωρίσει το δαχτυλίδι του Bilbo, που δεν είναι άλλο από TO ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ και θα το δώσει στον ανιψιό του Bilbo, Frodo Baggins. O Gandalf -ο οποίος ενσαρκώθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Sir Ian McKellen σε μία ερμηνεία η οποία είναι τουλάχιστον αξέχαστη και αξεπέραστη- έχει τραγουδηθεί από αρκετά συγκροτήματα. Το τραγούδι Majesty από τον πρώτο δίσκο των Blind Guardian, Battalions of Fear, περιγράφει την πορεία της συντροφιάς του δαχτυλιδιού και την ασφάλεια που προσφέρει σε αυτήν η παρουσία του μάγου.
Όμως ο Gandalf έχει και ένα δεύτερο όνομα, το Μithrandir που στα Sindarin – τη γλώσσα των ξωτικών – σημαίνει «Γκρίζος Οδοιπόρος» (σ.σ.
 Grey Pilgrim ονομάζεται και το Pilgrim μπορεί να μεταφραστεί είτε ως οδοιπόρος είτε ως προσκυνητής). Αν ένα μουσικό είδος έχει επηρεαστεί βαθιά από τον Tolkien, αυτό είναι το Black Metal – και όχι το Power Metal – και μπορεί οι Summoning να είναι οι σημαντικότεροι και οι πρωτοπόροι αυτής της σχολής, όμως τώρα θα μιλήσουμε για μία άλλη μπάντα, τους Minas Morgul. Από το όνομα τους κάποιος μπορεί να καταλάβει τη θεματολογία των κομματιών τους και στον πρώτο τους δίσκο ακούμε ένα καταπληκτικό κομμάτι-παιάνα με το όνομα Mithrandir.

Τα τέσσερα Hobbits, Frodo, Sam, Merry και Pippin θα μπλέξουν σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις, που σε μία από αυτές θα τους σώσει ο Tom Bombadil, ο χαρακτήρας δηλαδή που η απουσία από το αριστούργημα Peter Jackson είναι μοναδικό της ατόπημα κατά τη γνώμη μου. Οι ήρωες μας όμως δεν μπορούν να μείνουν μακριά από μπελάδες, έτσι ένα βράδυ που κατασκηνώνουν στο Amon Sûl (και Γιώργο να εκτιμήσεις το γεγονός ότι ενώ είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τον Gil Galad, δεν το έκανα) θα έρθουν αντιμέτωποι με πέντε Nazgûl. Οι εννιά έκπτωτοι βασιλιάδες των ανθρώπων έχουν υπάρξει στίχοι τραγουδιών, τίτλοι κομματιών, αλλά και όνομα συγκροτημάτων. Ένα από αυτά είναι και οι Ιταλοί epic blacksters Nazgûl, οι οποίοι αν και έχουν κυκλοφορήσει μόλις έναν δίσκο, έχουν καταφέρει να κατέχουν εξέχουσα θέση στην underground σκηνή.

Ενώ λοιπόν τα Hobbits βρίσκονται στο έλεος των σκοτεινών ιπποτών και όλα δείχνουν ότι θα χάσουν το δαχτυλίδι, κάνει την εμφάνιση του ο Aragorn ο οποίος τους αναγκάζει να τραπούν σε άτακτη φυγή. Ο Viggo Mortensen που τον υποδύεται, καταφέρνει να κάνει τόσο "δικό" του τον ρόλο, που νομίζω ότι κανείς δε θα μπορεί πλέον να σκεφτεί τον Aragorn με διαφορετικό πρόσωπο από αυτό του Δανού ηθοποιού.

H συνέχεια τους βρίσκει στο Rivendell όπου πηγαίνουν να συναντήσουν τον Elrond, το μισό-ξωτικό. O Elrond θα θεραπεύσει τον τραυματισμένο Frodo και εκεί, στο Σχιστό Λαγκάδι θα δημιουργηθεί η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, που απαρτίζεται από τους: Gandalf, Frodo, Sam, Aragorn, Legolas, Gimli, Pippin, Merry και Boromir.

Οι εννιά θα κατευθυνθούν βόρεια, όπου θα προσπαθήσουν να περάσουν τα Misty Mountains μέσω του περάσματος Caradhras. O δρόμος τους θα μπλοκαριστεί και θα αναγκαστούν να διασχίσουν τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία της Moria. Εκεί, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν αρχαίο δαίμονα, τον Balrog, που πάνω στη μάχη του με τον Gandalf θα καταπιεί και τους δύο η άβυσσος του Khazad Dúm.

Οι εναπομείναντες θα συνεχίσουν το δρόμο τους και θα φτάσουν στο δάσος του Lothlórien όπου θα συναντήσουν την Galadriel και τον Celeborn, δύο πανίσχυρους ξωτικούς βασιλιάδες. Φεύγοντας από εκεί, συναντούν για πρώτη φορά το Gollum, τον κάτοχο δηλαδή του δαχτυλιδιού πριν τον Bilbo.

To βιβλίο κλείνει με τον θάνατο του Boromir, (και με έναν ακόμα τηλεοπτικό θάνατο για τον Sean Bean, ξεκολλάτε δεν είναι αστείο πια) αφού πρώτα τον καταλαμβάνει για μερικές – αρκετές όμως – στιγμές η δύναμη του δαχτυλιδιού. Ο Frodo ξεγλιστράει από τους υπόλοιπους και κατευθύνεται, μαζί με τον Sam, προς τη Mordor.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος του βιβλίου, αλλά όχι και του κειμένου, καθώς θα ήταν μέγιστη παράλειψη αν απουσίαζαν τα ακόλουθα.

Three Rings for the Elven-kings under the sky,
      Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
      One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
      One Ring to rule them all,
      One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them In the Land of Mordor where the Shadows lie.

Τελευταία