Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣStatic-X - Project Regeneration Vol. 1

Static-X - Project Regeneration Vol. 1

Η πολυαναμενόμενη δισκογραφική επιστροφή των Statιc-X είναι πλέον γεγονός. Έντεκα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία τους δουλειά, με τίτλο Cult of Static και έξι χρόνια μετά τον θάνατο του frontman τους, Wayne Static, οι Αμερικανοί metallers έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με το έβδομο κατά σειρά album τους, Project Regeneration Vol. 1.

Από το original line-up του συγκροτήματος βρίσκουμε τον Tony Campos στο μπάσο, ο οποίος έχει κάνει περάσματα και άλλες μπάντες-κολοσσούς του είδους, όπως οι Ministry και οι Fear Factory (στους τελευταίος είναι ακόμα). Το όνομα του θα το βρούμε φιγουράρει και στους Soulfly, Brujeria και Possessed. O Ιάπωνας Koichi Fukuda είναι στην κιθάρα, ο οποίος ήταν και αυτός από τα ιδρυτικά μέλη, αποχώρησε το 2000, επέστρεψε το ‘05 για πέντε χρόνια, για να επιστρέψει εν τέλει για τρίτη φορά. Όμως και στα τύμπανα συναντούμε έναν «παλιό γνωστό», καθώς Kenneth "Ken Jay" Lacey, με μερικά διαλλείματα, έχει περάσει όλη του την καριέρα στους Static-X.

Βλέποντας λοιπόν τη σύνθεση της μπάντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν περιμέναμε ιδιαίτερες καινοτομίες και ο μόνος γρίφος ήταν η παρουσία του Xer0 πίσω από το μικρόφωνο. O Xer0, του οποίου στην αρχή η ταυτότητα αποτελούσε μυστικό, δεν άλλος από τον Edsel Dope, τραγουδιστή των Dope. ?ξια αναφοράς είναι του Edsel, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, αποτελεί φόρο τιμής στον Wayne.

To καλύτερο το άφησα για το τέλος, αφού στα κομμάτια Hollow (Project Regeneration) , Worth Dyin For, All These Years, Bring You Down (Project Regeneration), Something of My Own (Project Regeneration), Follow και Dead Souls ακούμε φωνητικά που είχε γράψει ο Wayne Static, τα οποία εκτός από μία έντονη αίσθηση νοσταλγίας, δημιουργούν και ένα μεγάλο «κρίμα», καθώς ο αδικοχαμένος frontman φαίνεται ότι είχε αρκετά πράγματα ακόμα να προσφέρει.

O δίσκος είναι δουλεμένος προσεκτικά, ώριμος, καλοφινιρισμένος και με ιδέες. Ίσως κάποιος να πει ότι υστερεί αρκετά μπροστά Wisconsin Death Trip και Machine, επ’ ουδενί όμως δεν χαρακτηρίζεται «αρπαχτή» ή κάτι αντίστοιχο. Το album έχει στυλ, χαρακτήρα και ακούγεται πολύ ευχάριστα, χωρίς μάλιστα να κάνει κοιλιά σε κάποιο σημείο. ‘Όμως εγείρεται το ερώτημα αν τελικά άξιζε την αναμονή και η απάντηση είναι εύκολα καταφατική. Συνθετικά η δεδομένη απουσία του Wayne δε φαίνεται πουθενά, ενώ και τα φωνητικά που είχε γράψει κάνουν τη διαφορά.

Εν κατακλείδι έχουμε να κάνουμε με μία από τις σπάνιες φορές που επιστροφή μπάντας μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συνδυάζεται και με πραγματικά καλή κυκλοφορία. Σίγουρα δε σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα, ούτε έχουν ανακαλύψει κάποια «μουσική Αμερική», δεν παύει όμως να είναι ένας εξαιρετικός δίσκος, που ακούγεται ευχάριστα και νομίζω ότι μελλοντικά θα τον μνημονεύσουμε, ως την αφετηρία ενός νέου κεφαλαίου για τους Static-X.

 

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Otsego Entertainment Group
Genre: Industrial Metal, Nu Metal
Παραγωγός: Ulrich Wild, Xer0
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10/07/2020
Band Links: Static-X, Facebook, Istagram, Twitter, Spotify, YouTube

Τελευταία