Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΣυγκροτήματα που κρατούν ζωντανή την ελληνική μουσική παράδοση

Συγκροτήματα που κρατούν ζωντανή την ελληνική μουσική παράδοση

Αρχική σημείωση: το παρακάτω άρθρο δεν αφορά σε συγκροτήματα που εξειδικεύονται στο να ανασυστήνουν παραδοσιακά ελληνικά κομμάτια έπειτα από την ανάμιξη αυτών με άλλα είδη, οπότε στην παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνονται μπάντες όπως Tourlou the Band, Imam Baildi, Thrax punx κ.α.

Η σπουδαιότητα της ελληνικής παραδοσιακής μουσική συχνά υποτιμάται, ίσως επειδή δεν είναι πολύ cool το να ακούς Δόμνα Σαμίου ή Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη. Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται μια έντονη επιστροφή στις ρίζες και στις κλίμακες, που όταν τις ακούς, σου έρχεται στο μυαλό το Αιγαίο ή η πανέμορφη επαρχία της Ελλάδας. Η δημιουργία γιγάντιων αστικών κέντρων είναι μάλλον η κινητήρια δύναμη που κατέστησε αναγκαία την δημιουργία τόσων πολλών σχημάτων που μας φέρνουν ξανά σε επαφή με το γήινο, δηλαδή με το δημοτικό. Η ελληνική μουσική σκηνή δεν είναι μόνο stoner και psychedelic, είναι πρωτίστως λαούτα, λύρες, σαντούρια και βιολιά, κλαρίνα και τσαμπούνες. Ευτυχώς για εμάς που έχουμε μέσα μας τα ελληνικά νησιά, τη μικρά Ασία, τους μπάλους και τους συρτούς, υπάρχουν πολυάριθμα συγκροτήματα που μας ταΐζουν αυτό το είδος μουσικής που τόσο αγαπάμε.

Gezi

Γκεζί είναι τούρκικη λέξη που έχει την έννοια του περίπατου και μερικές φορές αυτό της παρέας. Είναι ιδανική λέξη για να περιγράψει το εν λόγω συγκρότημα. Οι Gezi αποτελούν μια από τις ευτυχείς ανακαλύψεις του τελευταίου καιρού. Απαρτίζονται από πολλά μέλη – δορυφόρους που το καθένα φέρει διαφορετικό όργανο και έτσι προσφέρει ένα διαφορετικό χρώμα στην παλέτα του ρεπερτορίου τους. Τα έγχορδα είναι, μάλλον, η αγάπη τους και ο ήχος του μπεντίρ είναι αυτός που σε κρατάει σε επαφή με τη γη. Ευελπιστώ σύντομα να ανέβουν στην Αθήνα για κανένα γλέντι.

Kadinelia

Τα Καντινέλια είναι είδος γερακιού που συναντάει κανείς στις κυκλάδες. Εκτός αυτού, τα καντινέλια είναι ο Θ. Ζήκας και η Ε. Σεϊτανίδου. Η βάση του δικού τους ήχου βρίσκεται στη λαϊκή κιθάρα, ενώ δεν φοβούνται να συστήσουν και πιο παραδοσιακά όργανα (π.χ. λύρα). Φυσικά γράφουν και δικά τους κομμάτια και groove-άρουν τόσο που δεν θα περίμενες ότι είναι δυνατόν μόνο με δυο κιθάρες.

Santa Bella

Οι Santa Bella (Σαν ταμπέλα) είναι εκείνο το συγκρότημα που μας πρόσφερε την πιο γλυκειά εκδοχή ενός νησιώτικου δημοτικού τραγουδιού που μάλλον πλέον το ξέρετε όλοι, εξ αιτίας τους. Το νησιώτικο μουσικό μεγαλείο παίρνει ζωή με δυο έγχορδα και δυο φωνές – ταμάμ. Θα τους βρεις να περιδιαβαίνουν στα νησιά πάνω σε μια μπρατσέρα

Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico

Την Γιαννάτου τη γνωρίζουμε όλοι από τις συνεργασίες της με τιτάνιες μορφές της ελληνικής μουσικής, όπως είναι ο Χατζηδάκις και η Λένα Πλάτωνος. Τα τελευταία 20 χρόνια, το βασικό της project, ωστόσο, είναι η συνεργασία της με μια σειρά από άψογους μουσικούς που φέρουν το όνομα Primavera en Salonico. Μαζί έχουν παράξει μια σειρά από εξαιρετικούς δίσκους που απαρτίζονται από εκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών της Μεσογείου και κυρίως, ελληνικών κομματιών. Η χροιά αυτής της γυναίκας – ίνδαλμα πάνω από βιολί, σαντούρι, μπεντίρ και κοντραμπάσο σε στέλνει για βόλτες στο Αιγαίο.

Lyre 'n' Rhapsody

Αυτό που κάνει τους Lyre ‘n’ Rhapsody να ξεχωρίζουν είναι η ενσωμάτωση στον ήχο τους, της αρχαίας (!) ελληνικής λύρας. Πριν καθίσω να ακούσω τη δουλειά τους δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν καν άνθρωποι που μπορούσαν να παίξουν αυτό το όργανο. Η λύρα πλαισιώνεται από γυναικείες φωνές και μια σειρά από κρουστά που φτιάχνουν μυστικιστική ατμόσφαιρα. Τέτοια σχήματα αποδεικνύουν ότι η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα. Ψάξτε τες, ακούστε τις κι αγαπήστε τις.

Φυστικί σαλόνι

Τρεις τύποι και μια τύπισσα, κρουστά λαούτο, βιολί και κοντραμπάσσο για τις χαμηλές συχνότητες. Αυτοί είναι οι Φυστικί Σαλόνι. Υψηλή ενέργεια, παραδοσιακοί ρυθμοί, τραγούδια από την ελληνική επαρχεία και το πλατύ βιμπράτο του Πίσχινα είναι τα πράγματα που τους κάνουν ξεχωρίζουν από μακριά. Θα τους βρείτε συχνά να δίνουν πόνο στη Φειδίου.

 

Τελευταία