H Apple TV αποτελεί μία από τις πιο γνωστές streaming πλατφόρμες, η οποία φιλοξενεί αρκετά αξιόλογες επιλογές, κυρίως στο κομμάτι των σειρών. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα το “Foundation”, βασισμένο στα ομώνυμα βιβλία του Isaac Asimov, το “Ted Lasso” αλλά και το “Silo”, καταφέρνουν να ανεβάζουν τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά.

Στο είδος του crime drama, έχουμε εξίσου σειρές που αγάπησε το κοινό, όπως το “Slow Horses” με τον Gary Oldman, όπως επίσης και το “The Crowded Room” με τους Tom Holland και Amanda Seyfried. Στην κορυφή των charts φιγουράρει μια ολοκαίνουργια σειρά, η οποία κυκλοφόρησε μόλις μερικές μέρες πριν. Το όνομα αυτής: Criminal Record.

Ο Peter Capaldi είναι εξαιρετικός στο Criminal Record
Ο Peter Capaldi είναι εξαιρετικός στο Criminal Record

To Criminal Record αποτελεί μία από τις σειρές που από το πρώτο κιόλας επεισόδιο σε τραβάει κοντά της. Λίγο η αισθητική της Αγγλίας -ναι, είναι βρετανική παραγωγή. Λίγο οι υποκριτικές ικανότητες των δύο πρωταγωνιστών και το ιντριγκαδόρικο στοιχείο «μίας παλιάς υπόθεσης που ξανανοίγει…».

Αν και η ιδέα πίσω από το "Criminal Record" δεν είναι ό,τι πιο καινοτόμο έχουμε δει, η σειρά καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο

Η υπόθεσή της απλή. Έχουμε έναν εν ενεργεία ντετέκτιβ, τον Daniel Hegarty, ο οποίος παράλληλα τελεί χρέη ταξιτζή (αν όχι σοφέρ) για δύο αντιπαθή άτομα που κάνουν σαχλά αστεία και (ευτυχώς) δεν τα ξαναβλέπουμε. Από την άλλη, έχουμε μία νέα ντετέκτιβ -τόσο ηλικιακά, όσο και στον χώρο- την June Lenker. Τι τους χωρίζουν; Η ηλικία -άρα και η εμπειρία-, το φύλο, ακόμα και το χρώμα είναι παράγοντες που τους απομακρύνουν. Τι τους ενώνει; Μια παλιά υπόθεση που ξανανοίγει, με αφορμή μια κλήση που δέχονται από ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Το θύμα αναφέρει πως ο θύτης σκότωσε στο παρελθόν μια γυναίκα ονόματι Amelia Burroughs. Να σημειωθούν δύο πράγματα. Πρώτον, ανακριτής σ’ αυτήν την υπόθεση ήταν ο Hegarty. Δεύτερον, έχει ήδη φυλακιστεί ένα άτομο για την δολοφονία της Burroughs, ο Errol Mattis -πιθανόν άδικα.

Δεν θέλω να υποπέσω σε spoils, αλλά το πιο αξιόλογο, που πρέπει να σημειώσω, είναι το κομμάτι των διαφορών μεταξύ των φύλων και κυρίως της έμφυλης βίας, αλλά και τον τρόπο που αποτυπώνεται στο επεισόδιο. Με ποιον τρόπο η αστυνομία προσπάθησε να βοηθήσει το θύμα και πώς αντιμετωπίστηκε. Σημαντικό που υπήρξαν γυναίκες να συνομιλήσουν μαζί της.

H εκκίνηση του "Criminal Record" είναι άκρως ελπιδοφόρα και ενθαρρυντική

Δυστυχώς είναι ακόμα επίκαιρο (και επίπονο) το ζήτημα της γυναικοκτονίας. Στην χώρα μας εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά θύματα και η απεικόνιση του φαινομένου μας φαίνεται οικεία και ξένη ταυτόχρονα. Ξένη ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές προστατεύουν το θύμα.

Όσον αφορά στις διαφορές των φύλων, ήδη η πρώτη συνάντηση των δύο ντετέκτιβ είναι αρκετά τεταμένη και κάνει ξεκάθαρη τη διαφορά ισχύος μεταξύ τους. Βέβαια, αυτό δε σταματά στον Hegarty, αλλά και στο ίδιο το Εγκληματολογικό από τον υφιστάμενό της.

Μπορεί να μην είναι καμία τρομέρα πρωτότυπη ίδεα το Criminal Record, ωστόσο, από τα αρχικά της επεισόδια μοιάζει εξαιρετική
Μπορεί να μην είναι καμία τρομέρα πρωτότυπη ίδεα το Criminal Record, ωστόσο, από τα αρχικά της επεισόδια μοιάζει εξαιρετική

Το τέλος του επεισοδίου έρχεται με κάποιες ανακρίσεις και έναν θάνατο, ο οποίος προετοιμάζει το θεατή για τη συνέχεια, και δημιουργεί σασπένς. Ένα ωραιότατο cliffhanger, με λίγα λόγια.

Σαν πρώτο/διπλό επεισόδιο, μπορώ να πω πως προτείνω τη θέαση της σειράς και έχει αρκετό ενδιαφέρον, ειδικά για όσα άτομα είναι φαν του είδους.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Criminal Record

Season: 1

Episodes: 1 & 2

Platfrom: Apple TV

Year: 2024

Genre: Crime, Drama, Thriller

Creator: Paul Rutman

Starring: Peter Capaldi, Cush Jumbo, Aysha Kala

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Σαν πρώτο/διπλό επεισόδιο, μπορώ να πω πως προτείνω τη θέαση της σειράς και έχει αρκετό ενδιαφέρον, ειδικά για όσα άτομα είναι φαν του είδους.