Οι γνωστοί ††† (Crosses) επανέρχονται με νέο album, το “Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.”, το οποίο λαμβάνει αναγνώριση από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Με σύνολο 15 κομμάτια συνολικής διάρκειας σχεδόν 50 λεπτών, έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν σε καθένα από αυτά ένα διαφορετικό είδος. Από dream-pop και electronic, μέχρι post-rock. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που το χαρακτηρίζουν απλά witch house.

Για όσους δε γνωρίζουν οι Crosses είναι ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τους ταλαντούχους Chino Moreno (τραγουδιστή των Deftones) και Shaun Lopez (κιθαρίστα των Far). Από τη δημιουργία του συγκροτήματος το 2011 έχουν πραγματοποιήσει αρκετές μίξεις και έχουν δώσει σε κάθε τραγούδι τους διαφορετική πνοή.

Το συγκρότημα έχει χαρακτηριστική ονομασία κι αυτό δε συνδέεται με κάποια πεποίθηση ή θρησκεία. Παρ’ όλα αυτά, η μπάντα ήθελε να δώσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα στο κοινό. Nα του κινήσει το ενδιαφέρον με ένα καλλιτεχνικό τρόπο, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο σύμβολο.

Το “Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.” είναι το δεύτερο studio album τους το οποίο κυκλοφόρησε στις 13 Οκτώβρη. Η κυκλοφορία αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα για την μπάντα γιατί υπογράφουν με μεγάλη δισκογραφική (Warner Records).

H τρομερή φωνή του Chino κάνει τον νέο δίσκο των Crosses να ξεχωρίζει

Ακούγοντας το πρώτο κομμάτι “Pleasure” είναι σαν να δίνει στον ακροατή αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα να μεταφέρει τη δύναμη των στίχων και της μουσικής, με κλίση προς ηλεκτρονικά ηχοτοπία. Ένα κομμάτι αρκετά σκοτεινό και η τρομερή φωνή του Chino κάνει αυτή τη δημιουργία να ξεχωρίζει.

Ένα κομμάτι όμως που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου είναι το “Invisible Hand”, σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια από τα 15 του album. Με αυτό ως πρώτο δείγμα, οι Crosses μας προετοίμαζαν για το περιεχόμενο του album όπου φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να διαψεύσουν τις προσδοκίες μας.

Για τους Crosses είναι σημαντικό ότι το Goodnight, God Bless, I Love U, Delete. κυκλοφόρησε από τη Warner

Ακολουθώντας κυρίως ηλεκτρονικό ήχο, υπάρχουν διαστήματα χαλαρότητας λίγο πριν το ρεφρέν, αφήνοντας μία ολοκληρωμένη αίσθηση αφού περιέχει όλα όσα χρειάζονται για να υπάρχει απόλυτη ισορροπία.

Έχοντας βγάλει ήδη δύο δυνατά κομμάτια αποφάσισαν να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα με το “Found” το οποίο κινείται σε χαλαρούς τόνους, χωρίς όμως να λείπει το στοιχείο της pop μουσικής.

To album κλείνει αφήνοντας έναν μελοδραματικό τόνο

Το “Light as a Feather” είναι το κομμάτι που κυκλοφόρησε μετά το “Invisible Hand” χαρίζοντάς μας και πάλι τον ιδιαίτερό τους ήχο και φυσικά γύρω από electronic δημιουργία.

Tο “Pulseplagg” είναι σχετικά μικρό (όπως μερικά ακόμη) και διαρκεί γύρω στα δυόμισι λεπτά. Πιο γρήγορο σε ρυθμό, σε αυτό διακρίνεται περισσότερο από τα προηγούμενα η προσθήκη της ηλεκτρονικής αισθητικής.

Ακολουθεί το “Runner” ξεκινώντας σε απαλό ρυθμό και συνεχίζοντας χαλαρά. Ένα απίστευτα ήρεμο κομμάτι με όμορφους στίχους που σε κάνει κυριολεκτικά να ταξιδέψεις.

Για να αλλάξουν όμως το κλίμα προχωρούν στο “Big Youth” που με την προσθήκη του EI-P δημιουργείται ένα ιδιαίτερο κομμάτι και η διαφορά από τα υπόλοιπα είναι πως βλέπουμε και στοιχεία της rap μουσικής. Κάτι διαφορετικό ίσως από αυτό που θα περιμέναμε, αλλά εξίσου καλό.

Οι Crosses στον νέο τους δίσκο προσφέρουν ένα συναισθηματικά "πολύχρωμο" μουσικό ταξίδι

Κάπου εδώ προστίθεται το “End Youth (Reprise)” με διάρκεια σχεδόν ενάμισι instrumental λεπτό. Πρόκειται απλώς για μία γοτθική δημιουργία μικρής διάρκειας.

Έχοντας περάσει τα μισά κομμάτια του album, προχωράμε στο “Last Rites” κι εδώ ακολουθούμε το witch style, σκοτάδι κι ένταση στην κιθάρα στα σημεία που πρέπει. Αν κάτι μου λείπει από αυτό το τραγούδι είναι η διάρκεια. Παρ’ ότι διαρκεί σχεδόν τέσσερα λεπτά, σίγουρα θα ήθελα να διαρκεί λίγο περισσότερο.  

Γυρνάμε σε λίγο πιο ηλεκτρονικό ήχο στο “Ghost Ride”. Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενα τραγούδια, είναι φανερή η ομοιότητα με κάποια. Υπάρχουν διαφορές ως προς τη μίξη και τα κενά σε μερικά σημεία του τραγουδιού. Ωραίο τραγούδι, αλλά δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω από τα καλύτερά τους.

Με το ενδέκατο κομμάτι “Grace” φτάνουμε σε ένα σημείο αποσυμπίεσης. Από τα πιο ήπια κομμάτια του album και λόγω της ηρεμίας αυτής η έμφαση δίνεται στους στίχους, που όπως πάντα είναι ξεχωριστοί.

Πρέπει να αναφερθεί πως η δεύτερη προσθήκη καλλιτέχνη στο δίσκο, και συγκεκριμένα του Robert Smith, δίνει μία πινελιά δράματος

Το “Eraser” είναι ένα σχεδόν αδιάφορο κομμάτι, ούτε δυόμιση λεπτών. Έχει ναι μεν ωραίο ρυθμό, αλλά η διάρκειά του είναι τόσο μικρή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να αφήσει κάτι.

Δυναμικό και μπιτάτο το “Natural Selection” δίνει ένα δυνατό και εναλλακτικό ρυθμό ο οποίος ακολουθείται και πάλι από στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής. Άλλο ένα μικρό σε διάρκεια κομμάτι που θα ήθελα να διαρκεί περισσότερο.

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω στους Crosses είναι πως εκτός από τρομερή μουσική έχουν και υπέροχους στίχους,

Φτάνοντας στο προτελευταίο τραγούδι “Girls Float † Boys Cry” πρέπει να αναφερθεί πως είναι η δεύτερη προσθήκη καλλιτέχνη στο δίσκο, και συγκεκριμένα του Robert Smith δίνοντας μία πινελιά δράματος. Ένα παρηγορητικό κομμάτι που κινείται σε ήπιους ρυθμούς προετοιμάζοντας το έδαφος για το τέλος.

Με τελευταίο κομμάτι το ομώνυμο του δίσκου “Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.”, κλείνει ολοκληρωτικά το υπέροχο αυτό album αφήνοντας ένα μελοδραματικό τόνο.

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω στους Crosses είναι πως εκτός από τρομερή μουσική έχουν και υπέροχους στίχους,

Ο δίσκος αυτός έχει αρμονικά στοιχεία που ενώνονται τέλεια μεταξύ τους, δημιουργώντας μία σειρά από υπέροχα κομμάτια. Όταν δύο δημιουργικά άτομα ενώσουν τις φιλοδοξίες τους, τότε πραγματοποιούνται τρομερά πράγματα, κι απόδειξη είναι το συγκεκριμένο album. Ένα από τα συγκροτήματα που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη δυναμική τους στον ακροατή και το κάνουν με απόλυτη επιτυχία.

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω σε αυτό το συγκρότημα είναι πως εκτός από τρομερή μουσική έχουν και υπέροχους στίχους με συνοχή. Ο συνδυασμός αυτών των δύο λεπτομερειών μπορεί να κάνει ένα μέτριο κομμάτι υπέροχο. 

Μπορεί ο ήχος του δίσκου να περιέχει δυνατό μπάσο, αλλά χαρακτηριστική είναι και η φωνή του Moreno, άλλες φορές με echo κι επεξεργασμένη, κι άλλες χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία. Εάν κάποιος θέλει να βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι αλλά και να ακούσει πολλούς πειραματισμούς τότε ο δίσκος αυτός είναι ο ιδανικός.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Crosses

Album: Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.

Label: Warner Music

Release Date: 13/10/2023

Genre: Witch House

1. Pleasure

2. Invisible Hand

3. Found

4. Light as a Feather

5. Pulseplagg

6. Runner

7. Big Youth

8. End Youth (Reprise)

9. Last Rites

10. Ghost Ride

11. Grace

12. Eraser

13. Natural Selection

14. Girls Float † Boys Cry

15. Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.

Producer: Crosses

Crosses: Chino Moreno, Shaun Lopez

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Εάν κάποιος θέλει να βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι αλλά και να ακούσει πολλούς πειραματισμούς τότε ο δίσκος αυτός είναι ο ιδανικός.