Crowbar, Bent By Sorrow, Beyond Perception 13/05/2023 @AN Club | Live Report

Το περασμένο Σάββατο κατάφερα να διαγράψω ένα απωθημένο μου από την σχετική λίστα. Είδα τους Crowbar “ζωντανά” στην σκηνή του An Club και πρόσθεσα μια ακόμη εμπειρία σε άλλη λίστα, αυτή των μουσικών εμφανίσεων που δύσκολα θα ξεχάσω. Άργησαν αρκετά χρόνια να “βγουν” από τους βάλτους της Νέας Ορλεάνης και να έρθουν στην Ελλάδα (περίπου 30), αλλά ο σοφός λαουτζίκος έχει παροιμία και για αυτή την περίπτωση: κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Αδιαφορώ λίγο που θα υπερβάλλω, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ζυγαριές που μπορούν να μετρήσουν το “βάρος” αυτού που μας παρουσίασε ο Kirk Windstein και το παρεάκι του.

Το βουητό από το μπάσο του Shane Wesley ακόμα κυριαρχεί στο μυαλό μου, το ηλίθιο χαμόγελο συνεχίζει να διαγράφεται στην φάτσα μου. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήρθε από το πουθενά όμως, όλα ήταν “στο πρόγραμμα”. Δεν είναι κάτι παραπάνω από το χαρακτηριστικό “αποτύπωμα” – μοναδικό στο είδος του – που αφήνει στην ψυχή η διαβόητη metal σκηνή της NOLA, κάθε φορά που ένας “εκπρόσωπος” της ανεβαίνει σε σκηνή.

Φυσικά οι Crowbar δεν ήταν μόνοι, είχαν και “καλεσμένους”. Οι Beyond Perception ήταν εξαρχής στο “κάδρο”, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μπήκαν στο “παιχνίδι” και οι Bent By Sorrow.

Bent By Sorrow

Οι Bent By Sorrow είναι ένα σχήμα που η σύνθεση του έχει υποστεί αρκετές αλλαγές. Ξεκίνησε το 2012 ως one man band και στην πορεία έγιναν διάφορες προσθήκες και αντικαταστάσεις. Είχαν την τύχη να “ανοίξουν” την βραδιά σε ένα ικανοποιητικά γεμάτο An Club και κατάφεραν σχετικά εύκολα να “αποδείξουν” ότι το “άξιζαν”. Το “κλειδί” στον ήχο των Bent By Sorrow ήταν ξεκάθαρα το groove. Ήταν ανελέητο και θύμιζε τις καλές εποχές των Deftones.

Οι Bent By Sorrow απέδειξαν με ευκολία πως τους άξιζε να ανοίξουν τη βραδιά
Οι Bent By Sorrow απέδειξαν με ευκολία πως τους άξιζε να ανοίξουν τη βραδιά

Ο “μύλος” των Bent By Sorrow τα αλέθει όλα. Punk, hardcore, nu-metal και alternative metal, ήταν τα πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της σαββατιάτικης εμφάνισης του αθηναϊκού σχήματος. Τις στιγμές όμως που τα φωνητικά “ανέβαιναν” τις κλίμακες και οι κιθάρες σόλαραν, διέκρινα την αγάπη για το κλασικό heavy metal.

Το ημίωρο αδικεί τους Bent By Sorrow, έχουν ρεπερτόριο και ικανότητες για πολύ περισσότερο

Το αποτέλεσμα ήταν ένα υπερτίμιο ημίωρο που τους αδικεί κάπως, αφού οι Bent By Sorrow έχουν το ρεπερτόριο και τις ικανότητες για πολύ παραπάνω. Όπως και να ‘χει, την παρουσία τους μόνο καλή ιδέα μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει.

Το ημίωρο αδικεί τους Bent By Sorrow, έχουν ρεπερτόριο και ικανότητες για πολύ περισσότερο…
Το ημίωρο αδικεί τους Bent By Sorrow, έχουν ρεπερτόριο και ικανότητες για πολύ περισσότερο…

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Bent By Sorrow

Genre: Alternative Metal, Groove Metal

Bent By Sorrow: Pantelis S. (Φωνή), Giannakis D. (Κιθάρα), Vaios F. (Τύμπανα), Yannis L. (Κιθάρα)

Bent By Sorrow: Facebook | Instagram | Bandcamp | Youtube

Beyond Perception

Oι Beyond Perception είναι μάλλον η πιο ταιριαστή περίπτωση εγχώριας μπάντας για να “προλογίσει” τους Crowbar. Άψογα φωνητικά και drumming, ισχυρό μπάσο και “θυμωμένες” κιθάρες. Το groove metal που εκσφενδόνισαν επάνω μας έχει το hardcore groove, το southern “γρέζι” και την stoner-ιά που χρειάζομαι.

Θα ήταν εξ’ ορισμού δύσκολο να καλύψουν 15 δισκογραφικά χρόνια παίζοντας 7 ή 8 κομμάτια, οπότε εστίασαν στο πρόσφατο και πολύ καλό Guile ep. Από εκεί επέλεξαν τα To The Point, Mind Lock και Spear Chains, με τα πρώτα 2 να “ανοίγουν” το set. Το κομμάτι που με ξύπνησε παρόλα αυτά ήταν το Leaf of Vertigo, από το album Vital Ground.

Οι Beyond Perception δεν εμφάνισαν ψεγάδια και “πολέμησαν” επάξια στο πλευρό των Crowbar
Οι Beyond Perception δεν εμφάνισαν ψεγάδια και “πολέμησαν” επάξια στο πλευρό των Crowbar

Το riff που “κόβει” το κομμάτι στη μέση, είναι ένας από τους λόγους που οι Beyond Perception βρίσκονταν την συγκεκριμένη ημέρα στην συγκεκριμένη σκηνή. Όσο το An Club γέμιζε, έβλεπα ανθρώπους να ψάχνουν χώρο και να “χτυπιούνται” ταυτόχρονα. Με το τέλος του Order of the Pigs και πριν πάνε στο τελευταίο κομμάτι, οι Beyond Perception έδωσαν ευχαριστίες σε κοινό και “οικοδεσπότες”.

Oι Beyond Perception είναι μάλλον η πιο ταιριαστή περίπτωση εγχώριας μπάντας για να “προλογίσει” τους Crowbar
Oι Beyond Perception είναι μάλλον η πιο ταιριαστή περίπτωση εγχώριας μπάντας για να “προλογίσει” τους Crowbar

Αν επέλεγαν να “κλείσουν” με Pantera, δεν θα ήταν έκπληξη. Η αγάπη τους για την μπάντα και πιο συγκεκριμένα για τον Dimebag Darrell είναι γνωστή. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, θα βρείτε εύκολα τις διασκευές τους στα Mouth For War και Fucking Hostile. Κάνοντας μια περίτεχνη “ντρίμπλα”, τελείωσαν το set με το Territory των Sepultura, αυξάνοντας την εκτίμηση μας γι’ αυτούς κατακόρυφα.

Οι Beyond Perception δεν εμφάνισαν ψεγάδια και “πολέμησαν” επάξια στο πλευρό των Crowbar

Δεν έχω καμία “λόξα” για να βρω οπωσδήποτε κάποιο ψεγάδι στους Beyond Perception, σίγουρα όχι για την παρουσία τους στο An Club. Θα εκφράσω μια ευχή μόνο, να είναι πιο δραστήριοι αλλά κι αυτό με μεγάλη επιφύλαξη. Θα μπορούσα άνετα να εκτεθώ λόγω άγνοιας, αφού δεν είμαι και ο πιο σχολαστικός παρατηρητής όσον αφορά την περίπτωση τους. Χαίρομαι μόνο που υπάρχει αυτή η μπάντα. “Πολέμησε” επάξια στο “πλευρό” των Crowbar.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Beyond Perception

Genre: Groove Metal

To The Point

Mind Lock

Leaf of Vertigo

Odious Affairs

Spare Chains

Order of The Pigs

Territory (Sepultura cover)

Beyond Perception: Facebook | InstagramBandcamp

Crowbar