Δέκα χρόνια πέρασαν από τον τελευταίο δίσκο των Daft Punk και το γαλλικό δίδυμο των επιτυχιών κυκλοφόρησε ξανά το άλμπουμ Random Access Memories. Το Random Access Memories 10th Anniversary Edition, όπως είναι ολοκληρωμένος ο τίτλος, είναι μια επανακυκλοφορία του δίσκου που βγήκε στην αγορά το 2013, έχοντας όμως και έξτρα υλικό.

Στα έξτρα υπάρχουν demo τραγουδιών του δίσκου και ένα κομμάτι που είχε κυκλοφορήσει με την αρχική έκδοση του δίσκου μόνο στην Ιαπωνία (Horizon). Ο δίσκος είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, έχοντας 22 τραγούδια, αντί για 13 (14 στην Ιαπωνία με το Horizon), οπότε αν είσαι φαν χρειάζεσαι σχεδόν δύο ώρες (1 ώρα και 50 λεπτά συγκεκριμένα) να τον ακούσεις ολόκληρο.

Οι Daft Punk επιστρέφουν και γιορτάζουν δέκα χρόνια Random Access Memories με εννέα νέα τραγούδια να προστίθενται στα αρχικά του δίσκου

Ο δίσκος αυτός είναι ίσως ο πιο πετυχημένος δίσκος του είδους, μιας και έχει πάρει τρία Grammy το 2014, μεταξύ αυτών και το Album of the Year (Best Dance/Electronica Album και Best Engineered Album, Non-Classical τα υπόλοιπα).

Δυο χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Daft Punk επιστρέφουν με επετειακή έκδοση του Random Access Memories και εννέα νέα κομμάτια

Να σημειώσουμε, ότι σε αυτόν το δίσκο υπάρχει το απόλυτο hit εκείνου του καλοκαιριού Get Lucky σε συνεργασία με τους Pharrell Williams και Nile Rodgers, που δεν υπήρχε beach bar να μη το βάζει πάνω από πέντε φορές την ημέρα.

Το Get Lucky έχει κατακτήσει και αυτό δύο βραβεία Grammy Record of the Year και Best Pop Duo/Group Performance, δείχνοντας ότι αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο, όσο και από τους ειδικούς. Επίσης, σε αυτό το άλμπουμ ανήκει και το Lose Yourself to Dance με τον Pharrell Williams, σε ένα κομμάτι που έκανε επίσης μεγάλη επιτυχία. Άλλα τραγούδια hits του δίσκου είναι το Doin’ It Right με τον Panda Bear, Instant Crush με Julian Casablancas και Give Life Back to Music.

Όπως και στο αρχικό Random Access Memories, οι Daft Punk και στα νέα τραγούδια συνεργάζονται μεταξύ άλλων με τον Pharrell Williams και τον Nile Rodgers

Τα τραγούδια που υπήρχαν στην αρχική έκδοση του δίσκου ήταν: 1. Give Life Back to Music, 2.  The Game of Love, 3. Giorgio by Moroder, 4. Within, 5. Instant Crush (featuring Julian Casablancas), 6. Lose Yourself to Dance (featuring Pharrell Williams), 7. Touch (featuring Paul Williams), 8. Get Lucky (featuring Pharrell Williams), 9. Beyond, 10. Motherboard, 11. Fragments of Time (featuring Todd Edwards), 12. Doin’ It Right (featuring Panda Bear), και 13. Contact.

Τα έξτρα κομμάτια της έκδοσης των δέκα χρόνων είναι τα εξής: 14. Horizon Ouverture, 15. Horizon, 16. GLBTM (Studio Outtakes), 17. Infinity Repeating (2013 Demo) (featuring Julian Casablancas + The Voidz), 18. GL (Early Take) (featuring Pharrell Williams and Nile Rodgers), 19. Prime (2012 Unfinished), 20. LYTD (Vocoder Tests) (featuring Pharrell Williams), 21. The Writing of Fragments of Time (featuring Todd Edwards), 22. Touch (2021 Epilogue) (featuring Paul Williams).

Και πάμε να δούμε αναλυτικά τις νέες προσθήκες μία προς μία:

Το πρώτο νέο τραγούδι αυτής της έκδοσης είναι το Horizon Ouverture. Είναι ένα κομμάτι που βασίζεται στο Horizon που είχε κυκλοφορήσει μόνο στο Ιαπωνικό CD και είναι ένα υπέροχο τραγούδι που η μουσική του σε ταξιδεύει. Τα στοιχεία  χορωδίας δίνουν μια ωραία νότα και σε σχέση με την άλλη έκδοση το κάνει άλλο τραγούδι. Το γεγονός ότι δεν έχει στίχους, είναι κάτι που δε σε χαλάει μιας και η μουσική του σε καλύπτει.

Καινούριο κομμάτι δεν είναι και δεν το ακούμε πρώτη φορά. Μπορεί να μην είχε συμπεριληφθεί στην global έκδοση και να το είχαν αποκλειστικά οι Ιάπωνες στο δίσκο τους, αλλά το ίντερνετ τα έχει όλα και όσοι είναι φαν το έχουν ακούσει. Συμπαθητικό κομμάτι, δεν είναι σίγουρα το καλύτερο τους, ούτε έλειψε από τον αρχικό δίσκο, όμως ήταν σωστή επιλογή να συμπεριληφθεί, καθώς ολοκληρώνει με αυτόν τον τρόπο τον αρχικό δίσκο.

Το επόμενο στη λίστα είναι το GLBTM (Studio Outtakes), το οποίο είναι επίσης μια demo έκδοση του τραγουδιού που κατέληξε να γίνει το Give Life Back To Music. Αυτό μας δείχνει πως εξελίχθηκε το κομμάτι, μέσα από τις αλλαγές που πρόσθεσαν για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Από το απλό demo, έφτασαν να του δώσουν τη ζωντάνια στην τελική studio version.

Και τώρα πάμε σε ένα κομμάτι που έμεινε στο demo και το ακούμε τώρα πρώτη φορά. Ο λόγος για το Infinity Repeating (2013 Demo) σε συνεργασία με τον Julian Casablancas και τους The Voidz. Οι Daft Punk δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται με τον Casablancas μιας και στον ίδιο δίσκο είχαν κυκλοφορήσει το Instant Crush και φαίνεται ότι προτιμήθηκε τότε αντί του Infinity Repeating και μάλλον σωστά έγινε εκ του αποτελέσματος. Το κομμάτι φαίνεται πως είχε δυνατότητες να γίνει hit, αλλά για να κόπηκε από το άλμπουμ τότε σίγουρα κάτι ήξεραν.

Αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από την μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου Get Lucky. Είναι μισό λεπτό σε διάρκεια και δείχνει πως ξεκίνησε το κομμάτι. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες μιας και ήθελα να ακούσω την αρχική τους σκέψη και εκτέλεση.

Για κομμάτι που δεν έχει τελειώσει, είναι εντυπωσιακά καλό. Το Prime είναι ένα τραγούδι που ξεκίνησαν τα γράφουν το 2012, αλλά δεν το τελείωσαν, όπως προδίδει ο τίτλος. Δεν ξέρουμε γιατί δεν το ολοκλήρωσαν, πάντως αυτό το κομμάτι, μπορούσε να κυκλοφορήσει και έτσι όπως είναι χωρίς καμία αλλαγή.

Το συγκεκριμένο είναι ακόμα μία πρώιμη έκδοση ενός κομματιού από το δίσκο. Συγκεκριμένα, του Lose Yourself to Dance με τον Pharell Williams και θέλει να μας δείξει την εξέλιξη του τραγουδιού. Πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε σε ένα από τα τοπ πέντε κομμάτια του δίσκου.

Επόμενο στη σειρά είναι το The Writing of Fragments of Time, όπως γράφει κιόλας είναι μια πρώιμη demo έκδοση του Fragments of Time, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2013 και υπάρχει και σε αυτόν τον δίσκο. Το κομμάτι είναι πάνω από οκτώ λεπτά και μας εξιστορεί πως ξεκίνησε και πως κατέληξε το Fragments of Time. Ενδιαφέρουσα προσθήκη θα έλεγα, αλλά ως εκεί.

Το Touch υπάρχει και στον πρώτο δίσκο και είναι σε συνεργασία με τον Paul Williams, όμως οι Daft Punk έφτιαξαν μια version του τραγουδιού που την ονόμασαν 2021 Epilogue. Ο λόγος που το έκαναν αυτό είναι ξεκάθαρα λόγω του γεγονότος ότι το 2021 έδωσαν τέλος στην 30η πορεία τους και δημιούργησαν αυτή την έκδοση για να πουν αντίο στους φαν τους. Είναι ένα κομμάτι που σε αγγίζει και κάνει επίκληση στο συναίσθημα του ακροατή.

Αυτός ο δίσκος ήταν λαϊκή απαίτηση από τους φαν των Daft Punk, μιας και ήθελαν κάτι ακόμα για το τέλος. Η αρχική έκδοση του δίσκου είναι ένα ατόφιο διαμάντι και με την αξία του πήρε τόσα βραβεία στο παρελθόν. Με την επανέκδοση του έκανε επίκληση στο συναίσθημα όχι μόνο το δικό μου, αλλά και όλων των υποστηρικτών τους.

Μου ήρθαν αναμνήσεις από τα κομμάτια του άλμπουμ, που άκουγα το 2013 ως έφηβος, και το ξανακούω τώρα ως ενήλικας, αναπολώντας εκείνη την εποχή. Αγαπημένο κομμάτι και τότε και τώρα, φυσικά το Get lucky, που εκείνο το ζεστό καλοκαίρι του 2013, που έκανα διακοπάρες δύο+ μήνες, το άκουγα όλη μέρα, θέλοντας και μη, κυριολεκτικά παντού.

Οι νέες προσθήκες των Daft Punk στο Random Access Memories εξηγούν πολλά για τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους

Οι νέες προσθήκες σε αυτή την έκδοση για τα δέκα χρόνια, είναι ενδιαφέρουσες και μας εξηγούν πράγματα γύρω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, μιας και οι περισσότερες είναι πρώιμες εκδόσεις των κομματιών που είχαν κυκλοφορήσει. Μπορώ να πω ότι πέρασα καλά ακούγοντας τον ξανά. Bέβαια το γεγονός ότι πλησιάζει τις δύο ώρες, τον κάνει λίγο κουραστικό, χωρίς να κάνει το άκουσμα βαρετό.

Δεν είναι δίσκος που θα έβαζα 10, ούτε καν 9, αν και στον αρχική έκδοση το 9 το παίρνει με τη αξία του. Θα βαθμολογούσα το άλμπουμ με ένα 8 μιας και για την εποχή μας δεν είναι πρωτοπόρο, ούτε καινοτόμο. Επίσης, δεν είδαμε επί της ουσίας κάποιο ολοκαίνουριο κομμάτι. Στην τελική από το 2013, που κυκλοφόρησε το Random Access Memories έως το 2021 που έδωσαν τίτλους τέλους δεν είδαμε κάτι από τους Daft Punk.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Daft Punk

Album: Random Access Memories 10th Anniversary Edition

Label: Columbia

Release Date: 12/05/2023

Genre: Disco, Funk, Electronic, Soft Rock, Progressive Pop

1. Give Life Back to Music

2. The Game of Love

3. Giorgio by Moroder

4. Within

5. Instant Crush (featuring Julian Casablancas)

6. Lose Yourself to Dance (featuring Pharrell Williams)

7. Touch (featuring Paul Williams)

8. Get Lucky (featuring Pharrell Williams)

9. Beyond

10. Motherboard

11. Fragments of Time (featuring Todd Edwards)

12. Doin’ It Right (featuring Panda Bear)

13. Contact

14. Horizon Ouverture

15. Horizon

16. GLBTM (Studio Outtakes)

17. Infinity Repeating (2013 Demo) (featuring Julian Casablancas + The Voidz)

18. GL (Early Take) (featuring Pharrell Williams and Nile Rodgers)

19. Prime (2012 Unfinished)

20. LYTD (Vocoder Tests) (featuring Pharrell Williams)

21. The Writing of Fragments of Time (featuring Todd Edwards)

22. Touch (2021 Epilogue) (featuring Paul Williams)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Οι νέες προσθήκες στην επετειακή έκδοση είναι ενδιαφέρουσες, αν και η διάρκεια των δύο ωρών τον κάνει λίγο κουραστικό. Δεν είναι δίσκος που θα έπαιρνε 10 ή 9, αν και η αρχική έκδοση άξιζε το 9. Θα βαθμολογούνταν με 8, καθώς δεν είναι πρωτοπόρος ή καινοτόμος και δεν περιέχει ολοκαίνουρια κομμάτια.