Ο David Bowie, ήταν πάντα ένα όνομα συνώνυμο της καινοτομίας, της μεταμόρφωσης και της καλλιτεχνικής ευφυΐας. Το σημάδι του έμεινε ανεξίτηλο στον κόσμο της μουσικής και της τέχνης συνολικά. Μπορούσε συνεχώς να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και να διευρύνει τα όρια της δημιουργικότητάς του. Αποτέλεσμα αυτού είναι μία εκτεταμένη και διαρκώς εξελισσόμενη δισκογραφία. Ανάμεσα στα πολλά άλμπουμ του, το “Heroes” αποτελεί ορόσημο, τόσο στην καριέρα του Bowie όσο και στην ιστορία της μουσικής. Το “Heroes”, που κυκλοφόρησε το 1977, έχει ξεπεράσει τον χρόνο, συνεχίζοντας να γοητεύει και να εμπνέει ακροατές από γενιά σε γενιά.

Η δεκαετία του 1970 σηματοδότησε μια περίοδο έντονης δημιουργικότητας για τον David Bowie. Η καριέρα του βρισκόταν σε ένα ταξίδι μέσα από διάφορες προσωπικότητες, στυλ και είδη. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Bowie είχε ήδη αφήσει το στίγμα του με εμβληματικά άλμπουμ όπως τα “Hunky Dory“, “Ziggy Stardust“, “Aladdin Sane” και “Diamond Dogs“. Ωστόσο, οι πιέσεις του ξέφρενου τρόπου ζωής του και ένας αυξανόμενος εθισμός στα ναρκωτικά επιβάρυναν την υγεία και τη δημιουργικότητά του.

O David Bowie μέχρι το 1977 - και την κυκλοφορία του Heroes - είχε καταφέρει να εδραιωθεί στη μουισκή σκηνή
O David Bowie μέχρι το 1977 - και την κυκλοφορία του Heroes - είχε καταφέρει να εδραιωθεί στη μουισκή σκηνή

Η μουσική σκηνή υπέστη επίσης σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το πανκ αναδυόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθοδηγούμενο από ένα DIY ήθος και επιθετικό ήχο. Ο Bowie, πάντα συντονισμένος με τον παλμό των πολιτιστικών αλλαγών, ένιωσε την ανάγκη να επανεφεύρει τον εαυτό του για άλλη μια φορά.

Το "Heroes" σε μια περίοδο κατά την οποία ο David Bowie εξερευνούσε καινοτόμους τρόπους ηχογράφησης

Το 1976, ο Bowie μετακόμισε στο Βερολίνο, μια πόλη που ήταν διαιρεμένη από το Τείχος και χαρακτηριζόταν από ένα μοναδικό μείγμα καλλιτεχνικής ελευθερίας και πολιτικής έντασης. Εκεί, σε συνεργασία με τον φίλο του και μουσικό Brian Eno, ο Bowie άρχισε να δουλεύει πάνω σε αυτό που θα γινόταν η τριλογία του Βερολίνου. “Low“, “Heroes” και “Lodger“. Αυτά τα άλμπουμ θα αντανακλούσαν το ταξίδι του σε αυτή την πόλη των αντιθέσεων και θα λειτουργούσαν ως μια δημιουργική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε προσωπικά και καλλιτεχνικά.

Το άλμπουμ “Heroes” ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης και αντισυμβατικής δημιουργικότητας. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία ο Bowie και οι συνεργάτες του εξερεύνησαν καινοτόμους τρόπους ηχογράφησης. Άρχισαν να περιραματίζονται με μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση. Η διαδικασία ηχογράφησης στα στούντιο Hansa στο Δυτικό Βερολίνο ήταν από μόνη της μια αντανάκλαση της θεματολογίας του άλμπουμ.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν στο άλμπουμ ήταν η εκτεταμένη χρήση ambient και ηλεκτρονικών στοιχείων. Η επιρροή του Brian Eno από αυτή την άποψη ήταν υψίστης σημασίας. H πρωτοποριακή προσέγγισή του στη μουσική παραγωγή διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τον ήχο του “Heroes. Ο Eno εισήγαγε τον Bowie σε έννοιες όπως το “Oblique Strategies”, ένα σετ από κάρτες με τυχαίες οδηγίες που ενθάρρυνε την αντισυμβατική σκέψη στο στούντιο. Αυτή η μέθοδος οδήγησε στη δημιουργία καινοτόμων και ανορθόδοξων ήχων.

Το ομώνυμο κομμάτι, “Heroes”, είναι ένας ύμνος αγάπης και ανυπακοής. Η φωνητική ερμηνεία του Bowie, υποστηριζόμενη από την απογειωτική κιθάρα του Robert Fripp, δημιουργεί μια έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εμπνευσμένοι από τη θέα ενός ζευγαριού να φιλιέται δίπλα στο Τείχος του Βερολίνου.

Η εκδοχή των Motorhead στο "Heroes" δεν ήταν μια απλή αντιγραφή του πρωτότυπου του Bowie

Οι Motorhead, το 2017, σχεδόν ένα χρόνο μετά το θάνατο του Lemmy, με ντράμερ τον Mikkey Dee, κιθαρίστα τον Phil Campbell και μια guest εμφάνιση του Brian May των Queen, αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον David Bowie με έναν τρόπο που μόνο αυτοί μπορούσαν. Διασκεύασαν το “Heroes”, προσθέτοντας τη δική τους μοναδική σφραγίδα σε αυτό το κλασικό κομμάτι.

Η εκδοχή των Motorhead στο “Heroes” δεν ήταν μια απλή αντιγραφή του πρωτότυπου του Bowie. Ήταν μια επανερμηνεία που πήγε το τραγούδι σε διαφορετική κατεύθυνση, ενώ παράλληλα απέδιδε φόρο τιμής στην ουσία του. Η μπάντα έβαλε την ενέργεια και την αιχμή της υπογραφής της στο κομμάτι, δίνοντάς του μια ξεχωριστή γεύση Motorhead. Τα τραχιά και επιβλητικά φωνητικά του Lemmy αντικατέστησαν το αιθέριο τραγούδι του Bowie και το αποτέλεσμα ήταν μια διασκευή που ήταν ωμή, δυνατή και βαθιά συγκινητική.

Η διασκευή των Motorhead στο “Heroes” ήταν κάτι περισσότερο από ένας φόρος τιμής στον David Bowie- ήταν ένας φόρος τιμής στο πνεύμα του ίδιου του rock ‘n’ roll. Προσδίδοντας στο τραγούδι τη δική τους μοναδική ενέργεια, οι Motorhead τίμησαν τόσο τον Bowie όσο και την κληρονομιά που είχαν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που έκανε αυτόν τον φόρο τιμής ακόμα πιο οδυνηρό ήταν το πλαίσιο του θανάτου του Lemmy Kilmister.

Aναδεικνύουν την προθυμία του Bowie να επιχειρήσει σε αχαρτογράφητα μουσικά εδάφη

Το “Heroes” περιέχει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών, καθένα από τα οποία συμβάλλει στο πλούσιο μωσαϊκό ήχου και συναισθημάτων του άλμπουμ. To “Beauty and the Beast” ανοίγει το άλμπουμ με έναν απόκοσμο και παραφωνικό τόνο, θέτοντας τις βάσεις για τον πειραματισμό που ακολουθεί. Το “Joe the Lion” διαθέτει οδοντωτές κιθάρες και ωμά φωνητικά, ενσαρκώνοντας την αιχμηρότητα του punk κινήματος. Το “Sons of the Silent Age” είναι ένα στοχαστικό κομμάτι, με την πολυεπίπεδη ενορχήστρωση να δημιουργεί μια έντονη αίσθηση μελαγχολίας.

Τα “Blackout” και “V-2 Schneider” διατηρούν την υψηλή ενέργεια του άλμπουμ, με οδηγητικούς ρυθμούς και παραμορφωμένες κιθάρες. Tα “Sense of Doubt” και “Moss Garden” εισάγουν μια ατμοσφαιρική, σχεδόν διαλογιστική ποιότητα στον δίσκο, αναδεικνύοντας την προθυμία του Bowie να επιχειρήσει σε αχαρτογράφητα μουσικά εδάφη.

ΟDavid Bowie με το "Heroes" διεύρυνε περαιτέρω την ηχητική του παλέτα
ΟDavid Bowie με το "Heroes" διεύρυνε περαιτέρω την ηχητική του παλέτα

Τα “Neuköln” και “The Secret Life of Arabia” ολοκληρώνουν το άλμπουμ, προσφέροντας ένα μείγμα μελαγχολίας και πληθωρικότητας. Το πρώτο είναι ένα σκληρό και συναισθηματικό ορχηστρικό κομμάτι, ενώ το δεύτερο είναι ένα ζωηρό και αισιόδοξο κομμάτι, που θυμίζει την προηγούμενη δουλειά του Bowie.

Το εξώφυλλο του Rust in Peace επιμελήθηκε ο Ed Repka για τον οποίο είχα μία θεωρία ότι είναι πατέρας του παλιού σέντερ μπακ της Φιορεντίνα, Tomas Repka

Το “Heroes” συνέβαλε στην ανάπτυξη της post-punk και new wave μουσικής, με τη συγχώνευση ροκ και ηλεκτρονικών στοιχείων. Επηρέασε καλλιτέχνες όπως οι Joy Division, οι The Cure και οι U2, οι οποίοι υιοθέτησαν παρόμοιες πειραματικές προσεγγίσεις στη δουλειά τους. Η εξερεύνηση νέων στυλ και θεμάτων από τον Bowie ενθάρρυνε και άλλους μουσικούς να πάρουν ρίσκα.

Το “Heroes” του David Bowie είναι ένα άλμπουμ που αψηφά τις ταμπέλες. Η καινοτομία, το συναίσθημα και η καλλιτεχνικά ατρόμητη του διάθεση συνεχίζουν να γοητεύουν το κοινό, αποδεικνύοντας ότι η σπουδαία μουσική ξεπερνάει τον χρόνο και τα είδη.

Heroes - Tracklist

1. Beauty and the Beast

2. Joe the Lion

3. ‘Heroes’

4. Sons of the Silent Age

5. Blackout

6. V-2 Schneider

7. Sense of Doubt

8. Moss Garden

9. Neuköln

10. The Secret Life of Arabia

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: David Bowie

Album: Heroes

Label: RCA

Release Date: 14/10/1977

Genre: Art, rock, Experimental rock

Producer: David Bowie, Tony Visconti

Personnel: David Bowie (Φωνή, πλήκτρα, κιθάρα, σαξόφωνο), Brian Eno (Synthesiser, πλήκτρα, κιθάρα), Robert Fripp (Κιθάρα), Carlos Alomar (Κιθάρα), George Murray (Μπάσο), Dennis Davis (Τύμπανα, κρουστά), Tony Visconti (Κρουστά), Antonia Maass (Φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.