Έξι χρόνια χρειάστηκε να περιμένει ο κόσμος της synth-pop για να ανταμειφθεί με νέο δίσκο από τους Depeche Mode. Το “Memento Mori” ήρθε στα τέλη του Μαρτίου του 2023 να προσφέρει τροφή για άκουσμα και σκέψη. Με τους David Gahan και Martin Gore πλέον μόνους, μιας και ο Andy Fletcher έφυγε από τη ζωή το 2022, το ερώτημα ήταν απλό. Μπορούν οι δυο τους να κρατήσουν ψηλά τα σκήπτρα; Εν συντομία, ναι. Αναλυτικά; Ας δούμε το “Memento Mori” κομμάτι-κομμάτι!

Η ηλεκτρική, industrial, σχεδόν δυστοπική εισαγωγή του εναρκτήριου “My Cosmos Is Mine” σε προϊδεάζει. Ανατριχιαστικά ηλεκτρονικά beats με στίχο που «αιμορραγεί», που πονάει. Απόδοση; Αυτή που μόνο οι Depeche Mode ξέρουν να κάνουν πράξη.

Δεν είναι άδικα ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Η χορωδία που μπαίνει στα δύο λεπτά του πρώτου τραγουδιού, ξυπνάει μνήμες και παραπέμπει στους Depeche Mode που έθεσαν γερά θεμέλια για αμέτρητα μουσικά ιδιώματα εντός του ηλεκτρονικού και dark ήχου.

Έξι χρόνια μετά και για πρώτη φορά χωρίς τον Andy Fletcher, οι Depeche Mode επέστρεψαν με το "Memento Mori"

Συντροφιά στα παλιά λημέρια μας κρατάει το ακόλουθο “Wagging Tongue“. Ανεβαστικό, όσο pop «χρειάζεται», με στίχο που… σκοτώνει. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο τραγούδι ιστορικό όμως δεν αφορά τη σύνθεσή του (πολύ καλή) ούτε τους στίχους του (εξαιρετικοί). Το Wagging Tongue, σύμφωνα με τον Dave Gahan, είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψαν μαζί με τον Martin Gore και κατάφερε να βρει χώρο σε δίσκο των Depeche Mode!

Κάπως έτσι φτάνουμε στο τρίτο και δημοφιλέστερο -μακράν του δεύτερου- τραγούδι του Memento Mori. Ο λόγος για το “Ghosts Again“, του οποίου μέρη ακούστηκαν στις 4 Οκτωβρίου του 2022 όταν οι Depeche Mode ανακοίνωσαν τον νέο δίσκο τους. Ο λόγος που το συγκεκριμένο τραγούδι είναι τόσο δημοφιλές, είναι πως φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα των Depeche Mode. Συνδυάζει μια χαρούμενη μελωδία με ηλεκτρονικές συνθέσεις που κουβαλούν πίκρα.

Ο Gahan σε συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για το τραγούδι, είπε πως καθώς το δημιουργούσε, η κόρη του μπήκε στο δωμάτιο, τον ρώτησε τι είναι αυτό, και άρχισε να χορεύει. Προφανώς δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από την αγνή προτίμηση ενός παιδιού για να καταλάβεις ότι κάτι είναι ευχάριστο στο άκουσμα.

Με το ανεβαστικό Wagging Tongue, οι Depeche Mode φέρνουν εσάνς από τα παλιά στο "Memento Mori"

Το “Don’t Say You Love Me” θα μπορούσα να το φανταστώ άνετα ως κεντρικό theme κάποιας ταινίας James Bond. Εξαιρετικά slow, darkwave vibes, με στίχο που μιλάει για αγάπη, προδοσία, έρωτα, λατρεία. Οι στίχοι του θυμίζουν “Old Hollywood”.

Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά για το “Memento Mori” των Depeche Mode με το “My Favourite Stranger“. Το τραγούδι μιλάει για μια σκιά που ακολουθεί τον πρωταγωνιστή, και τον παροτρύνει να κάνει διάφορα πράγματα, καλά και κακά. Όταν οι Depeche Mode ακουμπούν τον 70s punk ήχο, τραγούδια όπως αυτό γεννιούνται. Η ατμόσφαιρα του κομματιού δημιουργεί εικόνες ανθρώπων που παρακολουθούνται από τις σκιές τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν μάταια από την καταστροφή την οποία τους ωθούν να προκαλέσουν οι δικοί τους favourite strangers.

Από σκιές που μας στοιχειώνουν, περνάμε στον θάνατο, με το “Soul With Me” να επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το μεγαλείο των Depeche Mode. Το τραγούδι μιλάει πράγματι για το τέλος της ζωής, καθώς μουσικά ο Martin Gore παραδίδει μαθήματα συνδυασμού μουσικών ειδών. Gospel και soul έρχονται να γίνουν ένα με ήχους που θυμίζουν Beach Boys.

Σύμφωνα με τον Gahan, το "Ghosts Again" από το "Memento Mori" έλαβε την επιβεβαίωση της κόρης του πριν καν ολοκληρωθεί

Ο Gore γράφει μεταξύ άλλων “I’m ready for the final pages/ Kiss goodbye to all my earthly cages/ I’m climbing up the golden stairs”, υμνώντας τη λυτρωτική έκφανση που μπορεί να λάβει ο θάνατος, αυτή της απελευθέρωσης από τα κελιά που μας περιορίζουν όσο ζούμε. Έντονα τα industrial στοιχεία, αρμόζουν άψογα στη σκοτεινιά των στίχων.

Το μοτίβο σκοτεινιάς συνεχίζεται με το “Caroline’s Monkey“. Εδώ έχουμε μια αλληγορία που θέλει την εξάρτηση να είναι μια μαϊμού η οποία ελέγχει πλήρως τη ζωή της Caroline. Ο Gore -που έγραψε το κομμάτι μαζί με τον Richard Butler– έχει επιβεβαιώσει πως το κομμάτι μιλάει για εξάρτηση, αν και δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να το καταλάβει κάποιος. Στίχοι όπως “Fading’s better than failing/ Falling’s better than feeling/ Folding’s better than losing/ Fixing’s better than healing/ Sometimes”, αναδεικνύουν την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου που είναι εξαρτημένο από ουσίες.

Ακολουθεί το “Before We Drown” το οποίο είναι από μόνο του ένας γρίφος με πολλές «λύσεις». Μουσικά και ερμηνευτικά το τραγούδι φέρει τη σφραγίδα των Depeche Mode. Τα lyrics του μπορούν να ερμηνευθούν με αμέτρητους τρόπους, γεγονός που το κάνει αγαπημένο.

Στο "Memento Mori", οι Depeche Mode εισάγουν '70s punk ήχο στη μουσική τους, θριαμβευτικά

“I’ve been thinking I could come back home/ So how would that be, you and I alone?/ All alone?”, τραγουδούν. Και αναρωτιέσαι, αναφέρεται στα δυο μέλη των Depeche Mode που δουλεύουν και πάλι μαζί; Γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις; Στην περισυλλογή του ανθρώπου πριν «πνιγεί», δηλαδή πριν φύγει από τη ζωή; Στην ανάγκη να μη σε πνίξει η όποια πίεση; Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικό.

Με το Memento Mori οι Depeche Mode, δηλαδή οι Dave Gahan και Martin Gore, επιβεβαιώνουν ότι οι πρωτοπόροι, πάντα θα πρωτοπορούν

Πιο χορευτικό και παγίδα με εσάνς ελπίδας το “People Are Good” που ακολουθεί. Το πρώτο verse του τραγουδιού κουβαλάει μεγάλη ποσότητα της «αλήθειας» των Depeche Mode, όπως τη βιώνει η ανθρωπότητα διαχρονικά. “Keep telling myself/ That people are good/ Whisper it under my breath/ So I don’t forget/ Keep fooling myself/ That they do all they can/ Sometimes they simply slip up/ But it’s not what they meant”.

Η ελπίδα πως οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί, είναι πέπλο που τυφλώνει περισσότερο από ότι λυτρώνει. Οι Depeche Mode καλούν τον Παράδεισο να βοηθήσει το είδος μας. Και εν τέλει, στέλνουν μήνυμα πραγματικής ελπίδας: “Everything will be all right in time/ It will be fine”.

Το "Before We Drown" από το "Memento Mori" αποτελεί έναν στιχουργικό γρίφο από τους Depeche Mode

Σαφώς πιο συναισθηματικό/ρομαντικό το “Always You“, που αποτελεί μια synth-based ερωτική εξομολόγηση. Σαφώς πιο αργόσυρτο, με βαρύ industrial ήχο και μεγάλες παύσεις ανάμεσα σε verses. Αρκετά υποτονικό και αδιάφορο για Depeche Mode. Not their proudest moment. Το gazing που σου προκαλεί η μουσική τους συνήθως, αντικαθίσταται από “οριακά με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ”.

Ξυπνάς όμως αμέσως με το προτελευταίο “Never Let Me Go“. Δεν είναι απλά πιο γρήγορο, αλλά κουβαλάει μαζί του μια αίσθηση κινδύνου. Τα lyrics επιβεβαιώνουν αυτόν τον κίνδυνο, αφού οριακά είναι creepy. “When uncertainty parts/ You’ll be ready to concede/ It was plain from the start/ You’ve been running from me/ And I have been patient/ I have been so calm/ Bit my lips through the torment/ Please fall into my arms”. Θα συνιστούσα ηρεμία. Το κλείσιμο του Memento Mori έως τώρα δεν υπόσχεται πολλά.

Ευτυχώς για όλους και κυρίως για τους Depeche Mode, το “Memento Mori” κλείνει όπως πρέπει. Το “Speak To Me” είναι αργό, βαρύ, και με στίχο που θερίζει. Με τον έρωτα στο επίκεντρο και πάλι. “Speak to me, I will follow/ I heard you call my name/ Lying on the bathroom floor/ No one here to blame”, τραγουδούν. Ο άνθρωπος που μιλάει, ζητάει βοήθεια. Υπομονή. Κατανόηση. Αγάπη. Θέλει να αντέξει. Θέλει να αλλάξει.

Το "Always You" από το "Memento Mori" είναι μακράν το πιο αδιάφορο τραγούδι που έγραψαν οι Depeche Mode για τον δίσκο

Εν τέλει, το “Memento Mori” των Depeche Mode είναι ένα album που υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα αυτών των καλλιτεχνών. Το συγκρότημα είναι συνώνυμο της synth-pop από το 1980 όταν και ιδρύθηκε. Φροντίζει να το υπερτονίζει σε κάθε ευκαιρία, ανεξαρτήτου μορφής. Οι Dave Gahan και Martin Gore κατόρθωσαν κάτι πολύ σημαντικό. Ήρθαν όσο κοντά χρειάζεται να έρθουν δυο μέλη μιας μπάντας που κάποτε αποτελούταν από πέντε.

Έσμιξαν το γράψιμό και τις συνθέσεις τους τόσο σφιχτά, ώστε ο πυρήνας τωνν Depeche Mode δεν έχασε τις ισορροπίες του. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι για την κατάρρευση αυτού του σχήματος. Το πλήρωμα του χρόνου δεν αποφεύγεται. Δίσκοι όμως, όπως το Memento Mori, υπενθυμίζουν πως βολεύει αυτό το πλήρωμα, να έρχεται καλύτερα αργότερα, παρά νωρίτερα. Μεστό album.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Depeche Mode

Album: Memento Mori

Label: Columbia Records, Mute

Release Date: 24/03/2023

Genre: Synth-pop, Alternative Rock

1. My Cosmos Is Mine

2. Wagging Tongue

3. Ghosts Again

4. Don’t Say You Love Me

5. My Favourite Stranger

6. Soul with Me

7. Caroline’s Monkey

8. Before We Drown

9. People Are Good

10. Always You

11. Never Let Me Go

12. Speak to Me

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Tο "Memento Mori" των Depeche Mode είναι ένα album που υπενθυμίζει τη σπουδαιότητά τους. Το συγκρότημα είναι συνώνυμο της synth-pop από το 1980 όταν και ιδρύθηκε. Φροντίζει να το υπερτονίζει σε κάθε ευκαιρία, ανεξαρτήτου μορφής. Οι Dave Gahan και Martin Gore κατόρθωσαν κάτι πολύ σημαντικό. Ήρθαν όσο κοντά χρειάζεται να έρθουν δυο μέλη μιας μπάντας που κάποτε αποτελούταν από πέντε.