Η κυκλοφορία ενός νέου album είναι κάτι σχεδόν καθημερινό πλέον, με νέες δουλειές από κάθε είδος μουσικής να ξεπηδούν από όλο τον πλανήτη. Αυτό το γεγονός κάνει τα πράγματα να χάνουν τη βαρύτητα και σημαντικότητά τους. Όλοι προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους έξυπνους τρόπους να προωθήσουν την μουσική τους. Προσπαθούν να κάνουν τους ακροατές να νοιώσουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους ίδιους. Τις περισσότερες φορές όμως, ο απλούστερος τρόπος είναι και ο πιο αποτελεσματικός. O μπαρουτοκαπνισμένος Devin Townsend τον γνωρίζει και το απέδειξε και στο “Lightwork“.

Ο Devin Townsend λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά μυαλά που έβγαλε ο Καναδάς, ανακοίνωσε ότι το νέο του album, “Lightwork”. Το άμπουμ είναι έτοιμο και κυκλοφορεί στις 4 Νοεμβρίου, με μία μικρή καθυστέρηση από την αρχική ημερομηνία, 28 Οκτωβρίου. Μας ενημέρωσε επίσης ότι στις 5 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα live streaming event στο κανάλι του στο YouTube. Θα περιέχει ανάλυση των κομματιών, Q&A με τον ίδιο και acoustic performance έκπληξη. 

Έτσι κ εγώ, αφού άκουσα μία φορά ολόκληρο το “Lightwork”, αποφάσισα να το ακούσω μαζί του. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα αν καταφέρετε να βρείτε μία ώρα και κάτι, αλλά γενικά το YouTube channel του είναι μία όαση πληροφορίας που εξωτερικεύει ένα πολύ μικρό, αλλά αρκετό για να ζήσεις την μουσική του εμπειρία, μέρος του τεράστιου μυαλού του.

O Devin Τοwnsend αντιλαμβάνεται και γράφει μουσική με το φαινόμενο της συναισθησίας

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε κάποια δείγματα του album εδώ και δύο μήνες. Το 1ο track, “Moonpeople“, κυκλοφόρησε σε μορφή promo video, όπως το ονομάζει ο ίδιος. Η μουσική συνταγή του Devin Townsend είναι γνωστή, τα συναισθήματα που βγάζει όμως το κάθε κομμάτι, το κάθε album είναι πάντα κάτι απρόβλεπτο.

To “Lightworker“, το τελευταίο single και video που βγήκε στη δημοσιότητα, ακολουθεί και όλα μπαίνουν σε σειρά. Το σχεδόν εμμονικό layering ήχων που χρησιμοποιεί πάντα, σχεδόν κατεδαφίζει τοίχους μόλις 16 δευτερόλεπτα μετά. Ησυχάζει και να ξανα-«χτίζεται» με τον μοναδικό Devin Townsend τρόπο. Η φωνή του αναλλοίωτη, τεράστια και τρομερά επιβλητική, φωνάζοντας “Tell me there’s another/Lead me to the mother/We are all of us”.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για πείσω κάποιον για τις ικανότητες του Devin Townsend | Devin Townsend: Lightwork | Album Review

Στο Q&A Video, ο Devin μιλάει για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και γράφει μουσική, το φαινόμενο της συναισθησίας. Στο δικό του μυαλό, κάθε album του αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρώμα. Για παράδειγμα, κάθε νότα, του φέρνει στο μυαλό ένα σχήμα, κάθε σχήμα συνδυάζεται με έναν ήχο, κάθε ήχος με ένα χρώμα.

Έτσι, όταν βρίσκεται σε συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση, όπως χαρά, λύπη, ένταση, άγχος, παίρνει την κιθάρα του και χρησιμοποιεί αυτό το συναίσθημα για να γράψει. Όπως περιγράφει και ο ίδιος, αυτό τον κάνει να νοιώθει σαν να χρωματίζει σε ένα βιβλίο ζωγραφικής. Τα albums του δηλαδή μπορεί να τα χαρακτηρίσει ως έναν συνδυασμό χρωμάτων. Το “Ocean Machine” του 1994 είναι μπλε, το “City των Strapping Young Lad ήταν μαύρο και κόκκινο. Το “Ziltoid The Omnicient” του 2007 ήταν μωβ, οπότε το “Lightwork” είναι το aquamarine.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του "Lightwork" είναι ότι ο Devin Townsend δεν κάνει μόνος του την παραγωγή

Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί σε όλη τη διάρκεια του album είναι πάρα πολλά, από έντονα electronic beats και synths, μέχρι screams και πολύ heavy κιθάρες, κάτι που αναδεικνύεται στο “Equinox“, στο πολύ pop “Call Of The Void” και στον συνδυασμό ήχων του “Heartbreaker“. Το Devin-meets-Rob Zombie- Dimensions είναι κάτι διαφορετικό, αλλά με κάποιο τρόπο πολύ ταιριαστό, ακολουθούμενο από το πολυφωνικό “Celestial Signals” και το υπερβολικά Devin, “Heavy Burden“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, ειδικά στο solo project του, που συνεργάζεται με παραγωγό και δεν τα κάνει όλα μόνος του, δουλεύοντας με τον Garth Richardson, που έχει συνεργαστεί με Biffy Clyro, Rage Against The Machine, Mudvayne, Melvins, μεταξύ άλλων. 

Αυτό δεν στέρησε απολύτως τίποτα από την αποτύπωση της προσωπικότητας του “Lightwork”. Αντιθέτως βοήθησε στο να “αλλάξουν” η διαδικασία σύνθεσης, τα συγκεκριμένα patters που ο Devin Townsend χρησιμοποιούσε ανά τα χρόνια. Αναφέρει μάλιστα ότι δεν έγινε ούτε αυτό ακριβώς που ήθελε ο καθένας ξεχωριστά, αλλά ένας συνδυασμός των ιδεών τους.

Στην deluxe έκδοση του Lightwork, o Devin Townsend μας προσφέρει ένα ακόμα ολόκληρο album 10 κομματιών, το Nightwork

To προτελευταίο Vacation θα μπορούσε να παίζεται σε μία παραλία με ακουστική κιθάρα, δείχνοντας ότι οι αντιθέσεις ήχων και ύφους μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Ο δίσκος κλείνει με το 10 λεπτών Children Of God και εδώ είναι το track που περιγράφει ίσως και όλη την πορεία του Καναδού. Ambient ήχοι, άπειρες φωνές, τεράστιες κιθάρες και τύμπανα και όλα οδηγούν σε μία κάθαρση, μία γαλήνη και τους ήχους πουλιών και των κυμάτων σε μία ήρεμη παραλία το ηλιοβασίλεμα.

Ο Devin είναι μία σπάνια προσωπικότητα στον χώρο της μουσικής γενικότερα. Ένα τεράστιο μυαλό που δεν σταματάει ποτέ να δημιουργεί, που χρησιμοποιεί καταστάσεις και συναισθήματα με τον δικό του μοναδικό τρόπο και τα μεταφράζει σε μουσικές ιστορίες, άλλοτε κυριολεκτικά, άλλοτε μεταφορικά και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντίθετα. Βρισκόμενος σε μία έντονα δύσκολη περίοδο, το post-quarantine syndrome όπως λέει και ο ίδιος, προσπάθησε να κατασκευάσει έναν ήσυχο, ατάραχο, με μερικές απαραίτητες εκρήξεις κόσμο που λέγεται Lightwork. Η δική μου, όπως και των περισσότερων εκεί έξω, τρελή καθημερινότητα, έγινε λίγο πιο εύκολη με αυτό το soundtrack.

Υ.Γ. : Στην deluxe έκδοση του, το Lightwork περιέχει ένα ακόμα ολόκληρο album 10 κομματιών, το Nightwork, τη διαφορετική, σκοτεινότερη πλευρά της γαλήνης του Lightwork. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να ακουστούν και τα 2 μαζί.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Devin Townsend

Album: Lightwork

Label: InsideOut Music

Release Date: 04/11/2020

Genre: Progressive Metal, Progressive Rock

1. Moonpeople

2. Lightworker

3. Equinox

4. Call Of The Void

5. Heartbreaker

6. Dimensions

7. Celestial Signals

8. Heavy Burden

9. Vacation

10. Children Of God

Producer: Devin Townsend

Addtional Personnel: Anneke van Giersbergen (Φωνή), Ché Aimee Dorval (Φωνή), Morgan Ågren (Φωνή, τύμπανα, κρουστά), Mike Keneally (Κιθάρα), Darby Todd (Τύμπανα), Federico Paulovich (Τύμπανα), Diego Tejeida (Πλήκτρα), Nathan Navarro (Μπάσο), Jonas Hellborg (Μπάσο), The Elektra Women’s Choir (Χορωδία), Tanya Ghosh (Φωνή), Echo Picone (Φωνή), Aman Khosa (Φωνή), Hutch Hutchinson (Μπάσο), Joy Lapps Steel (Τύμπανα), Rhys Fulber (Programming), Travis Smith (Εξώφυλλο), GGGarth Richardson (Παραγωγή), Troy Glessner (Mastering), Nygel Asselin (Engineering), John “Bandstack” Beatle Bailey (Engineering)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Βρισκόμενος σε μία έντονα δύσκολη περίοδο, το post-quarantine syndrome όπως λέει και ο Devin Townsend, προσπάθησε να κατασκευάσει έναν ήσυχο, ατάραχο, με μερικές απαραίτητες εκρήξεις κόσμο που λέγεται “Lightwork”.