The f@ching chains are on! Κάθε αναφορά για αυτήν την μπάντα δε γίνεται να μην έχει και λίγο από τον “θεό”, Dio. Εξού και ο σημερινός τίτλος. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσουμε το review για τον πρόσφατο δίσκο των Diviner, “Avaton”. Και πριν καλά-καλά ξεκινήσουμε, η παραπομπή σε οτιδήποτε spiritual έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ.

Αναμενόμενο θα πει κανείς αφού η μπάντα είναι γνωστή από τον βετεράνο παπαροκά Γιάννη Παπανικολάου, όχι άδικα αφού αποτελεί τον βασικό συντελεστή. Ταυτόχρονα, όμως, οι υπόλοιποι τέσσερεις κύριοι συμπληρώνουν το line-up επάξια. Σαν ένα μικρό συμπέρασμα λοιπόν, ο δίσκος είναι δυναμίτης.

Δέκα κομμάτια σε 51 λεπτά δίσκου είναι τιμιότατο για τους φαν της μπάντας και του είδους, με το heavy metal να κυριαρχεί αλλά ταυτόχρονα να ακούμε και πινελιές από πρώιμο metal αλλά και ‘80s metal συνθέσεις. Η καθοδήγηση στην παραγωγή εκ μέρους του Φώτη Bernardo είναι υποδειγματική με αποτέλεσμα την εκπροσώπηση όλων των οργάνων στο αυτί και σωστές εναλλαγές εκεί που πρέπει.

Ξεκινώντας λοιπόν, το “Dominator” είναι χαλαρά στο top 3 του “Avaton” ήδη από την εισαγωγή. Σίγουρα κάπου την έχετε ξανακούσει αλλά στη μουσική δεν υπάρχει παρθενογένεση γκάιζ και ειδικά όταν συνδυάζεται τόσο ωραία με τις δυσολίες δεν υπάρχει χώρος για κακεντρέχειες. Τύμπανα; Αμε! Πιριπιρι; Όσο πρέπει! Φωνητική γραμμή εθιστική. Μια φορά αρκεί για να συγκρατήσετε τη μελωδία.

Η δουλεία των Diviner στο “Avaton” είναι κατιτίς καλύτερη από τα δύο προηγούμενα album τους

Το “Dancing In the Fire” συμπληρώνει την παραπομπή που κάναμε νωρίτερα σχετικά με το πώς φωτίζει η παραγωγή το κάθε όργανο στο κάθε τραγούδι και εδώ δε γίνεται να μην ακούσετε την ερώτηση-απάντηση μεταξύ κιθάρας-μπάσου. Γαμώ και η σύνθεση και η ανάδειξη! Για να μην πούμε για τα riffs! Ηδη, όμως, νομίζω ξέρετε πώς κλείνει η τριπλέτα. Τύμπανα, μπάσο; Ψηλά! Φωνή και κιθάρα; Ψηλά! “Mountains High” (οπαδικό). Εντάξει εδώ γίνεται πόλεμος και δεν είναι τυχαίο που το διάλεξαν για τραγούδι video-clip.

Ούτε είναι τυχαία η τοποθεσία των βουνών της Ηπείρου. Υπάρχει μέρος που να εμπνέει, να επιβάλλει, να ταπεινώνει και να ανυψώνει παραλληλά; Η δουλειά της μπάντας εδώ είναι ανάλογη των προηγούμενων δύο και ενδεχομένως κατιτίς καλύτερη σε riffing και φωνητικές γραμμές. Να μη μιλήσουμε για το μπάσιμο των ντράμς στο σημείο μηδέν.  Αν και ήδη έχουμε αναφερθεί σε τρία κομμάτια, τα υπόλοιπα δεν υπολείπoνται ενέργειας, ιδεών και προσπάθειας.

Τα “Cyberwar” και “Nemecic” φέρουν μια αίσθηση από ‘80s metal και τίμια βρεταννίλα και αυτό είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Μόνο στη σύγκριση υστερούν με τα προηγούμενα και υπό όρους, σε ένα άλλο άλμπουμ θα ήταν αυτά στην πρώτη τριάδα. Στη συνέχεια έρχεται η επικούρα των “Hall of the Brave“ και “The battle of Marathon“ και δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου βγάζουν ένα κοινό αίσθημα γραψίματος και αισθητικής παιξίματος. Καμπάνες, στακάτα riffs και ρυθμικά τύμπανα για να προσδώσουν την επιθυμητή αλληγορία και ταξίδι στα κομμάτια.

Τόσο οι Diviner, όσο και κάθε τέτοια μπάντα, συνεχίζουν να αποδεικνύουν γιατί αξίζουν τη στήριξη μας

Κλείνοντας, η προσπάθεια των Diviner συνθετικά και εκτελεστικά είναι εξαιρετική. Αντάξια της πορείας που κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί οτι η προσπάθεια των μουσικών αυτών όπως και πολλών άλλων δεν στηρίζεται όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα την παράλληλη εργασία και την ταυτόχρονη σύνθεση και προβάρισμα για τις μπάντες. Αυτό τοποθετεί αυτές τις μπάντες πιο ψηλά και ειδικά στο προσωπικό μου μικροσκόπιο, για αυτό και αξίζουν στήριξης και στα live ανά την επικράτεια.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Diviner

Album: Avaton

Release Date: 10/11/2023

Genre: Heavy Metal

1. Avaton

2. Mountains High

3. Dancing in the Fire

4. Cyberwar

5. Waste No Time

6. Nemecic

7. Hope Will Rise

8. Dominator

9. Hall of the Brave

10. The Battle of Marathon

11. Dead New World

Producers: Fotis Benardo

Diviner: Yiannis Papanikolaou (Φωνή), Lefteris Moros (Τύμπανα), Teo Ross (Κιθάρα), Alex Flouros (Κιθάρα), George Nidriotis (Μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Στο "Avaton" οι Diviner καθοδηγούμενοι από τον Γιάννη Παπανικολάου και την αρωγή μίας εξαιρετικής τετράδας μουσικών, παρουσιάζουν έναν δίσκο δυναμίτη.