Εάν κάποιος ρώταγε πώς γίνεται να παντρέψεις το black metal με το avant-garde τότε η απάντηση είναι Dødheimsgard (DHG). Μια μπάντα που ξεκίνησε παίζοντας “true Norwegian black metal” το 1995 με το “Kronet Til Konge”. Στις τάξεις της τότε, θρύλοι της νορβηγικής σκηνής όπως ο Fenriz (Darkthrone) και ο Aldrahn (Thorns, Zyklon-B, The Deathtrip). Από το 1999 και έπειτα, με το μνημειώδες “666 International”, οι Dødheimsgard δε σταμάτησαν να πειραματίζονται με τον ήχο τους και να εξελίσσονται. Σήμερα, εν έτει 2023, επιστρέφουν με το “Black Medium Current“.

Οι κυκλοφορίες τους μπορεί να είναι αραιές αλλά όταν ανακοινώνεται νέος δίσκος, από μόνο του αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός. Βασικός πυλώνας, ο πρώην κιθαρίστας, συνθέτης και νυν τραγουδιστής των DHG ο σπουδαίος Yusaf Parvez, γνωστός ευρέως ως Vicotnik. Είναι το μόνο σταθερό μέλος του line-up της μπάντας εδώ και 30 χρόνια. Άλλα projects του περιλαμβάνουν τους Ved Buens Ende, Code, Manes, Dold Vorde και Ens Nanv.

Η σύνθεση των Dødheimsgard στο Black Medium Current ίσως είναι η πιο συμπαγής στην ιστορία τους

Ερχόμαστε λοιπόν στο 2023 και το “Black Medium Current” να διαδέχεται το “A Umbra Omega” μετά από 8 χρόνια, και με ανανεωμένη σύνθεση. Στα τύμπανα έχουμε τον Øyvind Myrvoll (Nidingr, Ved Buens Ende, Dold Vorde Ens Nanv). Στο μπάσο τον Lars Emil Måløy και τον Tommy Thunberg στην κιθάρα. Οι τρεις τους πλαισιώνουν τον Vicotnik και αποτελούν ίσως ένα απ’ τα πιο συμπαγή σύνολα που έχουμε δει στην ιστορία τους.

Στο δια ταύτα τώρα. Οι DHG είχαν δώσει μια μικρή γεύση απ’ τον νέο δίσκο με το αρκετά ατμοσφαιρικό και αργόσυρτο “Abyss Perihelion Transit”. Για το τραγούδι δημιούργησε και ένα animation video ο εξαιρετικός Ρουμάνος καλλιτέχνης, Costin Chioreanu. Ο Chioreanu έχει επιμεληθεί artworks για αμέτρητες μπάντες όπως Ghost, Emperor, At The Gates, Mayhem, Darkthrone, Ulver, Arcturus κ.α.

Το πρώτο single του Black Medium Current των Dødheimsgard συνοδεύεται από video clip με την υπογραφή του Costin Chioreanu

Αυτό αποτέλεσε και το πρώτο single του δίσκου το οποίο μου άφησε γενικά ανάμεικτα συναισθήματα για το τι θα επακολουθήσει. Δεν είχε μεγάλη δυναμική όπως έχουμε συνηθίσει από τους DHG και φάνηκε ότι δε θα μας παρουσιάσουν κάτι φρέσκο ή καινοτόμο.

Συνολικά πιστεύω ότι αποτελεί ίσως το πιο άοσμο κομμάτι του δίσκου. Το album βέβαια έχει και κάποια αρκετά δυνατά highlights όπως τα “Interstellar Nexus”, “It Does Not Follow” και “Halow” που χαρακτηρίζονται απ’ την κλασσική παράνοια των DHG. Δηλαδή, ηλεκτρονικά στοιχεία και δυσαρμονικές κιθάρες που σου τριβελίζουν το μυαλό.

Οι Dødheimsgard επανέρχονται σοβαροί με το Black Medium Current και φέρνουν μαζί τους όλα αυτά που τους έκαναν να ξεχωρίσουν

Υπάρχουν βέβαια και κομμάτια που κάποιος θα χαρακτήριζε ως fillers ή ιντερλούδια κατά κάποιο τρόπο με κύριο πρωταγωνιστή το πιάνο. Παραδείγματα, τα “Voyager” και “Requiem Aeternum”. Δίνουν μια διαφορετική όμορφη νότα και διάθεση στη ροή του δίσκου και συμπληρώνουν κάπως το πάζλ του “Black Medium Current”.

Ο δίσκος στην ολότητα του είναι ίσως ο πιο εύπεπτος που έχουν βγάλει οι DHG. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνθέσεις των κομματιών αλλά και στην παραγωγή που είναι εμφανώς πιο καθαρή και λιγότερο θορυβώδης απ’ ότι σε παλιότερα άλμπουμ. Σου βγάζει την αίσθηση ότι είναι ένα άλμπουμ πολύ προσωπικό και εμβαθύνει σε υπαρξιακά και μεταφυσικά ζητήματα. Λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν συνέχεια αυτής της θεματολογίας που συναντήσαμε και στον προκάτοχό του “A Umbra Omega”.

Ο δίσκος είναι ίσως ο πιο εύπεπτος που έχουν κυκλοφορήσει οι Dødheimsgard

Εντύπωση κάνει επίσης και το εξώφυλλο του δίσκου. Το σχεδίασε ο Łukasz Jaszak, ο οποίος ήταν πίσω απ’ το εξώφυλλο και του άλλου project του Vicotnik, Dold Vorde Ens Nanv (DVEN). Το album cover του Black Medium Current κινείται σε πολύ minimal επίπεδα, απεικονίζοντας τις φασματικές γραμμές, και το φεγγάρι της Ευρώπης. Φέρνει στο νου κατά κάποιο τρόπο το “Dark Side of the Moon” των Pink Floyd.

Εν κατακλείδι το “Black Medium Current” είναι ένας αρκετά καλός δίσκος DHG, ειδικά αν κάποιος τους ακούει για πρώτη φορά. Για τους fans που έχουν παρακολουθήσει την πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια ίσως δεν τους ξετρελάνει. Άλλωστε, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να κρατήσει υψηλά στάνταρ και να ακουμπήσει κάποιες απ’ τα παλαιότερες επιτυχίες της ή έστω να τις πλησιάσει.

Το Black Medium Current είναι ιδανικό album για νέους ακροατές που θέλουν να μάθουν τους Dødheimsgard

Οι DHG σίγουρα δεν θα μείνουν στην ιστορία με αυτό το άλμπουμ. Επανέρχονται όμως πολύ σοβαροί, μελετημένοι και φέρνουν μαζί τους όλα αυτά τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίσουν, στην Νορβηγική και όχι μόνο σκηνή. Μαζί με φρέσκιες ιδέες και ήχους που θα κερδίσουν νέους αλλά και κάποιους παλαιότερους οπαδούς.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Dødheimsgard

Album: Black Medium Current

Label: Peaceville Records

Release Date: 14/04/2023

Genre: Avant-garde Black Metal

1. Et Smelter

2. Tankespinnerens Smerte

3. Interstellar Nexus

4. It Does Not Follow

5. Voyager

6. Halow

7. Det Tomme Kalde Morke

8. Abyss Perihelion Transit

9. Requiem Aeternum

Producer: Vicotnik

Dødheimsgard: Vicotnik (Φωνή, κιθάρα, synths, εφέ), Tommy Thunberg (Κιθάρα), Øyvind Myrvoll (Τύμπανα, κρουστά), Lars Emil Måløy (Μπάσο, πιάνο, τσέλο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Οι DHG σίγουρα δεν θα μείνουν στην ιστορία με αυτό το άλμπουμ. Επανέρχονται όμως πολύ σοβαροί, μελετημένοι και φέρνουν μαζί τους όλα αυτά τα στοιχεία που τους έκαναν να ξεχωρίσουν, στην Νορβηγική και όχι μόνο σκηνή.