Έντεκα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που είχαμε νέο δίσκο από τους Αμερικανούς Dokken. Ένα από τα τελευταία μεγάλα ονόματα της δεκαετία των ‘80ς. Οι Dokken ανήκαν ξεκάθαρα στην κατηγορία συγκροτημάτων, που την χρυσή τους εποχή γέμιζαν αρένες. Πολλά συνέβησαν αυτά τα 11 χρόνια στον συμπαθέστατο Don Dokken, τραγουδιστή και ψυχή του συγκροτήματος. Προβλήματα υγεία που γινόντουσαν εμφανή στις συναυλίες που ακολούθησαν τον τελευταίο τους, αξιόλογο, δίσκο “Broken Bones“, που όμως, όπως φαίνεται, δεν τον κατέβαλαν. Ήμουν πολύ περίεργος να ακούσω το νέο τους εγχείρημα, “Heaven Comes Down“, και κυρίως να διαπιστώσω το επίπεδο των φωνητικών του Don. 

Ο νέος τους δίσκος, o 12ος αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα, περιέχει 10 τραγούδια. Όπως και στο “Broken Bone” στη σημαντική θέση του κιθαρίστα παραμένει ο Jon Levin, με τον οποίο ο Don φαίνεται να έχει βρει την ηρεμία του. Με την πρώτη ακρόαση συνειδητοποιείς την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην παραγωγή και την ισορροπία που φέρνει κατά την ακρόαση του δίσκου, ιδιαίτερα στον τομέα των φωνητικών, όπου πλέον διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να τραγουδήσει στον ίδιο βαθμό ο Don, κάτι απόλυτα λογικό αν υπολογίσεις το πέρασμα του χρόνου και τα ζητήματα υγείας που αντιμετώπισε.

Δεν είναι κακός ο νέος δίσκος των Dokken, ωστόσο, το "Heaven Comes Down" είναι μία δουλειά που «μιλάει» κατά βάση στους οπάδούς της μπάντας

Παρόλο αυτά όποιο τραγούδι και αν άκουγα πρώτη φορά, η χαρακτηριστική, αναγνωρίσιμη,  βελούδινη χροιά στη φωνή του δεν έχει χαθεί. Ο δίσκος ακούγεται ευχάριστα, καθώς το συγκρότημα θέλει να ακουστεί πιο heavy, χωρίς να χάνει τις μελωδίες που αποτελούν την ταυτότητα του. Ο Levin κάνει εξαιρετική δουλειά με τα riffs του ενώ δεν υπολείπεται σε τεχνική, σε σύγκριση με τους προκατόχους του, όταν έρχεται η στιγμή των solos.

Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του δίσκου, καθώς ως σύνολο δεν ξεφεύγει από αυτά που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα. Όλα τα συστατικά που τους έκαναν γνωστούς δηλώνουν παρών και στο “Heaven Comes Down”. Δυνατά, μελωδικά, τραγούδια όπως το εναρκτήριο “Fugitive” & το “Gyρsy“, στοιβαρά mid – tempo τραγούδια όπως το “Is It Me or You?” και μπαλάντες όπως το “I‘ll Never Give Up“. 

To "Heaven Comes Down" είναι ένας δίσκος που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των Dokken

Όλα φαίνεται να λειτουργούν αρμονικά για το συγκρότημα. Έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο που τιμά την κληρονομιά ενός, πάλαι ποτέ, μεγάλου συγκροτήματος. Όμως είναι ένας δίσκος που θα ικανοποιήσει μεν τους λάτρεις των Dokken, αλλά δύσκολα θα κερδίσει νέους ακόλουθους, όπως συνέβη το 2008 με το “Lightning Strikes Again“.

Αυτό που λείπει είναι οι εκπλήξεις και τα hits που θα σε κρατήσουν μετά από 2 ακροάσεις. Πάντως αξίζει να το ακούσετε, ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία ακροατές, καθώς αν βρίσκεται ενδιαφέρουσα την φωνή του Don και τα lead γεμίσματα, τα μακροσκελή solos και την εναλλαγή από δυναμισμό σε μελωδικά περάσματα τότε πρέπει οπωσδήποτε να ανατρέξετε σε δίσκους όπως “Back for the Attack” και “Under Lock and Key“. 

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Dokken

Album: Heaven Comes Down 

Label: Silver Lining Music

Release Date: 27/10/2023

Genre: Heavy Metal

1. Fugitive

2. Gyρsy

3. Is It Me Or You?

4. Just Like A Rose

5. I’ll Never Give Up

6. Saving Grace

7. Over the Mountain

8. I remember

9. Lost In You

10. Santa Fe

Producer: Bill Palmer, Don Dokken

Dokken: Don Dokken (Φωνή), Jon Levin (Κιθάρα), Chris McCarvill (Μπάσο), BJ Zampa (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.5
Score

Final Verdict

Αν και του λείπουν οι εκπλήξεις και τα hits που θα σε κρατήσουν μετά από δύο ακροάσεις, έστω και για ιστορικούς λόγους, αξίζει να τον ακούσετε.