Περνάω ένα μήνα που γυροφέρνω σε αυτό το είδος που εδώ «στο Ελλάδα», τα τελευταία 10-15 χρόνια, ονομάζουμε stoner. Xωρίς φίλτρο, κριτήρια και χωρίς τέλος-τέλος ενισχυμένη αίσθηση ακοής. Πιάνω τον εαυτό μου να επαναστατεί με κάθε ευκαιρία και αφορμή εναντίον αυτής την λοβοτομημένης-βλαμμένης άποψης. (Ίσως πρέπει να τα μαζέψω να τα πω σε ένα άρθρο μπας και ηρεμήσω, το ξέρω). Τέτοια ευκαιρία-αφορμή είναι και ο νέος δίσκος των Dopelord, “Songs for Satan”. Που φυσικά δεν είναι “stoner”. Αλλά φυσικά μπορούν να τον ακούσουν πολύ ευχάριστα όσοι ακούνε και καλά “stoner”.

Είναι ένα ακόμα δείγμα της δουλειάς τους που ακουμπάει στο proto metal, στο sabbath-ικό doom με στοιχεία sludge. Ναι το ξέρω, είναι δύσκολο να αναφέρεσαι στο τι παίζει ο άλλος με περιγραφές και συνθέτοντας είδη, αλλά παιδιά, καλύτερα να είμαστε λίγο μπερδεμένοι παρά τσουβαλιασμένοι.

Ο νέος δίσκος της τετράδας από την Πολωνία με τον γενικό τίτλο “Songs for Satan” που τα περικλείει γενικά όλα, συνεχίζει στον καλό βηματισμό τους και τακτοποιεί τελικά τα παραπάνω, επαναφέροντάς μας στην τάξη. Μια τάξη με τον ήχο του fuzz να είναι γύρω μας σαν καπνός σε σπηλιά.

Το μονότονο βαρύ ριφ του “Night of the witch” μας βάζει στο κλίμα και στη μυσταγωγία που θέλουν να φτιάξουν. “Songs for Satan” λέγεται άλλωστε ο δίσκος. H μελωδία της φωνής και του ρεφρέν ακουμπάει από Uncle Acid and the Deadbeats μέχρι και Ghost, κάτι που βεβαία γενικά κατέχουν οι Dopelord. Το αίμα νερό δεν γίνεται και οι Sabbath που κυλάνε στο αίμα μας, δεν μας αφήνουν να ξεφύγουμε λεπτό από τον δρόμο και τα patterns που μας δίδαξαν. Άρα το γρήγορο (;) part μετά τη μέση του τραγουδιού είναι απαιτούμενο για να γυρίσουμε πάλι στο ρεφρέν.

Ο νέος δίσκος της τετράδας από την Πολωνία με τον γενικό τίτλο "Songs for Satan" τα περικλείει γενικά όλα

Φυσικά, μένουμε στην ίδια διάθεση, pattern και μοτίβο και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, με το “The Chosen One” ένα κομμάτι που έχει ένα κλασικό ωραιότατο ριφ του είδους για εισαγωγή, ένα πολύ “γλυκό” για τα δεδομένα  ρεφρέν και μια διάχυτη εσσάνς μελωδίας.

Όχι ότι τα προηγούμενα ήταν ελαφριά, αλλά η εισαγωγή του “One Billion Skills” είναι η πραγματικά πρώτη υπερheavy στιγμή του δίσκου που σκάει σαν συστοιχία αμονίων. Και αυτή η μελωδία κρατάει το κομμάτι καθώς δυστυχώς το υπόλοιπο μέρος δεν κάνει αντίστοιχο deliver. Το “Evil spells” όμως μας πάει στα dark rituals που αναφέραμε προηγουμένως και με τη σειρά του μπαίνει σαν σακί από μπετό που έπεσε στο κεφάλι σου. Παραμένει όλο σε χαμηλό τέμπο με την μελωδικότατη ρεφρενάρα να το κάνει για μένα το αγαπημένο του δίσκου.

Η δισκογραφική επιστροφή των Dopelord είναι στα γνωστά τους standards

Αγαπημένο των “σκληρών” του είδους μπορεί να είναι και το τελευταίο του δίσκου “Worms” όπου μπουκάρουν και sludge ή γενικότερα πιο βοθροφωνητικά για να μας κάνουν να νιώσουμε κανονικά ότι υπάρχουν σκουλίκια γύρω μας. Κλασσικό break και αλλαγή ταχύτητας προς το πολύ γρηγορότερο στο τέλος του τραγουδιού για να ανοίγει και κανένα pit και να “χορεύει” ο κόσμος στα live. Όλα καλά. Όλα σωστά και όλα ωραία.

Είναι ένας doomy ισορροπημένος Dopelord δίσκος, χωρίς μεγάλες κορυφώσεις αλλά σε συνολικά υψηλό επίπεδο

Μας αφήνουν με ένα νανούρισμα όπου είναι παιγμένο γλυκούλικα το θέμα του “Night of the Witch” σε πλήκτρα συνοδεία ενός υποτυπώδους κρουστού. Σαν κλείσιμο στα τραγούδια του μέγα μαγίστρου.

Είναι ένας doomy ισορροπημένος Dopelord δίσκος, χωρίς μεγάλες κορυφώσεις αλλά σε συνολικά υψηλό επίπεδο. Αυτό που κάνουν οι Dopelord άλλωστε ούτε κορυφώσεις έχει, ούτε θα δημιουργήσει εύκολα “hit”, underground ήταν και εκεί παραμένει (καλώς).

Όμως τους εδραιώνει ακόμα παραπάνω και προσθέτει στην φαρέτρα τους υλικό που παρουσιάζοντας το με τον δικό τους τρόπο, θα κουνήσουν πολλά κεφάλια.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Dopelord

Album: Songs for Satan 

Label: Blues Funeral Recordings

Release Date: 06/10/2023

Genre: Sludge Metal, Doom Metal

1. Intro

2. Night of the Witch

3. The Chosen One

4. One Billion Skulls

5. Evil Spell

6. Worms

7. Return to the Night of the Witch

Dopelord: Piotr Zin (Μπάσο, φωνή), Grzegorz Pawłowski (Κιθάρα), Paweł Mioduchowski (Φωνή, κιθάρα), Piotr Ochociński (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Το "Songs for Satan" έναι ένας doomy ισορροπημένος Dopelord δίσκος, χωρίς μεγάλες κορυφώσεις αλλά σε συνολικά υψηλό επίπεδο. Αυτό που κάνουν οι Dopelord άλλωστε ούτε κορυφώσεις έχει, ούτε θα δημιουργήσει εύκολα "hit", underground ήταν και εκεί θα παραμένει.