Στον κόσμο του death metal της Βαλτιμόρης, οι θρυλικοί Dying Fetus, παρά την εκτεταμένη καριέρα τους, παραμένουν αμείλικτοι και αδυσώπητοι. Από το 1996 με το απαράμιλλο “Purification Through Violence”, έχουν καθιερωθεί ως ηγετικές μορφές του brutal death και του slam. Και δικαίως. Το power trio John Gallagher (κιθάρες/φωνητικά), Sean Beasley (μπάσο/γρυλίσματα) και Trey Williams (τύμπανα), έχει διατηρήσει αμείωτη την έντασή του από το 2009 που αποφάσισαν να διατηρήσουν αυτή τη μορφή. Μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση τους, οι βετεράνοι του death metal στο “Make Them Beg For Death”, δηλώνουν παρόντες και φέρνουν νέα πνοή στο είδος το 2023.  

Το Make Them Beg For Death ήρθε για να μείνει αποδεικνύοντας ότι οι Dying Fetus δε μασάνε, αλλά βαράνε ακόμα αλύπητα
Το Make Them Beg For Death ήρθε για να μείνει αποδεικνύοντας ότι οι Dying Fetus δε μασάνε, αλλά βαράνε ακόμα αλύπητα

H μπάντα πιθανότατα να έχει αποκτήσει περισσότερη δημοτικότητα από ό,τι αρχικά φανταζόταν δεδομένου του προκλητικού ονόματος και των ακραίων συνθέσεών της. Ωστόσο, το ένατο άλμπουμ τούς ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τους οκτώ προκατόχους του. Η έννοια του συμβιβασμού είναι εντελώς ξένη και αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η επιθετικότητα.

Το Make Them Beg For Death ήρθε για να μείνει αποδεικνύοντας ότι οι Dying Fetus δε μασάνε, αλλά βαράνε ακόμα αλύπητα

O τίτλος και το εξώφυλλο προϊδεάζουν τον ακροατή επαρκώς πριν καν πατήσει το play στην τελευταία μάχη των Dying Fetus. Όπως και στο “Reign Supreme”, έτσι και εδώ, η μπάντα κρατάει το ύφος της. Εκτελεί με ακρίβεια τη χαρακτηριστική φόρμουλα brutal death/tech/slam. Το “Make Them Beg for Death”, διατηρεί το καθιερωμένο ύφος της μπάντας. Μοιάζει με 37 λεπτά πολέμου με μια σκληρή, ακατέργαστη ενέργεια. 

Τα κλασικά vibes αναμειγνύονται με τις slam γκρούβες, την τεχνικότητα, τα ταχύτατα riff και τα κτηνώδη blast beats, αποδεικνύοντας την ποιότητα των Dying Fetus. Οι γεμάτες συνθέσεις κάνουν κάθε λεπτό του δίσκου να μετράει, χωρίς να επαναλαμβάνονται ούτε δευτερόλεπτο μελωδικά. Τα slimy riffs δίνουν και παίρνουν, όπως και το αστραπιαίο grinding, με τα μπάσα να κουμπώνουν τέλεια πάνω στα τύμπανα. 

Η συνταγή των Dying Fetus δεν έτυχε, πέτυχε. Βrutal death, tech και slam αναμειγνύονται άριστα σε 37 λεπτά ακατέργαστης κτηνωδίας

Στην παραγωγή, ο Steve Wright έχει αποδώσει εξαιρετικά τις εναλλαγές από τα δεξιοτεχνικά shreds στα ογκώδη slams, από τα brutal φωνητικά στα γρυλίσματα. Η συμμετοχή του προσθέτει στην ήδη υπάρχουσα επιβλητικότητα του δίσκου, για να δουλέψουν όλα όπως πρέπει να δουλέψουν.Τα φωνητικά και τα riff είναι πεντακάθαρα παρά τη φαινομενική παραφωνία τους και το ασύμφωνο ανακάτεμα των επιμέρους στοιχείων. Παράλληλα, οι στίχοι, κλασικά, βρίθουν μισανθρωπία και νοσηρότητα, αλλά δεν περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από τους Dying Fetus εδώ που τα λέμε. 

Highlights του δίσκου αποτελούν τα  “Feast of Ashes” και “When the Trend Ends”, ενώ η υπερκομματάρα “Complusion for Cruelty” τινάζει το δίσκο στον αέρα. Πρέπει να ακούγεται τσίτα στα ηχεία και οι γείτονες να τρομάζουν, πως θα γίνει τώρα; Και όχι μόνο αυτό το κομμάτι, αλλά ολόκληρος ο δίσκος. 

Ενδεχομένως το Make Them Beg For Death να είναι ο πιο ώριμος και ολοκληρωμένος δίσκος των Dying Fetus

Εν γένει, οι Dying Fetus περνάνε σε μια πιο ώριμη και συγκροτημένη φάση, βελτιώνοντας εντυπωσιακά τα ατού που τους έφτασαν μέχρι εδώ. Το πρώιμο πνεύμα τους σε συνδυασμό με τη μοντέρνα εποχή φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις του δίσκου, από την παραγωγή και τη σύνθεση μέχρι τα εικαστικά τους. 

Με απλά λόγια, οι λάτρεις των Dying Fetus και του death/slam αυτό ακριβώς χρειαζόμασταν μέσα στο 2023. Στο δίσκο αυτό οι Dying Fetus κατάφεραν να γίνουν ακόμα πιο κάθετοι και σαφείς στο πως θέλουν να είναι ο ήχος τους και στο τι πρεσβεύουν. Πρόκειται για ένα σφηνάκι 10 κομματιών καφρίλας που σίγουρα θα κάνει πολύ επικίνδυνα τα mosh pits στο κοντινό μέλλον. Αν ένιωσαν πότε ότι απειλούνται, τοMake Them Beg For Death” είναι ένα όχι-τόσο-kind-reminder ότι ο θρόνος του brutal death metal είναι ακόμα κατειλημμένος. 

Make Them Beg For Death - Tracklist

1. Enlighten Through Agony
2. Compulsion For Cruelty
3. Feast Of Ashes
4. Throw Them In The Van
5. Unbridled Fury
6. When The Trend Ends
7. Undulating Carnage
8. Raised In Victory/Razed In Defeat
9. Hero’s Grave
10. Subterfuge

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Dying Fetus

Album: Make Them Beg For Death

Label: Relapse Records

Release Date: 08/09/2023

Genre: Brutal Death Metal

Producer: Steve Wright

Dying Fetus: John Gallagher (Κιθάρες, φωνή), Sean Beasley (Μπάσο), Trey Williams (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score