Νομίζω είναι σαφές πλέον ότι οι υπερηρωικές παραγωγές έχουν κουράσει. Σχεδόν οτιδήποτε προερχέται από το εν λόφω genre, στερείται πρωτοτυπίας και ομοιογένειας. Ίσως πάλι αυτό να είναι η δική μου αίσθηση, ίσως πάλι και ο πλέον ορκισμένος φίλος του είδους να μην μπορεί να τα αρνηθεί. Κάθε χρόνο, βλέπουμε τρεις ή τέσσερις ταινίες της Marvel, άλλες τόσες της DC και κάμποσες τηλεοπτικές σειρές που διαδραματίζονται στο ίδιο «σύμπαν».

 Όλα αυτά τα «προϊόντα» διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους. Καθώς σε αυτά τα franchise δεν έχει καμία σημασία η καλλιτεχνική υπογραφή ενός δημιουργού. Το μόνο που μετρά είναι η διεύρυνση του σύμπαντος και η υπόσχεση για περισσότερες και πιο συναρπαστικές, υποτίθεται, ιστορίες. Το “Echo”, η νέα τηλεοπτική σειρά της Marvel που προβάλλεται στο Disney+, είναι ακόμη μια περίπτωση σαν τις παραπάνω. Μια σειρά δίχως πραγματικό λόγο ύπαρξης.

Η Marvel αποτυγχάνει και στο "Echo" να δείξει κάτι αξιόλογο
Η Marvel αποτυγχάνει και στο "Echo" να δείξει κάτι αξιόλογο

Συνήθως, μια καλοειπωμένη ιστορία διαθέτει αρχή, μέση και τέλος, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Στην περίπτωση της Echo (Alaqua Cox), του πρώην μέλους της συμμορίας του Kingpin (Vincent DOnofrio) που γνωρίσαμε για πρώτη φορά σε μια άλλη σειρά του MCU, το “Hawkeye”, η ιστορία της δεν έχει αρχή, τουλάχιστον εντός των πλαισίων της πρώτης σόλο σειράς της.

Οι Marva Von Theo αυτοπεριγράφονται με μια πληθώρα χαρακτηρισμών, και το Afterglow τους εμπεριέχει όλους

Εφόσον γνωρίζουμε το origin story της από την προηγούμενη σειρά, οι σεναριογράφοι αρκούνται σε μερικά flashbacks με πλάνα από εκεί προκειμένου να θυμίσουν ή να συστήσουν (σε όσους τυχόν έχασαν την προηγούμενη σειρά) την προέλευση του χαρακτήρα. Όσο για το τέλος, δεν ξέρουμε αν είναι σώφρον να μιλάμε για κάτι τέτοιο, εφόσον η σειρά, όπως κάθε παραγωγή της Marvel, φαίνεται να κάνει set-up για τις επόμενες πέντε ή δέκα παραγωγές του στούντιο.

Πέρα, λοιπόν, από την αφηγηματική δυστοκία, έχουμε μια ακόμα απρόσωπη υπερηρωική παραγωγή της Marvel. Όχι, βέβαια, ότι απουσιάζουν κάποια επιμέρους θετικά στοιχεία. Oι σκηνές μάχης είναι αρκετά καλοστημένες και ως ένα βαθμό πρωτότυπες. Το γεγονός ότι η ηρωίδα μας διαθέτει ένα προσθετικό πόδι συμβάλλει σε μια ασυνήθιστη χορογραφία αυτών των σκηνών.

Παρά την απρόσωπη προσέγγιση της Marvel, το "Echo" έχει και κάποια ευρηματικά στοιχεία

Δεδομένου, επίσης, ότι ο βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι άτομο με προβλήματα ακοής, ο ηχητικός σχεδιασμός και η χρήση της νοηματικής γλώσσας σε ουκ ολίγα σημεία της αφήγησης κρίνονται ως απολύτως ευρηματικά στοιχεία. Αφηγηματικά, δε, όλα αυτά τα στοιχεία διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Δε δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν συμπερίληψη για χάρη της συμπερίληψης και μόνο.

Παρότι καλοδεχούμενη η επιστροφή των Daredevil και Kingpin, δεν είναι αρκετές για να σώσουν το “Echo”
Παρότι καλοδεχούμενη η επιστροφή των Daredevil και Kingpin, δεν είναι αρκετές για να σώσουν το “Echo”

Καλοδεχούμενες, επίσης, είναι οι επιστροφές των Vincent D’ Onofrio και Charlie Cox. Ο πρώτος υποδύθηκε τον Kingpin, έναν από τους πλέον αξιομνημόνευτους «κακούς» της Marvel, για πρώτη φορά στην σειρά “Daredevil”, με τον Cox να κρατά εκεί τον ρόλο του τίτλου. Οι δυο τους θα επαναλάβουν τους ρόλους αυτούς στην επερχόμενη αναβίωση της σειράς από το Disney+, κι αυτή ακριβώς την αναβίωση μοιάζει να προετοιμάζει το “Echo”.

Το “Echo” σχεδόν σε κάθε στιγμή του «φωνάζει» ότι έπρεπε να είναι ταινία και όχι σειρά

Από μόνο του το γεγονός ότι μια σειρά πέντε επεισοδίων λειτουργεί ως πρόλογος μιας άλλης σειράς είναι εξ ορισμού ελάττωμα. Δεδομένου, όμως, ότι το “Daredevil” αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του στούντιο, βοηθά ώστε να δεχθούμε με συγκατάβαση τις επιστροφές των πρωταγωνιστών της.

Από εκεί και πέρα, έχουμε μια σειρά η οποία δεν καταφέρνει ποτέ να δικαιολογήσει τη διάρκειά της και το γεγονός ότι χρειάζεται πέντε επεισόδια για να ολοκληρώσει την υποτυπώδη ιστορία της, με αποτέλεσμα οι σεναριογράφοι να γεμίζουν την αφήγηση με exposition σκηνές προκειμένου η πλοκή να προχωρήσει τεμπέλικα παρακάτω.

H Marvel συνεχίζει να απογοητεύει και το “Echo” δεν αποτελεί εξαίρεση
H Marvel συνεχίζει να απογοητεύει και το “Echo” δεν αποτελεί εξαίρεση

Το “Echo” σχεδόν σε κάθε στιγμή του «φωνάζει» ότι έπρεπε να είναι ταινία και όχι σειρά, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την ιστορία που έχει να αφηγηθεί. Ο ρυθμός είναι νωχελικός και αδιάφορος, ζωντανεύοντας μονάχα στις καλογυρισμένες σκηνές δράσης, οι οποίες εντούτοις δεν αρκούν για να καταστήσουν αυτήν τη σειρά μια πραγματικά αξιομνημόνευτη στιγμή του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Echo

Season: 1

Episodes: 5

Platfrom: Disney+

Year: 2024

Genre: Action, Crime, Adventure

Starring: Alaqua Cox, Chaske Spencer, Graham Greene

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

4.0
Score

Final Verdict

H Marvel συνεχίζει, με κάθε νέα της παραγωγή, να επαληθεύει όσα είχε πει το 2019 για εκείνη ο Martin Scorsese. Το να φτιάχνεις ταινίες και σειρές τις οποίες αντιμετωπίζεις ως «προϊόντα» και των οποίων ο σκοπός είναι απλά και μόνο να προετοιμάσουν το καταναλωτικό κοινό ώστε να «αγοράσει» τα επόμενα «προϊόντα» δεν έχει την παραμικρή σχέση με την τέχνη του κινηματογράφου. Το «Echo» λειτουργεί ακριβώς έτσι, κυνικά και κερδοσκοπικά, δίχως να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο αφήγημα του MCU.