Ημέρα πένθους είναι η 8η Σεπτεμβρίου πλέον για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Επιπλοκές στην υγεία της, την οδήγησαν στο να αφήσει την τελευταία της πνοή στο Balmoral Castle, στη Σκωτία.

Γεννημένη και βαπτισμένη Elizabeth Alexandra Mary στις 21 Απριλίου 1926, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέλαβε τον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 και διαδέχθηκε τον πατέρα της, George VI. Πλέον, τη διαδέχεται ο γιος της, Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας (σ.σ. επίσημος τίτλος του έως ότου θα στεφθεί βασιλιάς). Με τη στέψη του Καρόλου ως Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, το ΗΚ θα έχει άνδρα βασιλιά έπειτα από 70 χρόνια.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε από τη ζωή, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία των μοναρχών. Συγκεκριμένα, η θητεία της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των μοναρχών της ανθρωπότητας, πίσω από τη θητεία του Γάλλου βασιλιά King Louis XIV, ο οποίος ήταν στον θρόνο του 72 χρόνια και 110 ημέρες (14 Μαΐου 1643 – 1 Σεπτεμβρίου 1715).

Όσο ζούσε, ήταν μακράν η μονάρχης με τη μεγαλύτερη εν ενεργεία θητεία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είναι επίσης το άτομο με τη μεγαλύτερη θητεία στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, με δεύτερη στη λίστα τη Βασίλισσα Βικτόρια, η οποία ήταν στο θρόνο για 63 χρόνια και 216 ημέρες (20 Ιουνίου 1837 – 22 Ιανουαρίου 1901). Είναι η μοναδική που έχει γιορτάσει πλατινένια επέτειο (σ.σ. επέτειος 70 ετών στον θρόνο).

Στη διάρκεια της θητείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 15 πρωθυπουργούς. Τελευταία υπήρξε η Mary Elizabeth Liz Truss, ηγέτιδα των Conservatives, η οποία ανέλαβε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Η Liz Tuss έγινε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τις Margaret Thatcher και Theresa May.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.