Ανάμεσα στους εκπροσώπους του Norse black metal, οι Enslaved ήταν ανέκαθεν το group που ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Έντονα. Επέλεξαν τον δρόμο που είχαν ταξιδέψει λιγότεροι και ασχολήθηκαν με το extreme metal προσεγγίζοντας το είδος πιο “ανοιχτά”. Θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει την εξελικτική τους πορεία με αυτή των συντοπιτών τους, Borknagar, που μπήκαν στη σκηνή αργότερα και βρίσκονται σε σαφώς πιο προβλέψιμο σημείο.

Enslaved: Caravans To The Outer Worlds | Album Review

Τις πρώτες μέρες τους, καταλυτικά demos στην αρχή των ’90s, όπως τα “Nema” και “Yggdrasil“, αλλά και το ντεμπούτο EP τους “Hordanes Land” του 1993, τοποθέτησαν τους Enslaved στο πλάι μπαντών όπως οι Emperor και οι Satyricon. Στο πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, “Vikingligr Veldi“, εντοπίζεται μια ιδιαίτερη dark απόχρωση. Αρκετά ιδιαίτερη, ικανή να τους ξεχωρίσει από το μουσικό κύμα το οποίο έφερε στην επιφάνεια και άλλες μπάντες του είδους τότε. Έκτοτε, μια σπουδαία καριέρα διάρκειας σχεδόν τριάντα ετών έχει δει τον χαρακτηριστικό ήχο των Enslaved να μεταμορφώνεται σε κάτι πολύ μακρινό από αυτό που λέμε παραδοσιακό black metal. Στην ουσία έχει δημιουργηθεί ένας ήχος που όμοιος του δεν υπάρχει.

Η εναρκτήρια έκρηξη ψυχρής οργής, είναι το πιο έντονο metal που παροσυσιάζουν οι Enslaved στο "Caravans To The Outer Worlds"

Όπως και με το “Utgard” του 2020, το “Caravans To The Outer Worlds” μοιράζεται την ωμότητα των ’90s, και συχνά βρίσκεται να φλερτάρει με τον progressive ήχο των Ne Obliviscaris και των Persefone. Εννοείται ότι το extreme στοιχείο δεν απουσιάζει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δίνεται σε αυτό το EP είναι μετρημένος

Λειτουργεί ως πρόλογος και ως θεμέλιo για την ατμόσφαιρα που περικλείει τον δίσκο και κάθε κομμάτι του. Mοιράζεται ισόποσα τη σκηνή με τις πιο σκληρές στιγμές. Αντίστοιχα, ο ανατριχιαστικός βρυχηθμός του frontman και συνιδρυτή, Grutle Kjellson, εμφανίζεται όταν πρέπει. Το κενό αυτής της χαρακτηριστικής κραυγής έρχεται να καλύψει η σαφώς πιο ελαφριά και καθαρή φωνή του πληκτρά και νέου μέλους, Hakon Vinje. Αυτή η αλλαγή ισορροπίας είναι που τονίζει περαιτέρω τα folk και progressive στοιχεία που αποτελούν χαλί της εμπειρίας του εν λόγω EP.

Βασισμένος στη λογική μιας νουβέλας, ο δίσκος μάς χαρίζει μια χορταστική συλλογή δυνατών και εξαιρετικά στημένων τραγουδιών. Η εναρκτήρια έκρηξη ψυχρής οργής, “Caravans To The Outer Worlds“, είναι το πιο έντονο metal κομμάτι της τετραμελούς παρέας τραγουδιών. Ακούμε τα παγωμένα μουρμουρητά του Grutle σε όλο το μεγαλείο τους, καθώς ταξιδεύει ανάμεσα σε σπουδαία riffs, εξαιρετικά grooves μπάσου και ένα “αστραφτερό” solo του κιθαρίστα Arve Ice DaleIsdal. Σπάνια, όσο χρειάζεται, το πρώτο κομμάτι μπαίνει σε χαοτικά νερά, αλλά παραμένει μια εξαιρετικά επιθετική αρχή.

Eίναι μια ξεχωριστή μίξη διαφορετικών στιλ η οποία θα μιλήσει στους νεότερους fans των Enslaved

Από την άλλη, το ομιχλώδες “Ruun II (The Epitaph)” προσφέρει μια σταδιακή κορύφωση, από folk μπαλάντα σε ελαφρώς ψυχεδελικό, post-rock κομμάτι. Ένα ντουέτο από intermezzi με τα “Lonnlig Gudlig” και “The Navigator“, ολοκληρώνουν τη συλλογή. Το πρώτο διαθέτει vibes από Deep Purple και παραπέμπει σε περίεργο ηχητικό χαλί για μια περίεργη στρατιωτική παρέλαση πριν προσγειωθεί σε ένα αργό, βαρύ βάδισμα. Το δεύτερο βρίσκεται σαφώς πιο κοντά στην progressive rock των ’70s με εξαιρετικά ambient στοιχεία.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα περίπλοκο και ελκυστικό album. Που μπορεί να μη φτάνει καν τα 20 λεπτά, όμως, καλύπτει όλες τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη των Enslaved. Παράλληλα, αποφεύγει όλες τις τεχνικές και στιλιστικές υπερβολές που συνήθως έρχονται μαζί με οτιδήποτε περιέχει το όνομα progressive.

Σε ό,τι αφορά την ωμότητα, ενδεχομένως να χωλαίνει ελαφρώς, και σίγουρα διαφέρει από την ανατριχιαστική μουσική που καθόρισε τα πρώτα χρόνια της μπάντας και όρισε την ταυτότητά της, είναι όμως μια ξεχωριστή μίξη διαφορετικών στιλ η οποία θα μιλήσει στους νεότερους fans των Enslaved. Παράλληλα, αυτό που ενώνει το σύνολο της προσπάθειας και το εκτοξεύει είναι η παραγωγή. Εκεί, το black metal παραμένει στο προσκήνιο, με αρκετά, βραχνά πλήκτρα και αρμονίες φωνής που γέρνουν περισσότερο σε παλιές ηχογραφήσεις των Enslaved.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Enslaved

Album: Caravans to the Outer Worlds

Label: Nuclear Blast Records

Release Date: 01/10/2021

Genre: Avant-Garde Progressive Black Metal

1. Caravans to the Outer Worlds

2. Intermezzo I – Lönnlig. Gudlig.

3. Ruun II – The Epitaph

4. Intermezzo II – The Navigator

Producer: Ivar Bjørnson, Grutle Kjellson, Iver Sandøy

Enslaved: Grutle Kjellson (Φωνή, μπάσο), Ivar Bjørnson (Κιθάρες, πλήκτρα, πιάνο), Arve Isdal (Κιθάρα), Håkon Vinje (Πλήκτρα, πιάνο, φωνή), Iver Sandøy (Τύμπανα, κρουστά, πλήκτρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Είναι μια κυκλοφορία απόκοσμη που στέκεται στο ύψος του τίτλου της, και αποτελεί διαπιστευτήριο της αγαπημένης συνήθειας της πεντάδας να ανακαλύπτει το νέο ανακατεύοντας το παλιό.