Καθώς αντίκρυσα το νέο σχετικά με την κυκλοφορία νέου δίσκου από τους Fall Out Boy, η γυμνασιακή πτυχή του εαυτού μου με ώθησε στη συμπλήρωση του ονόματός μου για κριτική και οι υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής μου γέλασαν εκκωφαντικά σε μία γωνία. Έχοντας, από ακούσματα του μακρινού και κοντινού παρελθόντος, γλυκιά επίγευση για την ανάλαφρη και συνάμα δυναμική παρουσία και μουσική διαδρομή των Fall Out Boy. Περιμένω πολλά από το So Much For Stardust και η λύση που θα βάλει τέλος στην αγωνία μου ονομάζεται “play”.

Ξεκινά το Love from the Other Side και μαζί ξεκινούν και οι εκρήξεις με τον ήχο της κιθάρας να ακούγεται στιβαρός. Tα drums να γεμίζουν τις «άβολες σιωπές» όπως θα έλεγε μια πιο σινεφίλ από ‘μένα. Περιττό να πω ότι με συνεπήρε ο ήχος των Fall Out Boy ήδη από το πρώτο κομμάτι του So Much For Stardust. Διότι, παρόλο που είναι φανερή η μουσική τους ωρίμανση, προσωπικά μου προκαλούν νοσταλγία. Όποτε τους ακούω,συνειρμικά, μεταφέρομαι σε εικόνες του γυμνασιακού μου εαυτού.

Η νοσταλγία καλά κρατεί και στο Heartbreak Feels So Good αφού η όλη ατμόσφαιρα και ύφος του τραγουδιού θυμίζει alternative μπάντα των 00’s. Αυτόματα για κάποιο λόγο μεταφέρομαι στο Twilight και περνούν στιγμιότυπα της ταινίας μπροστά από τα μάτια μου, οι οποίες αγκαλιάζονται από το γαλήνιο μα και ταυτόχρονα δυναμικό κομμάτι των Fall Out Boy.

Αν καλούμουν να περιγράψω με μία έκφραση το So Much For Stardust των FoB, αυτή θα ήταν "εφηβική ταινία των '00s"

Τρίτο κομμάτι και μας υποδέχεται με μπασογραμμή. Θέλω κάποιο να μου απαντήσει υπεύθυνα, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΙΝΗΘΩ; Μπορεί το Hold Me Like a Grudge να μην είναι το αγαπημένο μου κομμάτι από το So Much For Stardust, όμως οφείλω να ομολογήσω πως οι Fall Out Boy με έπιασαν απροετοίμαστη σε ορισμένα σημεία του τραγουδιού σχετικά με την εξέλιξη, τις μελωδίες και την επιλογή των riffs. I didn’t see that coming, όπως λένε και στο ιντελεξουέλ χωριό μου. Ακούω ατμοσφαιρική αρχή και αρπίσματα; Πατάω «τέλειο»!

Κάπως έτσι σχηματίστηκε η πρώτη μου εντύπωση για το Fake Out. Η μελωδία του μου θύμισε ρομαντικές σκηνές από εφηβικές ταινίες των 00’s. Ο γλυκός ήχος των φωνητικών του Patrick. Η διακριτική και εξίσου σημαντική παρουσία των πλήκτρων στο προσκήνιο. Όλα μαζί, δημιουργούν μια τόσο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα για το κομμάτι που θέλοντας και μη, η σκέψη χάνεται. «Ναι, λες και χρειάζεται πολύ η δική σου σκέψη για να χαθεί…» θα μου πει ο εαυτός μου και όχι αδίκως.

Και στο πέμπτο κομμάτι του So Much For Stardust, οι Fall Out Boy συνεχίζουν να μας γεμίζουν με αιθέριες μελωδίες. Ηρεμία πριν την καταιγίδα θα έλεγε κάποιο… Και δεν άργησε να επιβεβαιωθεί η υποψία μου με το ξέσπασμα των Fall Out Boy στη μέση περίπου του Heaven, Iowa. Όπως και να’ χει, σε αυτό το κομμάτι εκτίμησα πολύ την ελαφρότητα και την αρμονία που αποπνέουν συνδυαστικά οι απαλές και μη μελωδίες. Η εφηβική ταινία των 00’s συνεχίζει να αναπαράγεται βυθίζοντάς με όλο και περισσότερο στη διάθεση και την αύρα του So Much For Stardust. Στο κομμάτι So Good Right Now πρωταγωνιστεί η χαρά μέσω των ματζόρε συγχορδιών που επιλέγουν οι Fall Out Boy για να επικοινωνήσουν το νόημα του τραγουδιού. Νομίζω πως το πέτυχαν.

Με κύριο «συστατικό» του μαγικού φίλτρου So Much For Stardust, τα ξεσπάσματα, οι Fall Out Boy προσφέρουν απλόχερα θεατρικότητα και μια εσάνς μουσικής μπαλέτου

Όσον αφορά το The Pink Seashell, είναι μια γέφυρα από το πρώτο μέρος του So Much For Stardust. Πρόκειται για ένα λεπτό ενδοσκόπησης και αυτοανακάλυψης. Ίσως είναι ένα μέσο των Fall Out Boys για να εξωτερικεύσουν τους δικούς τους τρόπους να ζουν στο παρόν. Μπορεί είναι ένα άγγιγμα ψυχής. Ή και ένας τρόπος αλληλεπίδρασης με το άτομο που θα ακούσει το δίσκο παρόλο που δεν υπάρχει φυσική επαφή. Ό,τι και να ήταν, το δάκρυ κύλησε.

Με ορχηστρική εισαγωγή που προσδίδει στο I Am My Own Muse τον δραματικό, θα μπορούσαμε να πούμε, χαρακτήρα που απορρέει από τον τίτλο στον κατάλληλο βαθμό, νομίζω ότι πρόκειται για συνεργασία με τους Apocalyptica. Με κύριο «συστατικό» του μαγικού φίλτρου So Much For Stardust, τα ξεσπάσματα, οι Fall Out Boy προσφέρουν απλόχερα θεατρικότητα και μια εσάνς μουσικής μπαλέτου. Στοιχεία αρμονικά με τον τίτλο και την ανθρωποκεντρική θεματική του δίσκου.

Από την οριακά κλασσική μουσική μεταβαίνουμε ομαλά στο punk και alternative attitude. Ο ήχος του Flu Game χτίζεται σταδιακά στα θεμέλια του μπάσου και της palm mute ψευδαίσθησης της κιθάρας, δημιουργώντας έναν πιο σκοτεινό και μυστήριο χαρακτήρα.

Το Baby Annihilation θα το παρομοίαζα με μια ψυχεδελική μετάβαση από τον πραγματικό κόσμο στον κόσμο των ονείρων και των παραμυθιών. Η αίσθηση που μου προξένησε ήταν ίδια με εκείνη που έχω τα τελευταία δευτερόλεπτα που μετά βίας κρατάω ανοιχτά τα βλέφαρά μου κάθε βράδυ. Μεταξύ ρεαλισμού και εξωπραγματικού κόσμου. Το So Much For Stardust συνεχίζει με το ταξιδιάρικο The Kintsugi Kid (Ten Years). Μπορεί οι Fall Out Boy να επαναλαμβάνουν το ίδιο riff και ρυθμό με μικρές παραλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού αλλά ο κύκλος αυτός σε συνδυασμό με τον ήχο των κιθαρών που ακούγεται σαν να προέρχεται από το υπερπέραν, προσωπικά μου προκάλεσε γαλήνη και λύτρωση.

Το So Much For Stardust με γέμισε θετικές σκέψεις σχετικά με την μουσική πορεία των Fall Out Boy

Και ξαφνικά, μια ανάσα πριν το τέλος του So Much For Stardust, το What a Time to Be Alive, μας μεταφέρει σε μια ντισκοτεκ, βγαλμένη από τη δεκαετία του 80’. Νιώθω το σώμα μου να παρασύρεται από τη χαρωπή μελωδία του τραγουδιού και στο μυαλό μου υπήρχε η εικόνα μιας ντισκομπάλας στην οποία αντικατοπτρίζονταν πολύχρωμα φωτάκια. Φυσικά, όλη αυτή η μαγεία χάρη στην προσθήκη του πνευστού αυτού οργάνου που συμπληρώνει και συνάμα καθοδηγεί το κομμάτι.

Η δισκογραφική επιστροφή των Fall Out Boy μοιάζει σαν να επέστρεψε η εφηβεία μας
Η δισκογραφική επιστροφή των Fall Out Boy μοιάζει σαν να επέστρεψε η εφηβεία μας

Ως τίτλο τέλους του So Much For Stardust, οι Fall Out Boy, επέλεξαν, μέσω του ομότιτλου τραγουδιού, να προσδώσουν το δραματικό και συνάμα λυτρωτικό χαρακτήρα που αρμόζει σε ένα τέλος, στιχουργικά και συνθετικά. Ο τρόπος που ο Patrick ερμηνεύει τους στίχους και μεταδίδει τα νοήματα αλλά και η συνοδεία αφενός από την χορωδία και αφετέρου από τα απαλά πλήκτρα, μας προετοιμάζουν σιγά σιγά για την αποχώρηση και την ρίψη της αυλαίας.

Το So Much For Stardust με γέμισε θετικές σκέψεις σχετικά με την μουσική πορεία των Fall Out Boy. Είναι ένας δίσκος που με κράτησε σε εγρήγορση με τις τόσες μουσικές εναλλαγές. Μπορεί να γίνει παραλληλισμός μεταξύ του So Much For Stardust και ενός παραμυθιού ή ταινίας. Και τα δυο κρατούν το άτομο που τα παρακολουθεί σε αγωνία για τη συνέχεια και διατηρούν το ενδιαφέρουν σχετικά με την εξέλιξη στην πλοκή. Συνιστώ, λοιπόν, ανεπιφύλακτα να πατήσεις το “play”, να κλείσεις τα μάτια και να αφεθείς.

So Much (for) Stardust - Tracklist

1. Love from the Other Side

2. Heartbreak Feels So Good

3. Hold Me Like a Grudge

4. Fake Out

5. Heaven, Iowa

6. So Good Right Now

7. The Pink Seashell (featuring Ethan Hawke)

8. I Am My Own Muse

9. Flu Game

10. Baby Annihilation

11. The Kintsugi Kid (Ten Years)

12. What a Time to Be Alive

13. So Much (for) Stardust

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Fall Out Boy

Album: So Much (for) Stardust

Label: Fueled by Ramen, DCD2

Release Date: 24/03/2023

Genre: Pop Rock, Pop Punk

Producer: Neal Avron

Fall Out Boy: Patrick Stump (Φωνή, κιθάρα), Joe Trohman (Κιθάρα), Pete Wentz (Μπάσο), Andy Hurley (Τύμπανα)

9.0
Score