Ο ορθός τρόπος για να προσεγγίσεις έναν δίσκο, κατά τον γράφοντα, είναι να εκτιμήσεις σε ποιον βαθμό έχει εκφράσει το όραμα του δημιουργού του. Γενικά, δύσκολο εγχείρημα και αν θέλετε να ξέρετε. Είναι και ο κύριος λόγο που αρέσκομαι στο να αποφεύγω τα reviews. Ο Gus G. όμως, μας τα έδωσε στο πιάτο. Κατά δήλωση του αυτός ο δίσκος αποτελεί -κατά μία έννοια- μία επιστροφή στις ρίζες των Firewind

Μία αλλαγή που δεν αφορά μόνο των αριθμό των μελών, αλλά και μουσικά. «Χτυπητή» αλλαγή, συγκριτικά με τον εξαιρετικό προκάτοχο του, “Immortals“, είναι η αισθητή μείωση των πλήκτρων. (Ειλικρινά, θα έλεγα απουσία, αλλά κρατάω το ενδεχόμενο να μου «ξέφυγαν»). Ο δεύτερος άξονας στον οποίο πρόκειται να κινηθεί είναι ο δίσκος, είναι να αποτελέσει ένα highlight των προηγούμενων στοιχείων της δισκογραφίας των Firewind και πάνω σε αυτά να εξελιχθεί. 

Θα αναρωτηθείτε βέβαια πώς γίνεται να προσπερνάω έτσι την αλλαγή τραγουδιστή του συγκροτήματος. Η απάντηση είναι στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή. Βλέπετε, υπάρχουν συγκροτήματα, όπως οι Firewind, που ο frontman δεν είναι η φωνή αλλά η κιθάρα. Και ας είμαστε ειλικρινείς, σε έναν δίσκο Firewind το πρώτο στο οποίο δίνεις βάση είναι οι κιθάρες του Gus G..

Πάμε να ξετυλίξουμε σιγά σιγά τον μίτο της ένατης και ομώνυμης κυκλοφορίας των Firewind. Είπαμε για την απουσία πλήκτρων, η οποία είναι εκ πρώτης σκέψεως ανησυχητική. Πρώτον γιατί δε μιλάμε για κάποιον τυχαίο πληκτρά, αλλά για τον Bob Katsionis, ο οποίος όσο να πεις έχει την ικανότητα να βάζει την προσωπική του σφραγίδα σε όποιο μουσικό project συμμετέχει.

Είναι ελάχιστες οι μπάντες που ο τραγουδιστής επισκιάζεται από τον κιθαρίστα. Όποτε συμβαίνει χρειάζεσαι έναν guitar hero,αυτό δηλαδή που ισχύει και στην περίπτωση των Firewind και του Gus G.

Όμως η δουλειά που κάνουν τόσο ο Petros Christo στο μπάσο, όσο και Jo Nunez στα τύμπανα, δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια για να χωρέσει κάποιο εξτρά ρυθμικό όργανο. Ναι, τόσο καλή είναι η δουλειά που έχει γίνει στο rhythm section. Και δε χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα με εμένα, μόλις από το δεύτερο κομμάτι του δίσκου, το “Devour“, είναι ορατό.

Οι Firewind του Gus G. επέστεψαν με το ομώνυμο album τους

Συνοψίζοντας λοιπόν, στο Firewind δε θα ακούσει κάποιος την μουσική «ανακάλυψη του τροχού», αυτό όμως δεν του αφαιρεί τίποτα σε ποιότητα. Επίσης, να πω και το εξής. Όταν συνθέτεις σε χιλιοακουσμένα μουσικά μονοπάτια, το να ξεχωρίσεις είναι απείρως δυσκολότερο και ο συγκεκριμένος δίσκος ξεχωρίζει. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο, θα μπορούσε να ξεχωρίσει χάρη στην ικανότητα του Gus στην κιθάρα και να αναρωτιόμαστε όλοι τι έγινε, δεν το κάνει όμως. Αντ’ αυτού μας δίνει ένα album με αρχή, μέση και τέλος, εξαιρετική συνοχή, που αναδεικνύει τα επί μέρους skills του κάθε μέλους. Διέπεται από ιδέες που έχουν αναπτυχθεί ορθολογικά και έχουν «κλείσει» σωστά.

Πραγματικά δε βρίσκεις ψεγάδι, άρα το όραμα του δημιουργού έχει αποδοθεί στο 100%, όμως μένει το ερώτημα, είναι αυτός ο δίσκος που θα δώσει ώθηση στο συγκρότημα; Αν δεν υπήρχε η όλη κατάσταση με την πανδημία, θα σας έλεγα αδιαμφισβήτητα ναι, τώρα με την όλη κατάσταση δεν είμαι σίγουρος, αλλά προς στο «ναι» τείνω.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Firewind

Album: Firewind

Label: AFM Records

Release Date: 15/05/2020

Genre: Heavy Metal, Power Metal, Hard Rock

1. Welcome to the Empire

2. Devour

3. Rising Fire

4. Break Away

5. Orbitual Sunrise

6. Longing to Know You

7. Perfect Stranger

8. Overdrive

9. All My Life

10. Space Cowboy

11. Kill the Pain

Producer: Gus G.

Firewind: Herbie Langhans (Φωνή), Gus G. (Κιθάρα, πλήκτρα), Petros Christo (Μπάσο), Jo Nunez (Τύμπανα)

Additional Personnel: Bob Katsionis (Πλήκτρα στο Orbitual Sunrise), Gustavo “Mr. Malaka” Sazes (Artwork), Thomas “Plec” Johansson (Mastering), Stratos Karagiannidis (Ηχογράφηση ακουστικής κιθάρας), Adam Wakeman (Ενορχήστρωση στο Longing to Know You), Tobias Lindell (Μίξη) 

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Ακόμα ένας δίσκος για τους Firewind όπου ο Gus G. αποδεικνύει γιατί θεωρείται ένας world class μουσικός.