Το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Anthrax,“Fistful of Metal“, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1984 από τη Megaforce Records (μόνο στις ΗΠΑ) και τη Music for Nations. Αν και  αντιμετώπισε χλιαρές κριτικές από κριτικούς και οπαδούς, η thrash metal κοινότητα ακόμα γιορτάζει τον παρθενικό δίσκο των Anthrax. 

Ωστόσο, κακά τα ψέματα, σίγουρα πρόκειται για τον λιγότερο εμπνευσμένο δίσκο τους. Και ίσως ένα από τα πιο “ουδέτερα” άλμπουμ στον χώρο του thrash. Τότε γιατί τόσος ντόρος; Γιατί το “Fistful of Metal” να κατέχει μοναδική θέση στη δισκογραφία των Anthrax; Γιατί πολύ απλά, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του thrash metal. Χωρίς αμφιβολία, έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα επιτυχία των Anthrax και την ένταξη τους στους Big 4.

Παρόλο που είναι ένα από τα λιγότερο επιτυχημένα τους, παραμένει σημαντικό αφού σηματοδότησε το ντεμπούτο του συγκροτήματος. Κοινώς, έβαλε τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία τους. Το άλμπουμ έδειξε τον πρώιμο thrash metal ήχο των Antrax και προλόγισε τις μετέπειτα δουλειές τους.

Αλλά η πιο σημαντική συμβολή του “Fistful of Metal” είναι το ότι έδωσε στους Anthrax το πάτημα για να αναγνωριστούν. Έτσι, όλος ο κόσμος τους γνωρίζει ως ένα από τα “Big 4” thrash συγκροτήματα, μαζί με τους Metallica, τους Slayer και τους Megadeth. Ευτυχώς, ανεξάρτητα από την εμπορική του επιτυχία, η ιστορική σημασία του δίσκου το καθιστά σημαντικό κομμάτι της δισκογραφίας τους.

To Fistful of Metal έδωσε το πάτημα στους Anthrax να ανέβουν στην κορυφή και ενταχθούν στους Big 4 του thrash

Η σύνθεση του Fistful of Metal αποτελείται από τον Neil Turbin στα φωνητικά, τον Dan Spitz στη lead κιθάρα, τον Scott Ian στη ρυθμική κιθάρα, τον Danny Lilker στο μπάσο και τον Charlie Benante στα τύμπανα. Από το δίσκο ξεχωρίζουν τα “Deathrider”, “Metal Thrashing Mad”, “Panic” και φυσικά η διασκευή “I’m Eighteen” του Alice Cooper.

Anthrax, 1984
Anthrax, 1984

Το “Deathrider” θεωρείται ένα από τα κορυφαία κομμάτια του άλμπουμ, με τα γρήγορα riffs και τα επιθετικά φωνητικά του Neil Turbin. Το “Metal Thrashing Mad” και το πιασάρικο ρεφρέν του είναι, 4 δεκαετίες μετά, σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των Anthrax. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και το “Panic” λόγω της ενέργειας και του ρυθμού του. Τα κομμάτια αυτά έγιναν ορόσημο των Anthrax και εξακολουθούν να παίζονται ζωντανά από το συγκρότημα μέχρι σήμερα.

Σίγουρα το Fistful of Metal είναι ένα από τα λιγότερα επιτυχημένα αλμπούμ των Anthrax, αλλά ήταν ο προάγγελος της συνέχειας τους

Σίγουρα, το “Fistful of Metal” δεν συγκαταλέγεται στα πιο αντιπροσωπευτικά στούντιο άλμπουμ στην καριέρα των Anthrax. Ίσως, ούτε καν και στα καλύτερα τους. Αν είσαι πρωτοδισκάκιας και δεν ξέρεις τους Anthrax, ακούγοντας το δίσκο μπορεί να μην τους δώσεις καν δεύτερη ευκαιρία.

Αλλά θα έπρεπε, γιατί το Fistful of Metal είναι ο προαγγέλος για ότι ακολούθησε στη συνέχεια στην πορεία της μπάντας. Ξεκινώντας από το “Spreading the Disease” και το “Among the Living”,  τα επόμενα άλμπουμ των Anthrax τους εκτόξευσαν στην κορυφή. Και 40 χρόνια μετά, τους κρατούν εκεί.

Με απλά λόγια, με το "Fistful of Metal", οι Anthrax αφήσαν το στίγμα τους

Έτσι, δε γίνεται να μην αναγνωρίσει κανείς πως το άλμπουμ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εδραιωθούν οι Anthrax στην ανταγωνιστική metal σκηνή. Παρά τη σχετική αφάνεια των κομματιών του στις ζωντανές εμφανίσεις, το “Fistful of Metal” λειτούργησε ως ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για τους Anthrax. Η ωμή ενέργεια και η επιθετικότητα του άλμπουμ έδωσαν χροιά και ταυτότητα στον χαρακτηριστικό ήχο του συγκροτήματος. Με απλά λόγια, με το “Fistful of Metal”, οι Anthrax αφήσαν το στίγμα τους.

Το δεύτερο άλμπουμ τους, “Spreading the Disease”, που κυκλοφόρησε το 1985, έφερε σημαντικές αλλαγές αλλά και ανέλιξη στο συγκρότημα. Με τον Joey Belladonna στα φωνητικά, το “Spreading the Disease” τελειοποίησε τον ήχο των Anthrax, καθιστώντας τον πιο προσιτό στο ευρύτερο κοινό. Με τους ταχύτατους ρυθμούς, τα άγρια riffs, τα καταιγιστικά σόλο και την τρομερή δουλειά στα τύμπανα, τράβηξε την προσοχή της μουσικής σκηνής του 1985. 

Oι Anthrax με το Fistful of Metal πήραν το βάπτισμα του πυρός στη σκηνή του Αμερικάνικου thrash
Oι Anthrax με το Fistful of Metal πήραν το βάπτισμα του πυρός στη σκηνή του Αμερικάνικου thrash

Ενώ, λοιπόν, το “Fistful of Metal” αντιμετώπισε κριτική κατά την κυκλοφορία του, τελικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των Anthrax. Τους βοήθησε να εδραιώσουν την παρουσία τους στη metal σκηνή και να πάρουν το βάπτισμα του πυρός. Λειτουργώντας ως καταλύτης στη μετέπειτα επιτυχία του συγκροτήματος, το άλμπουμ παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς τους.

 Ενσαρκώνει την ωμή ενέργεια που ορίζει τη μοναδικότητα του thrash metal και δίνει στους Anthrax μια θέση στην κορυφή σε παγκόσμια κλίμακα. Για κάθε φανατικό οπαδό του είδους, το “Fistful of Metal” αποτελεί ένα must-listen. Παρέχει μια ματιά στις πρώτες μέρες μιας μπάντας που θα διαμόρφωνε το τοπίο του thrash metal ως το σήμερα.

Fistful of Metal - Tracklist

1. Deathrider

2. Metal Thrashing Mad

3. I’m Eighteen (Alice Cooper cover)

4. Panic

5. Subjugator

6. Soldiers of Metal

7. Death from Above

8. Anthrax

9. Across the River (instrumental)

10. Howling Furies

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Anthrax

Album: Fistful of Metal

Label: Megaforce

Release Date: 28/01/1984

Genre: Speed metal

Producer: Carl Canedy, Jon Zazula

Anthrax: Neil Turbin (Φωνή), Dan Spitz (Κιθάρα), Scott Ian (Κιθάρα), Danny Lilker (Μπάσο), Charlie Benante (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.