Το έτος είναι 2065, η γη υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις, ενώ οι πηγές πόσιμου νερού ελαχιστοποιούνται και οι προοπτικές για μετοικεσία σε άλλους πλανήτες είναι πλέον πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα ένα νεαρό ζευγάρι, η Hen (Saoirse Ronan) και ο Junior (Paul Mescal) μένουν σ`ένα απομονωμένο αγροτόσπιτο. Αυτή εργαζόμενη σε diner της εθνικής οδού και φροντίζοντας τα τελευταία δέντρα του κήπου τους και αυτός δουλεύει σε μία μονάδα εκτροφής πουλερικών.

Ένα βράδυ το ζευγάρι δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του Terrance (Aaron Pierre), ο οποίος επιθυμεί να στρατολογήσει
τον Junior σε μία πειραματική αποστολή στον διαστημικό σταθμό για τη δοκιμή ενός νέου τεχνητού περιβάλλοντος διαβίωσης.

Το ζευγάρι ταλανίζεται ανάμεσα στα συναισθήματα της θλίψης και του ηθικού χρέους απέναντι στην ανθρωπότητα.
Το ζευγάρι ταλανίζεται ανάμεσα στα συναισθήματα της θλίψης και του ηθικού χρέους απέναντι στην ανθρωπότητα.

Αφού περνά το πρώτο στάδιο της σύγχυσης, που προκαλείται από τον απρόσμενο επισκέπτη και τα δικαιολογημένα ερωτημάτα, που εγείρονται – πώς γνώριζε ο Terrance και η κυβέρνηση την καλή φυσική κατάσταση του Junior, κρίνοντάς τον κατάλληλο για την αποστολή; Kαι έστω, το καθόλου μη απίθανο γεγονός, ότι όλοι είναι κατεγεγραμμένοι, γιατί εμφανίζεται αργά το βράδυ και χωρίς κανένα σχετικό έγγραφο; – το ζευγάρι ταλανίζεται ανάμεσα στα συναισθήματα της θλίψης και του ηθικού χρέους απέναντι στην ανθρωπότητα.

Tο τελικό plot twist (no spoilers) και η γκροτέσκα σκηνή αποκάλυψης, δεν επαρκούν για να δώσουν στο Foe την απαραίτητη ένταση.

Ενόψει της επικείμενης αναχώρησης του Junior και του χωρισμού του ζευγαριού για τα επόμενα έτη, το κλίμα επιβαρύνεται από την ανακοίνωση του Τerrance, ότι θα
παραμείνει μαζί τους στο σπίτι, για να προετοιμάσει τον Junior κατάλληλα, ενώ ταυτόχρονα τον ψυχογραφεί, προκειμένου να ετοιμαστεί ο κλώνος του, ο οποίος θα τον αντικαταστήσει όσο θα λείπει στην αποστολή του.

Έτσι, λοιπόν, το ζευγάρι αρχίζει να περνά τις τελευταίες μέρες μαζί, περιτριγυρισμένο από τα κατεστραμμένα μεν, ειδυλλιακά δε τοπία και από την ελπίδα μιας νέας αρχής, η οποία όμως μπορεί να σημαίνει το δικό τους τέλος, προσδίδοντας έναν ρομαντισμό στα αργά και μελάγχολικά πλάνα του Davis.

Στο Foe, το ζευγάρι αρχίζει να περνά τις τελευταίες μέρες μαζί, περιτριγυρισμένο από τα κατεστραμμένα μεν, ειδυλλιακά δε τοπία και από την ελπίδα μιας νέας αρχής.
Στο Foe, το ζευγάρι αρχίζει να περνά τις τελευταίες μέρες μαζί, περιτριγυρισμένο από τα κατεστραμμένα μεν, ειδυλλιακά δε τοπία και από την ελπίδα μιας νέας αρχής.

Κατά τη διάρκεια τις συγκατοίκησης των τρίων τους, οι ισορροπίες ανατρέπονται, ο Τerrance αρχίζει να παίζει αδικαιολογήτως έντονο ρόλο στην ζωή της Hen και ο Junior
εναντιώνεται στην ιδέα του κλώνου. Δυστυχώς, όμως, το τελικό plot twist (no spoilers) και η γκροτέσκα σκηνή αποκάλυψης, δεν επαρκεί για να δώσει στην ταινία την απαραίτητη ένταση. Αν και βρίσκω την ιδέα έξυπνη να χρησιμοποιηθεί ένα δυστοπικό φουτουριστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μίας ρομαντικής και όχι science fiction πλοκής, η ιστορία δεν καταφέρνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες. 

Οι ερμηνείες των Saoirse Ronan και PaulMescal, από κοινού με τη φωτογραφία και την σκηνογραφία προσπαθούν να θεμελιώσουν την ατμόσφαιρα μιας πραγματικότητας με δυσκολίες και καταπιεσμένα πάθη ενός ζευγαριού, που ενώθηκε σε μικρή ηλικία, καταλήγοντας να μεγαλώνει ξεχωριστά και ταυτόχρονα αλληλοεξαρτώμενα.

Αν και βρίσκω την ιδέα έξυπνη να χρησιμοποιηθεί ένα δυστοπικό φουτουριστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μίας ρομαντικής πλοκής, η ιστορία δεν καταφέρνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες.

Παρόλα αυτά, η ταινία δεν καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον και καταλήγει σε μία μεγαλύτερη, χλιαρή απόδοση ενός επεισοδίου Black Mirror. Οι χαρακτήρες έχουν μείνει σε πολύ βασικά επίπεδα ανάπτυξης μην δικαιολογώντας τα πεπραγμένα τους, και οι κατα τ`άλλα μοναδικές post apocalyptic εικόνες των φυσικών τοπίων δεν επαρκούν για να γεμίσουν αυτό το κενό.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Movie: Foe

Duration: 110′

Year: 2023

Genre: Drama, Romance, Sci-Fi, Thriller

Director: Garth Davis

Starring: Saoirse Ronan, Paul Mescal, Aaron Pierre

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

5.0
Score

Final Verdict

Στο Fοe, το ζευγάρι αρχίζει να περνά τις τελευταίες μέρες μαζί, περιτριγυρισμένο από τα κατεστραμμένα μεν, ειδυλλιακά δε τοπία και από την ελπίδα μιας νέας αρχής.