Έχοντας αφήσει το heavy stoner σημάδι τους στην ελληνική μουσική σκηνή, οι Fuel Eater αποφασίζουν να επιστρέψουν δριμύτεροι, πέντε χρόνια μετά, με το ολόφρεσκο “Echoes of Absurdity”. Η επίγευση του “Soberian Kinship”, είναι πικάντικη. H ενέργεια που το χαρακτηρίζει εκρηκτική και βαρύγδουπη.

Με καταβολές και πηγή έμπνευσης τη μουσική σκηνή του ‘90, συναντάμε την ανάδυση των μουσικών ειδών που έχουν συντελέσει στη δημιουργία του κράματος “Fuel Eater”. H μπάντα τείνει σε κάθε δίσκο της να θυμάται από που ξεκίνησε. Βέβαια, κάθε φορά το σμιλεύουν πιο διεξοδικά. Δίνουν το δικό τους χαρακτήρα και ύφος στο ηχητικό αποτέλεσμα. Αυτές, λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως είναι και οι προσδοκίες των υποστηρικτών/ακροατών και για το “Echoes Of Absurdity”.

Ο δίσκος ξεκινά δυναμικά με το κομμάτι “Of Dust And Lust”. Το riff αποτελεί πυρήνα του κομματιού και μας ακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Θυμίζει κάτι από τα πρώτα χρόνια των Queens of The Stone Age. Ήδη, το “Echoes of Absurdity” κραυγάζει 90s. Tο spicy στοιχείο, που προσωπικά εντοπίζω στο “Of Dust And Lust”, είναι ο desert rock χαρακτήρας του. Ένας διάλογος που πηγάζει από τον μουσικό διάλογο των drums με την κιθάρα σε συνδυασμό με τα φωνητικά.

Συνεχίζοντας, ως εναρκτήρια ατάκα του “III Noma”, η μπάντα επέλεξε το «Ώστε κουβαλάτε και σπαθιά κωλόπαιδια!» από την ταινία «Φυλακές Ανηλίκων». Αυτό το τραγούδι θα μπορούσε να είναι ένα σχόλιο περί επικαιρότητας. Ναι, από την εποχή που ξεκίνησε να λαμβάνει μορφή ο δίσκος, μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι… Ειδικά προς το καλύτερο. Βέβαια, αποτελεί και την απάντηση σε ερώτημα περί συνδυασμού παραδοσιακού και εναλλακτικού/«μεταλλικού» μουσικού στοιχείου. Το έχουμε ακούσει σε ηπειρώτικα, το έχουμε ακούσει σε θρακιώτικα… Σε ρεμπέτικα όμως;

Ήδη από την αρχή του “Echoes of Absurdity”, οι Fuel Eater παρουσιάζουν νέα δεδομένα και ανατροπές στον ήχο τους

Με το groove-άτο “Sen”, οι Fuel Eater απογειώνουν για άλλη μια φορά το heavy stoner στοιχείο που έχουν οικειοποιηθεί. Δικαιωματικά έχει, πλέον, συνδεθεί με τις μελωδίες τους. Tο «βάρος» και τα ξεσπάσματα συνυπάρχουν με τα doom ύφους acoustic και πιο μελωδικά parts με έναν ισορροπημένο και αρμονικό τρόπο. Η μπάντα έχει φτάσει, αφενός τη μεταξύ της επικοινωνία και αφετέρου τη σύνδεση με το κοινό της, σε άρτιο επίπεδο. Aυτό εκδηλώνεται μέσω της μουσικής της και των ερεθισμάτων, που εμπεριέχονται σε εκείνη.

Εξαιρετική η νέα δουλειά των Fuel Eater, Echoes of Absurdity

Συνεχίζοντας, το “Your Friend, Jean Paul” αποτελεί ωδή στους Black Sabbath. To μαρτυρούν τα riffs, οι μπασογραμμές, τα breakdowns στα drums και τα solos. Tα lyrics αντικατοπτρίζουν τον ψυχισμό μίας ανθρωπότητας, που βιώνει κακουχίες σε βαθμό και αριθμό, που αδυνατεί να αντέξει. Η απομάκρυνση, το «απρόσωπο» και το χάσμα επικοινωνίας, σύμφωνα με τους Fuel Eater, είναι από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της δυστοπίας. Μιας δυστοπίας που τείνει πλέον να ονομάζεται «καθημερινότητα». 

H πικρία, που αφήνουν τα νοήματα του “Your Friend, Jean Paul”, με το ορχηστρικό, χορωδιακό και ταξιδιάρικο “The Whisperer”, γίνεται κάπως πιο υποφερτή. Η άρτια ισορροπία της μπαλάντας του “Echoes of Absurdity”, είναι η ένωση των δυνάμεων του κάθε οργάνου. Παράλληλα, είναι ο λόγος που θεωρώ τους Fuel Eater από τις πιο «ζυμωμένες» και ενωμένες μπάντες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Το "Echoes of Absurdity" είναι ο τρόπος των Fuel Eater να επικοινωνούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συνειδητοποιήσεις που κάνουν για την εποχή μας

Το “Equidistant” σκάει σαν γροθιά στο στομάχι στιχουργικά, με την περιγραφή της σημερινής εθελοτυφλούσας κοινωνίας. Η μουσική έκρηξη που εκδηλώνεται ανά διαστήματα, με αποκορύφωμα το τρίτο λεπτό, θυμίζει απάντηση στην καταπίεση και στον αποπροσανατολισμό των ατόμων από την αυτοπραγμάτωση και την εκπλήρωση των απωθημένων τους. 

Δεν θα πω ψέματα, όταν άκουσα το στίχο, “Are you living the life you’re meant to live?”, ένιωσα σταγόνες κρύου ιδρώτα έτοιμες για μαραθώνιο στο μέτωπο. Όσον αφορά τις μελωδίες, η μπασογραμμή που συντροφεύει την ψυχο-κεντρική «αφήγηση» και επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού, χωρίς όμως να κουράζει, φωνάζει “Kyuss” και κολλάει στο μυαλό.

Μία ανάσα πριν το τέλος, με το “The Book Of Absurdity” και τις κλιμακώσεις στα parts να δίνουν ρέστα. Πες μου ότι έχεις κάνει Sabbath-ική διατριβή χωρίς να μου το πεις. Το doom ύφος είναι η νοσταλγική ματιά των Fuel Eater στο “Soberian Kinship” υπό το πρίσμα μιας πιο ώριμης και εξελιγμένης προσέγγισης. Οι Fuel Eater επιλέγουν ως τίτλο τέλους του “Echoes of Absurdity”, ένα κομμάτι το οποίο στιχουργικά θα χαρακτήριζα ως κλειδί της απελευθέρωσης. 

Το “Trending On Every Dimension”, με τα αιθέρια αρπίσματα στην εισαγωγή του, το επικό solo του, τα λιγοστά μα διαπεραστικά lyrics του και τα μεστά γεμίσματα των drums, δίνει μία μυστήρια αίσθηση που χειραφετεί το μυαλό, και είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν οι Fuel Eater για την ολοκλήρωση του δίσκου τους.

Οι Fuel Eater επιλέγουν ως τίτλο τέλους του “Echoes of Absurdity” ένα κομμάτι το οποίο στιχουργικά θα χαρακτήριζα ως κλειδί της απελευθέρωσης

Φτάνοντας στη σύνοψη των σκέψεων και των συναισθημάτων για το “Echoes of Absurdity”, νομίζω πως είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Αναβιώνουμε μελωδίες των ‘90s και μας προσφέρει μία βαλβίδα αποσυμπίεσης των απανωτών χτυπημάτων που απλόχερα μας δίνει η καθημερινότητα. Ακόμη, όσο και να προσπαθώ να περιορίσω την τοποθέτηση ταμπέλας και την κατηγοριοποίηση της μουσικής κάθε μπάντας, στους Fuel Eater δεν τα κατάφερα, διότι οι μελωδίες τους ξεχειλίζουν stoner metal.

Καλωσορίζουμε και τους πειραματισμούς που κάνουν με το συνδυασμό μουσικών ειδών. Παρότι φαινομενικά είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, εκείνοι τα ταίριαξαν και έδωσαν αβίαστα το δικό τους χαρακτήρα στο κομμάτι αλλά και τη διαδικασία.

Τέλος, εκτιμώ ιδιαίτερα την επικοινωνία και την εξωτερίκευση συναισθημάτων και σκέψεων που έχει η μπάντα για τις καταστάσεις και τα δεδομένα των ημερών, χωρίς να βάζει φρένο σε αυτά που έχουν αρνητική χροιά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως καταφέρνουν αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν ως φοβία στα κομμάτια τους, την επικοινωνία και την ένωση των ανθρώπων, απομακρύνοντάς μας από το αίσθημα της μοναξιάς.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Fuel Eater

Album: Echoes of Absurtity

Release Date: 16/11/2023

Genre: Grunge Rock, Stoner Metal, Doom Metal, Heavy Metal 

1. Of Dust And Lust

2. III Noma

3. Sen

4. Your Friend, Jean

5. The Whisperer

6. Equidistant

7. The Book Of Absurdity

8. Trending on Every Dimension

Producers: Fuel Eater, John Milionis

Fuel Eater: Gordon Kansas (Φωνή), Thanos Dritsas (Κιθάρα, Φωνή), George Moustos (Μπάσο), Vasilis Koutsompinas (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Καλωσορίζουμε τους πειραματισμούς των Fuel Eater στο "Echoes Of Absurdity" που τουε κάνουν με το συνδυασμό μουσικών ειδών, φαινομενικά εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους.