Picture of Νώντας Εμμανουήλ

Νώντας Εμμανουήλ

Ghostlands & Ravenlands Festival 2023, 14/01/2023 @KYTTARO | Live Report

Αναμφίβολα κάτι έχει πάει εξαιρετικά όταν διαβάζεις το κείμενο σου μετά από μία εβδομάδα και ξέρεις ότι δε θα άλλαζες κόμμα σε αυτά που έχεις γράψει. Από την άλλη κάτι έχει πάει απελπιστικά άσχημα όταν επί μία εβδομάδα το CMS του site σου αρνείται να ανεβάσει κείμενα. Αυτή είναι η ολίγον τι άσχετη εισαγωγή μου αναφορικά με το Ghostlands & Ravenlands Festival το οποίο είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις 14/1 (με The Silent Rage, Primal Roots, Dakesis, Kosmogonia & Solid Faith) και θα θέλαμε να σας έχουμε παρουσιάσει το review πολύ νωρίτερα, αλλά είπαμε, τεχνικά προβλήματα.

Θα ξεκινήσω με δύο γενικά, το πρώτο αφορά την «ξένη» μπάντα του φεστιβάλ η οποία απέδειξε περίτρανα ότι όχι μόνο οι ελληνικές μπάντες δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν, τουναντίον, βρίσκονται κάποια χιλιόμετρα μπροστά τους.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη νοοτροπία μας σε μερικά πράγματα. Δε γίνεται μέλη μπαντών να φεύγουν πριν τελειώσει το φεστιβάλ, είναι απαράδεκτο και δεσμεύομαι ότι την επόμενη φορά που θα το δω να συμβαίνει, όπως αυτοί αγνοούν τις μπάντες που παίζουνε μετά, έτσι θα τους αγνοήσω και εγώ στο κείμενο μου. Try me!

Να προσθέσω και κάτι ακόμα για το παραπάνω. Η αποχώρηση τους στοίχισε πρώτα και κύρια στους ίδιους γιατί έχασαν την ευκαιρία να δουν ιδιοίς όμμασι πώς μπορούν να βελτιώσουν την on stage απόδοσή τους.

Sold Faith

Ghostlands & Ravenlands festival 2023

Θα με ρωτήσετε αν είχα επαφή με τη μουσική των Solid Faith πριν από εκείνη την αποφράδα μέρα. Η απάντηση, όπως φαντάζεστε, είναι εμφατικά αρνητική. Βέβαια, τον Θοδωρή τον θυμάμαι από την προηγούμενη μπάντα του, ωστόσο μέχρι τις 14/1 δεν είχα ακούσει νότα Solid Faith.

Οι Solid Faith στη σκηνή του Κυττάρου, Click by Nondas Emmanouil
Οι Solid Faith στη σκηνή του Κυττάρου, Click by Nondas Emmanouil

Προσέξτε εδώ τι γίνεται, η επαφή μου με την μπάντα δεν πρόκειται αλλάξει, αφού το είδος που υπηρετούν μουσικά δεν είναι ακριβώς του γούστου μου. Αυτό, όμως, δε λέει απολύτως τίποτα για τις ικανότητες τους και κυρίως, για το πόσο διασκέδασα βλέποντας τους.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Solid Faith

Genre: Heavy Metal

Eternal Quest

Forgive Yourself

Stay Forever Young

Stare At Me

Gone In The Daylight

See Through Time

Lost In Faith

Solid Faith: Θοδωρής Μαρτίνης (Φωνή), Παντελής Μουντούρης (Κιθάρα), Βύρων Γκάτσης (Μπάσο), Κώστας Καραπετσάκος (Τύμπανα)

Kosmogonia

Ghostlands & Ravenlands festival 2023

Οι Kosmogonia ήταν μπάντα που ο ήχος της – και οι ίδιοι – ήταν γνώριμοι στα αυτιά μου. Οι εντυπώσεις μου δε, εξαιρετικές και τους θεωρούσα από τα λίγα ελληνικά σχήματα που έχουν καταφέρει επιτυχώς να πιάσουν την τάση που έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, αυτήν του Extreme folk Metal.

Για να φέρω ένα παράδειγμα, σκεφτείτε τους Eluveitie, φέρτε το στα ελληνικά μέτρα και έχετε μία πλήρη εικόνα του ήχου τους. Αυτό που τους αναγνώρισα με το που πάτησαν στη σκηνή του Κυττάρου είναι η ύπαρξη του φλάουτου. Γενικά έχω αρχίσει να βαριέμαι να ακούω μπάντες που θέλουν να εντάξουν και μη-παραδοσιακά-metal μουσικά όργανα στο ρεπερτόριο τους και στο live τα «ξεπετούν» με ένα προηχογραφήμενο.

Και ζωντανά, η μουσική πρόταση των Kosmogonia είναι άκρως ενδιαφέρουσα
Και ζωντανά, η μουσική πρόταση των Kosmogonia είναι άκρως ενδιαφέρουσα

Οι αγαπητοί Kosmogonia είναι άλλη φάση, έχουν εντάξει το φλάουτο ως ζωτικό κομμάτι της μπάντας και αυτό φάνηκε και στο live. Εξαιρετικά δεμένο σχήμα που απλά του λείπουν τα πολλά lives, πράγμα που αν διατηρήσουν το επίπεδο τους, άμεσα θα αλλάξει.

Αν θα άλλαζα κάτι στην εμφάνιση των Kosmogonia, αυτό θα ήταν ο χρόνος τους, αφού μόλις άρχισαν να ζεσταίνουν το κοινό, έπρεπε να δώσουν τη θέση τους στους επόμενους.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Kosmogonia

Genre: Extreme Folk Metal

Raven’s Call

Dionysian Song

Hold Me

Oblivion

The Oracle

Melody Of Persephone

Kosmogonia: Κώστας Μαγαλιός (Φωνή, Κιθάρα), Ισμίνη Βασιλείου (Φλάουτο), Οδυσσέας Πούλος (Κιθάρα), Πέτρος Δέτσικας (Μπάσο), Βάγια (Φωνή)

Dakesis

Ghostlands & Ravenlands festival 2023

Αχ, βαχ, ωιμέ, αλί και τρισαλί. Θεωρώ ότι έδωσα το στίγμα για την εμφάνιση τους η οποία πραγματικά ήταν μαγική αφού κατάφερε να εξαφανίσει και τον πιο υπομονετικό από κάτω. Βλέπω συναυλίες τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής μου, αυτό που ζούσα με τους Dakesis ήταν πρωτόγνωρο.

Αυτό που προσέφεραν οι Dakesis ήταν αρκετά επίπονο
Αυτό που προσέφεραν οι Dakesis ήταν αρκετά επίπονο

Highlight ο μαγικός ηχολήπτης τους, γιατί ναι είχαν δικό τους, ο οποίος ενώ έτρεχε πάνω-κάτω για να φτιάξει τον ήχο δεν κατάφερε ποτέ του να κάνει αυτήν τη ριμάδα την κιθάρα να ακουστεί. Τουλάχιστον είχαν εκτυπωμένο το setlist! Καταλάβετε με, ψάχνω θετικά.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Dakesis

Genre: Progressive/Power Metal

Ends Of Time Pt. II

On Wings Of Steel

The Great Insurrection

Surrender Your Fears

Destined For The Flame

To Conquer Or Die

Ends Of Time Pt. I

Dakesis: Amie Chatterley (Μπάσο), Matt Jones Lead (Κιθάρα), Gemma Lawler (Φωνή, Πλήκτρα), Adam Harris (Τύμπανα)

Primal Roots

Ghostlands & Ravenlands festival 2023

Είχαν το πιο εύκολο έργο της βραδιάς, αφού ο μόνος τρόπος να ακουστούν χειρότερα από τους Dakesis ήταν να με ανεβάσουν να τραγουδήσω. Οι PR είναι επίσης ένα σχήμα που θεωρώ ότι του λείπουν τα lives – οκ, είχαμε και τρία χρόνια πανδημία Γιώργο – και μόλις γράψει τα συναυλιακά του χιλιόμετρα, θα βρεθούμε ξανά στα ίδια μέρη να τους συζητάμε.

Μουσικά θα τους χαρακτήριζα ως μία μοντέρνα έκδοση heavy metal όπου δύο μέλη του ξεχωρίζουν έντονα. Σε μία βραδιά με αρκετές γυναικείες φωνές, η Rachel ήταν αυτή που ξεχώρισε. Έκανε τα πάντα με μεγάλη άνεση, ανεβοκατέβαινε τις οκτάβες χωρίς να ιδρώνει, έβαζε τον κόσμο στο παιχνίδι και γενικά, μία παρουσία πραγματικής frontwoman.

Η Rachel και οι Primal Roots ξεσήκωσαν το κοινό του Κυττάρου
Η Rachel και οι Primal Roots ξεσήκωσαν το κοινό του Κυττάρου

Αν έχετε λίγο χρόνο θα ήθελα να σας μιλήσω για τον Κύριο θεό μας Thomas Toivonen. Ρε ‘σεις, τι παιχτάρα είναι ο τύπος; Είναι όλα όσα θέλω να βλέπω σε έναν κιθαρίστα, τεχνική, show και ουσία. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που άκουσα αντιστοιχεί το πολύ στο 30% των δυνατοτήτων του, ο τρόπος όμως με τον οποίο μας το παρουσίασε, δεν άφηνε χώρο για αμφισβήτηση των ικανοτήτων του.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Primal Roots

Genre: Progressive Doom Metal, Heavy Metal

Same Old Pain

Race To The Red Light

Say It, Who Cares?

Black

Stand Up

Send In The Clowns

Mystery

Toxicity (System Of A Down cover)

Tribal Dream

Primal Roots: Rachel Cassar (Φωνή)Amira Debaieb (Μπάσο), Μενέλαος Λασκαρίδης (Τύμπανα), Thomas Toivonen Guitars (Κιθάρα), Alejandro Lobato (Κιθάρα)

The Silent Rage

Ghostlands & Ravenlands festival 2023

Έφτασε και η ώρα των The Silent Rage, των headliners και εμπνευστών της βραδιάς. Αν εξαιρέσουμε τους Dakesis, σχεδόν όσα έχω γράψει προηγουμένως θα μπορούσαν να σταθούν αυτούσια.

Για ακόμα μία φορά θα είμαι ανάποδος και θα ξεκινήσω από την κατακλείδα (που πρακτικά παύει να είναι κατακλείδα, αλλά you know what I mean). Μου κάνει εντύπωση γιατί οι Τhe Silent Rage δεν έχουν μεγαλύτερο fanbase από το υπάρχον. Είναι ένα από τα σχήματα που όσο και αν ψάξεις δεν θα καταφέρεις να βρεις να του λείπει κάτι.

Οι The SIlent Rage απέδειξαν γιατί είναι οι headliners
Οι The SIlent Rage απέδειξαν γιατί είναι οι headliners

Πόσες μπάντες στη χώρα μας μπορούν να πουν ότι έχουν τραγουδιστή των δυνατοτήτων του Ρινακάκη; Επίσης, παρότι είναι μεστός στη σκηνή, είναι εξαιρετικός frontman. Οι δύο Νικόλες στις κιθάρες! Ο ένας δίνει συνεχώς χώρο στον άλλον, εναλλάσσονται στα solos και εσύ, ως θεατής, εισπράττεις μία τόσο όμορφη ενέργεια που σε «αναγκάζει» να χαμογελάς.

Το ότι δεν κάνω ιδιαίτερη μνεία στο rhythm section δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τις ικανότητες του, απλώς θέλω να αφιερώσω το ύστατο κομμάτι του κειμένου στον νέο τους album. Όσοι ήμασταν στο Κύτταρο, θεωρώ ότι μας άνοιξε η όρεξη για τα καλά.

Μάλιστα, ο Κώστας που είχε ακούσει τον δίσκο μου είχε μεταφέρει κάτι παραπάνω από θετικές εντυπώσεις. Ποτέ όμως, δεν είναι το ίδιο με το να τον ακούς ο ίδιος και αν τα κομμάτια του επερχόμενου album είναι στο 50% του Code Of Destruction τότε καλά θα κάνουμε ένα περιμένουμε ένα τρομερό album.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: The Silent Rage

Genre: Power Metal

My Race Won’t Last

Stormwarrior

The Deadliest Scourge

Sin Of A Pilgrim

Harvester Of Souls

Leading The Legions

Proselytize The Masses

The Serpent Lord

Code Of Destruction

Between Harmony And Sorrow

A Piece Of Eden

Primal Roots: RΝίκος Σιγλίδης (Κιθάρα), Σταμάτης “Revan” Κατσαφάδος (Τύμπανα), Νίκος Σαρμπάνης (Κιθάρα), Μιχάλης Ρινακάκης (Φωνή), Γιώργος Χανιωτάκης (Μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.