Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου από τις 5 Μαΐου 2023. Έδινε χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άφησε πίσω του μια σπουδαία μουσική παρακαταθήκη. Μεταξύ των σπουδαίων μουσικών τομών που εισήγαγε, βρίσκεται ο συνδυασμός κλασικών και παραδοσιακών ελληνικών οργάνων. Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης το 1939. Μεταξύ άλλων, είχε γράψει τη μουσική για τα σπουδαία “Τα Λόγια και τα Χρόνια” και “Μαλαματένια Λόγια“.

Ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος θεωρείται πρωτοπόρος του συνδυασμού κλασικών και παραδοσιακών οργάνων

Ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο ωδείο Ιεράπετρας. Η επίδραση που είχε πάνω του η τοπική παραδοσιακή μουσική, καθόρισε το σπουδαίο όραμά του. Κατόρθωσε να το κάνει πράξη με πολλούς τρόπους, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Στη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, έφυγε για το Λονδίνο. Συνέθεσε το “Ήλιος ο πρώτος” σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη (σ.σ. το ποίημα τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1979).

Κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο, συνέθεσε επίσης τους “Χρησμούς” και τους πρώτους Πυρρίχιους χορούς Α, Β, Γ. Έγραψε επίσης τη μουσική για το έργο του William Shakespeare, Τρικυμία, που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, σε σκηνοθεσία David Jones.

Ο Παύλος Παυλίδης στον δίσκο του “Πέρα από τη Θάλασσα“, διασκεύασε έργα που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Επρόκειτο για επιθυμία του τελευταίου, την οποία είχε εκφράσει στην κόρη του, Λένγκα Μαρκοπούλου. Αυτή το μετέφερε στον Παύλο Παυλίδη και έτσι το έργο του Μαρκόπουλου έγινε και πάλι επίκαιρο, και ακούστηκε στις νεότερες γενιές.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.