Λογικά ούτε η ίδια η Earache Records είχε συναίσθηση του τι κυκλοφορούσε στις 13 Νοεμβρίου του 1989. Ίσως, ούτε η δυάδα Justin Broadrick και Christian Green καταλάβαινε τον αντίκτυπο που θα είχε το debut album τους. Σαν σήμερα, το “Streetcleaner” των Godflesh βγαίνει στα ράφια των δισκοπωλείων και – παρότι και δεν είναι η πρώτη κυκλοφορία του είδους – αποτελεί ένα από τα albums που όρισαν το industrial metal.

Πριν από τη γέννηση των Godflesh, οι G.C. Green και Paul Neville, έπαιζαν μαζί στο συγκρότημα Fall of Because. Μία μπάντα που ο ήχος της αντλούσε έμπνευση από συγκροτήματα όπως οι Cure. Όμως, η προσθήκη του κιθαρίστα και τραγουδιστή και προγραμματιστή Justin Broadrick το 1984 σηματοδότησε μια μεταμορφωτική στροφή.

Επηρεασμένοι από τους Swans, τους Sonic Youth και τους Discharge, το συγκρότημα ηχογράφησε ένα ντέμο με τίτλο “Extirpate” το 1986, το οποίο περιείχε πρώιμες εκδοχές τραγουδιών που αργότερα επαναηχογραφήθηκαν για το “Streetcleaner”. Το 1987 οι Fall of Because διάλυονται και λίγο αργότερα, ο Justin Broadrick και ο G.C Green, χωρίς τον Neville, επανασυνδέονται μουσικά.

Αποφασίζουν να αλλάξουν το όνομα τους και τον Απρίλιο του 1988 μετονομάζουν το project τους σε Godflesh. Την ίδια χρονιά, μέσω της Swordfish κυκλοφορούν το ονώνυμο EP τους. Το “Godflesh”, αν και ωμό και ακατέργστο, θεωρείται μία από τις αρχέτυπες κυκλοφορίες του industrial metal. Ως τέτοιο το αξιοποίησαν και οι ίδιοι, αφού  αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία οι Godflesh θα τελειοποιούσαν την προσέγγιση τους στο είδος με το “Streetcleaner”.

Τελικά οι Godfelsh ηχογράφησαν το “Streetcleaner” σε τρεις διαφορετικούς χρόνους

Ακόμα και πριν τον πρώτο του δίσκο, οι Godfles απολαμβάνουν μία underground επιτυχία. Η μπάντα δίνει αρκετές συναυλίες στην Ευρώπη και μάλιστα ηχογραφεί και ένα ακόμα EP, το “Tiny Tears”. Πριν προλάβουν να το κυκλοφορήσουν, οι Godflesh προσεγγίζονται από την Earache Records.

Μάλιστα αυτούς που τους πλησιάζει είναι ο Digby Pearson, επικεφαλής του label. Θα τους πείσει να μην κυκλοφορήσουν τα κομμάτια και να επικεντρωθούν στην κυκλοφορία ενός full length album. Οι Justin Broadrick και Christian Green συμφωνούν και ξεκινούν τις ηχογραφήσεις του “Streetcleaner” τον Μάιο του 1989 στο Soundcheck στο Birmingham και στο Square Dance στο Derby.

Οι Godflesh, αποτελούμενοι από τους Justin Broadrick και G.C. Green, ηχογραφούν το πρώτο τους album, το "Streetcleaner".
Οι Godflesh, αποτελούμενοι από τους Justin Broadrick και G.C. Green, ηχογραφούν το πρώτο τους album, το "Streetcleaner".

Ακόμα και πριν τον πρώτο του δίσκο, οι Godflesh απολαμβάνουν μία underground επιτυχία. Η μπάντα δίνει αρκετές συναυλίες στην Ευρώπη και μάλιστα ηχογραφεί και ένα ακόμα ΕΠ, το “Tiny Tears”. Πριν προλάβουν να κυκλοφορήσουν το EP, οι Godflesh προσεγγίζονται από την Earache Records.

Στο Μπέρμιγχαμ οι Godflesh ηχογραφούν και μιξάρουν το πρώτο μισό του “Streetcleaner”. Όταν πηγαίνουν στο Ντέρμπι, προσωρινώς, παίρνουν στην μπάντα και τον Paul Neville ως δεύτερο κιθαρίστα. Το “Tiny Tears” πορστείθεται στο τέλος και έτσι, το άλμπουμ καταλήγει να περιέχει υλικό που έχει ηχογραφηθεί σε τρεις διαφορετικούς χρόνους.

Ο Justin Broaderick είναι αυτός που «ευθύνεται» για τη μηδενιστκή διάθεση του “Streetcleaner”

Μια αξιοσημείωτη πτυχή του άλμπουμ είναι η χρήση του drum machine Alesis HR-16. Αυτή η επιλογή έγινε αρχικά από ανάγκη, καθώς ο Justin Broadrick – κατά δήλωση του – ήταν ενας «όχι σπουδαίος ντράμερ». Εν τέλει όμως, η χρήση του drum machine κατέληξε να γίνει ζωτικής σημασίας στον ήχο του album και ο Justin θεωρεί ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του “Streetcleaner”.

Μουσικά, το “Streetcleaner” ήταν ένα από τα πρώτα άλμπουμ που ένωνε τον heavy metal ήχο μέ την industrial μουσική. Η συγχώνευση αυτή επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω του μπάσου του G.C. Green. «Ο ήχος και η υφή του μπάσου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου των Godflesh. Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το μπάσο είναι τόσο δυνατό στους Godflesh που δύσκολα θα βρουν άλλη παρόμοια μπάντα. Και αυτό είναι εντελώς σκόπιμο, προφανώς» λέει για αυτό ο Justin Broadrick.

Για τον Justin Broadrick αυτή δεν ήταν η πρώτη του κυκλοφορία, αφού είχε παίξει κιθάρα και στο “Scum” των Napalm Death το 1987. Εν αντιθέσει λοιπόν με την πρώτη του δουλειά, το “Streetcleaner” είναι εξαιρετικά αργό. H έμφαση δίνεται στα κρουστά και το μπάσο παρά στα φωνητικά ή τα παραδοσιακά riffs.

Θεματικά, ο ζοφερός τόνος του “Streetcleaner” γεννήθηκε από την προβληματική παιδική ηλικία του Broadrick και από το καταπιεστικό περιβάλλον του Birmingham. Σχετικά με την ερημική μανία του άλμπουμ, είπε: «Υπάρχει ένας καθαρός μηδενισμός εκεί μέσα. Απόλυτα αντι-προς-τα-όλα. Δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με τίποτα. Όλα ήταν ένας αγώνας και ήθελα απλά να ξεσπάσω σε κάθε στόχο που θα μπορούσα».

Το “Streetcleaner” εκτός από το πρώτο album των Godflesh, το 2013 έγινε και το πρώτο live album τους

Οι Godflesh περιόδευσαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για την προώθηση του Streetcleaner από το 1989 έως το 1991. Πολλές από αυτές τις συναυλίες έγινα κάτω από την ομπρέλα της Grindcrusher Tour, η οποία περιελάμβανε τους Napalm Death και Nocturnus. Μέχρι το 1991, όταν οι Godflesh έπαιξαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική, το συγκρότημα είχε αποκτήσει “απροσδόκητη επιτυχία” και “πιστούς οπαδούς”.

Ο Neville έπαιξε με τους Godflesh κατά τη διάρκεια πολλών από αυτές τις συναυλίες, παίζοντας μόνο στα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Derby. Στις 27 Αυγούστου του 1989, οι Godflesh έπαιξαν τέσσερα τραγούδια για το BBC Radio 1. Στα κομμάτια που παίχτηκαν, “Tiny Tears”, “Wound”, “Pulp” και “Like Rats”, η μπάντα πειραματίστηκε ζωντανά, με τον Kevin Martin να παίζει σαξόφωνο πάνω στο “Pulp”.

Οι Godflesh με το "Streetcleaner" έγιναν μία από τις σημαντικότερες μπάντες του ήχου τους
Οι Godflesh με το "Streetcleaner" έγιναν μία από τις σημαντικότερες μπάντες του ήχου τους

Εκτός από αυτές τις αρχικές περιοδείες, τα τραγούδια του “Streetcleaner” παρέμειναν αναπόσπαστο κομμάτι των setlists των Godflesh. Επίσης, το άλμπουμ έχει παρουσιαστεί από το συγκρότημα ολόκληρο δύο φορές. Μία φορά στο Roadburn το 2011 και μία φορά στο επετειακό show για τα 20 χρόνια του Hospital Productions το 2017. Η εμφάνιση στο Roadburn ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε πρώτα μέσω βινυλίου το 2013 ως το ντεμπούτο live άλμπουμ των Godflesh.

Το “Streetcleaner” έτυχε θετικών κριτικών κατά την κυκλοφορία του και η αποδοχή του αυξήθηκε με τον καιρό. Εκτός όμως από το να εντυπωσιάσει τους κριτικούς, το “Streetcleaner” έχει καλλιεργήσει ένα σημαντικό κοινό μεταξύ άλλων μουσικών. Οι Neurosis είπαν ότι αυτό το άλμπουμ «άλλαξε το παιχνίδι για όλους», ενώ ο Burton C. Bell των Fear Factory είπε: «Είναι ένας δίσκος με φανταστική παραγωγή και σύνθεση, που κάθε του τραγούδι είναι ένα έργο

Το "Streetcleaner" στέκεται ως απόδειξη της ηχητικής καινοτομίας και της ασυμβίβαστης προσέγγισης των Godflesh

Ο Devin Townsend χαρακτήρισε επίσης το άλμπουμ “σημαδιακό” και ισχυρίστηκε ότι αποτέλεσε σημαντική επιρροή στη μουσική του. Το 2014, ο Jon Wiederhorn του Revolver έγραψε ότι το Streetcleaner και το δεύτερο άλμπουμ των Godflesh, το Pure του 1992, επηρέασαν μπάντες όπως οι Korn, Isis και Converge.

Ο ίδιος ο Justin Broadrick θεωρεί αυτό το άλμπουμ ως κορυφαία στιγμή της καριέρας του λέγοντας: «Είμαι πραγματικά περήφανος -αν και ήταν σαν ένα άλμπατρος στο λαιμό μου- για το άλμπουμ “Streetcleaner” των Godflesh, επειδή έγινε χωρίς καμία φιλοδοξία, και φάνηκε να αλλάζει πολλά πράγματα στη μουσική και να έχει πραγματικά ευρεία επίδραση».

Το “Streetcleaner” στέκεται ως απόδειξη της ηχητικής καινοτομίας και της ασυμβίβαστης προσέγγισης των Godflesh. Η συγχώνευση των industrial και metal στοιχείων του, σε συνδυασμό με το θεματικό βάθος, έχει εξασφαλίσει τη θέση του ως κυκλοφορία-ορόσημο. Η διαρκή επιρροή του άλμπουμ επιβεβαιώνει τη θέση του ως ένα διαχρονικό αριστούργημα στον χώρο της ακραίας μουσικής. Καθώς διασχίζουμε την ηχητική άβυσσο που χάραξε το “Streetcleaner”, βρίσκουμε όχι μόνο ένα μουσικό ταξίδι αλλά και μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης στην πιο διεστραμμένη και πρωτόγονη μορφή της.

Streetcleaner - Tracklist

1. Like Rats

2. Christbait Rising

3. Pulp

4. Dream Long Dead

5. Head Dirt

6. Devastator

7. Mighty Trust Krusher

8. Life Is Easy

9. Streetcleaner

10. Locust Furnace

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Godflesh

Album: Streetcleaner

Label: Earache Records

Release Date: 13/11/1989

Genre: Industrial metal

Producer: Justin Broadrick, G.C. Green

Godflesh: Justin Broadrick (Φωνή, κιθάρα, drum programming), G. Christian Green (Μπάσο), Paul Neville (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.