Μελωδίες δυναμικές που υπνωτίζουν και ταξιδεύουν, δίψα για εξέλιξη και πειραματισμό, αίσθηση της μουσικής μέχρι το μεδούλι. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο γεμάτο ανατροπές κουαρτέτο των Godsleep. Στο DEPART, είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη δική τους προσέγγιση σχετικά με τον πολυδιάστατο κόσμο της μουσικής και ό,τι τον περιβάλλει.

Καλησπερίζω και καλωσορίζω τους Godsleep στο DEPART!

Θα ήθελα να μας πείτε τι υπάρχει πίσω από το - γεμάτο κρυφά έκδηλα μηνύματα θα έλεγε κανείς - όνομα Godsleep; 

Αν περιμένεις να ακούσεις κρυφά μηνύματα και λέξεις σε δίσκους που παίζουν ανάποδα, λυπούμαστε θα σε απογοητεύσουμε. Η ιστορία έλαβε χώρα αρκετά πίσω στο χρόνο, κάπου στο 2010-11. Με το παλιό line up τις μπάντας (Κώστα, Διονύση) κληθήκαμε να βρούμε το όνομα για το γκρουπ, ο Κώστας τότε το “πέταξε” σαν ιδέα. Αρκετά εύηχο και εν δυνάμει με πολλά κρυφά μηνύματα, όπως είπες και εσύ. Μας άρεσε και το κρατήσαμε. Ωστόσο, τα μηνύματα ή ίσως κάποιο concept πίσω από το όνομα, δεν τα συζητήσαμε ποτέ.

Πάμε να μιλήσουμε για μουσική τώρα. Περιγράψτε μας λίγο τη διαδικασία που ακολουθείτε όταν ξεκινάτε τη σύνθεση ενός κομματιού.

Η κεντρική ιδέα που ακολουθήσαμε σε αυτόν τον δίσκο ήταν να συνθέσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες αναφορές, ταμπέλες και στερεότυπα γύρω από το είδος στο οποίο θα κινηθούμε. Αυτό αποτυπώθηκε φυσικά και στον τρόπο σύνθεσης των κομματιών. Τους δοκιμάσαμε σχεδόν όλους. Άλλοτε με αφετηρία ένα riff, άλλοτε με ένα beat. Με βάση τη μελωδική και τους στίχους της Amie, ακόμα και με θεωρητική προσέγγιση του τύπου «θέλουμε ένα κομμάτι να έχει το τάδε τέμπο ή μέτρο».

Εκεί έξω υπάρχει τόση πολλή μουσική. Συνέχως βγαίνουν νέα πράγματα. Υπάρχει κάτι που να κυκλοφόρησε τελευταία και να σας άγγιξε τόσο ώστε να σας κάνει να αναθεωρήσετε σχετικά με τη δική σας μουσική προσέγγιση.

Ακούμε πολλή μουσική, και ειδικά με τους συγχρόνους τρόπους ακρόασης και ανακάλυψης της μουσικής, η πληροφορία τείνει στο άπειρο. Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια ακρόασης ή και ταύτισης με μπάντες, καλλιτέχνες κτλ. μας έχει επηρεάσει, τον κάθε έναν με τον τρόπο του.

Θυμάστε τι αποτέλεσε αφορμή για να ασχοληθείτε με τη μουσική και τελικά, να δημιουργήσετε τη δική σας μπάντα;

Όλοι μας είμαστε σε μπάντες από τη σχολική ηλικία. Τότε, ήταν τα όνειρα και η ανάγκη εύρεσης ταυτότητας που μας έκανε σε πρώτη φάση να ακούμε μουσική και να πιάσουμε μια κιθάρα.

Οι Godsleep έχοντας νέο album στις αποσκεύες τους και ενώ ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για tour, βρίσκουν λίγο χρόνο και μιλούν στο DEPART
Οι Godsleep έχοντας νέο album στις αποσκεύες τους και ενώ ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για tour, βρίσκουν λίγο χρόνο και μιλούν στο DEPART

Επιλέγει κάποιος να ακούσει Godsleep για τους δικούς του λόγους. Οι ίδιοι οι Godsleep, τι μήνυμα προπαθούν να του επικοινωνήσουν μέσω της τέχνης τους;

Ο πρωταρχικός ρόλος της μουσικής είναι να εκφραστεί ο καλλιτέχνης και να ψυχαγωγηθεί ο ακροατής. Φυσικά, ως όντα που πατήσαμε στο φεγγάρι και φωτογραφίσαμε μαύρες τρύπες, δε θα μπορούσαμε να το αφήσουμε εκεί. Κάθε φορά, ο καλλιτέχνης μπορεί να πετύχει διάφορα πράγματα. Να συντροφεύσει, να παρηγορήσει, να κινητοποιήσει κτλ.. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ο ακροατής να νιώθει την ιδία ένταση με εμάς. Να νιώσει σαν να είναι στο στούντιο την ώρα που παίζουμε μετά από μια δύσκολη μέρα.

Ζούμε σε περίεργους καιρούς θα έλεγε κάποιος. Εσάς οι εξελίξεις γύρω σας με ποιον τρόπο σας επηρεάζουν;

Και να μη θέλουμε, δε γίνεται να μη συμβεί, κομμάτι της κοινωνίας είμαστε όλοι. Μόνο να σκεφτείς πόσα έχουν συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Απαγορεύσεις, περιορισμοί, φόβος, πόλεμος και οι συνέπειές του, πυρκαγιές, το έγκλημα στα Τέμπη… Πώς γίνεται να μη μας επηρεάσει; Ίσως και για αυτό, το “Lies to Survive” να είναι τόσο ωμό και επιθετικό. Ακόμα και το όνομα του δίσκου πραγματεύεται αυτό που μας ενώνει όλους απέναντι στη δυστοπία. Την επιβίωση.

Παίρνω την πάσα λοιπόν για να μιλήσουμε για το νέο σας δημιούργημα που δεν είναι άλλο από το "Lies To Survive". Με μια πρώτη ακρόαση διακρίνεται διάθεση για πειραματισμό. Ενσωματώνετε διαφορετικά μουσικά στοιχεία από αυτά που μας έχετε συνηθίσει.

Είχαμε “κατηγορηθεί” στο παρελθόν για έλλειψη πρωτοτυπίας όσον αφορά τις συνθέσεις μας. Έτσι, λοιπόν, βάλαμε ως στόχο το να φτιάξουμε μουσική όσο το δυνατόν πιο μακριά από καλούπια. Με την είσοδο του Ντένις στο γκρουπ και ενεργό ρόλο πλέον στη σύνθεση μουσικής, αυτό έγινε και αυθόρμητα ως ένα βαθμό. Επίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και η Amie άρχισε να πειραματίζεται με την κιθάρα, η συνθετική ικανότητα της μπάντας εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και ιδέες.

Ποια live συνεργασία, ως τώρα, με άλλη μπάντα απολαύσατε περισσότερο και γιατί;

To live με τους Hawkwind στο Gagarin. Δεν είναι λίγο να μοιράζεσαι τη σκήνη με τον Dave Brock και την μπάντα του Lemmy πριν από τους Motörhead.

Στα 13 χρόνια της δράσης σας ως μπάντα, υπάρχουν στιγμές, φαντάζομαι, που σας προκάλεσαν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από αυτά;

Κάθε φορά που παίζουμε live και υπάρχει έστω και ένας που ξέρει τους στίχους, τα συναισθήματα είναι ολοκληρωτικά σε υπερθετικό βαθμό.

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας με μία εικόνα;

Θα ήταν κολλάζ.

Ποιες μουσικές σκηνές θα οργώνετε τον καιρό που μας έρχεται και πότε;

Τον Απρίλιο και τον Μάιο θα είμαστε σε περιοδεία στην κεντρική Ευρώπη για 29-32 συναυλίες, με την τελευταία που θα γίνει στο Piraeus Academy club στις 27 Μάιου.

Ήρθε η ώρα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μας αφιερώσατε. Τον επίλογο θα τον αφήσω πάνω σας με ένα μήνυμα που θέλατε να στείλετε σε όποιον διαβάσει αυτήν τη συνέντευξη.

Η ζωή είναι δύσκολη και επικίνδυνη, ας προσπαθήσουμε μέσα από ευχάριστες στιγμές να δημιουργήσουμε αναμνήσεις να μας δίνουν δύναμη να προχωράμε. “Moments like this never last”.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Godsleep: Amie Makris (Φωνή), Johnny Tsoumas (Κιθάρα), Fedonas Ktenas (Μπάσο), Dennis Panagiotidis (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.