Παρακολουθούσα κριτικές και σχόλια όλο το τελευταίο διάστημα τόσο από Ελλάδα όσο και Ευρώπη. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ότι ο κάθε συνάκτης και ο κάθε ακροατής εκλαμβάνουν διαφορετικά τη μουσική του νέου, τρίτου κατά σειρά, δίσκου των Άγγλων Green Lung, με τον τίτλο “This Heathen Land“. Αυτό, από μόνο του, το θεωρώ μεγάλη επιτυχία. 

H αλήθεια είναι ότι, ακόμα και μετά από τόσες ακροάσεις, δυσκολεύομαι να διατυπώσω ακριβώς το είδος της μουσικής τους. Όμως, θα προσπαθήσω όσο καλύτερα γίνεται. Όντας, άλλωστε, υπέρμαχος του να αποφεύγεις εκθέσεις και η κριτική να αφορά αυτό καθαυτό, τόσο το είδος του εκάστοτε δίσκου όσο και την ποιότητά του, με καθαρά προσωπικά κριτήρια.

Οι Green Lung με το “This Heathen Land” προσθέτουν ένα ακόμα εξαιρετικό album στη συλλογή τους

Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα κρίνει αν θα συνεχίσει να διαβάζει ή θα πάει σε επόμενο άρθρο, σύμφωνα με τα αντίστοιχα δικά του γούστα. Θεωρώ σπατάλη χρόνου να διαβάζω μία κριτική, που δεν αναφέρει πουθενά τι είδος μουσική παίζουν.  

Οι Green Lung θα έλεγα ότι είναι πιο κοντά στην κατηγορία των Ghost, με πιο έντονα τα stoner, doom και folk στοιχεία. Αναφέροντας, όμως, folk στοιχεία, μην περιμένετε να ακούσετε βιολί, φλάουτο, κ.τ.λ.. Το “This Heathen Land” ανήκει στην κατηγορία της βρετανικής rock μουσικής παράδοσης των ‘60s & ‘70s όπου το μόνο που χρειαζόταν τότε ήταν κιθάρα – μπάσο – drums και πλήκτρα (hammond/organ). 

Το “This Heathen Land” των Green Lung δεν είναι ένας ακόμη δίσκος στο πλαίσιο κάποιας "μόδας"

O δίσκος περιέχει μία εισαγωγή και οχτώ τραγούδια, που το καθένα έχει να προσφέρει και κάτι μοναδικό κατά την ακρόαση, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα συναισθημάτων. Τη stoner/doom αισθητική δυναμιτίζουν τα Sabbath heavy riffs, και το σύνολο σε παρασύρει σε άλλες δεκαετίες. To θετικό είναι ότι δεν είναι ένας ακόμη δίσκος στο πλαίσιο κάποιας “μόδας”.

Αντιθέτως, το συγκρότημα έχει προσέξει την κάθε συνθετική λεπτομέρεια και παράλληλα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ώστε ο ήχος τους να γίνει πιο προσιτός, χωρίς να χάνουν την “ταυτότητά” τους. Ιδανικός σύμμαχος η παραγωγή, που βοηθά στον υπέρτατο βαθμό της ανάδειξης όλων των δυνατών σημείων. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην occult ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Ακούστε τα “Song of the Stones” & “The Ancient Ways” και θα καταλάβετε τι εννοώ.  

Τα αδύναμα σημεία, που μπορώ να εντοπίσω, έχουν να κάνουν με τη φωνή του Tom Templar, όπου, σε αρκετές στιγ, την τραβάει λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να ενοχλεί. Επίσης, θα ήθελα πιο “δυνατά” refrains σε κάποια τραγούδια. 

Όσοι δεν τους έχετε ακούσει ποτέ και σας “ελκύουν¨ τα παραπάνω μουσικά είδη, σπεύσατε και παράλληλα ανατρέξτε στις προηγούμενες δισκογραφικές τους δουλειές. Μέχρι στιγμής, οι Green Lung αποδεικνύουν ότι είναι ένα συγκρότημα που έχει κυκλοφορήσει μόνο πολύ καλές δουλειές. Το “This Heathen Land” το επιβεβαιώνει. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι στις 22 και 23 Μαρτίου θα έχουμε τη δυνατότητα να τους απολαύσουμε και ζωντανά πάνω στην σκηνή, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Green Lung

Album: This Heathen Land

Label: Nuclear Blast Records

Release Date: 03/11/2023

Genre: Doom Metal, Stoner Rock

1. Prologue

2. The Forest Church

3. Mountain Throne

4. Maxine (Witch Queen)

5. One for Sorrow

6. Song of the Stones

7. The Ancient Ways

8. Hunters in the Sky

9. Oceans of Time

Producers: Wayne Adams

Green Lung: Tom Templar (Φωνή), Matt Wiseman (Τύμπανα), Scott Black (Κιθάρα), John Wright (Πλήκτρα), Joseph Ghast (Μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Οι Green Lung είναι ένα συγκρότημα που δύσκολα μπορείς να του βάλεις μία ταμπέλα είδους. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την ικανότητά τους να γράφουν καλούς δίσκους και το "This Heathen Land" είναι μία ακόμα τέτοια περίπτωση