Hellfest 2023 – Day 1 | Live Report

Η πρώτη μέρα του Hellfest 2023 ανήκει στο παρελθόν! Το σπουδαίο metal festival της Γαλλίας έχει ξεκινήσει. Η πρεμιέρα του περιλάμβανε αμέτρητες εμφανίσεις και το DEPART βρίσκεται εκεί. Ο Γιώργος Ξιφαράς μεταφέρει όλα όσα έζησε στην πρώτη μέρα του Hellfest Open Air Festival 2023!

Hypno5e

Η έναρξη του Hellfest 2023 δε γινόταν να μην έχει μία εγχώρια μπάντα και τι καλύτερο από το Hypno5e! Οι post metallers έχοντας νέο δίσκο στις αποσκευές τους, το Sheol, ανέβηκαν στη σκηνή του Valley όπου κάτω συνέβαινε το αδιαχώρητο.

Παρότι εμφανίστηκαν πρώτοι στο Hellfest 2023 και με λιγότερο κόσμο, οι Hypno5e αποτέλεσαν το ιδανικό καλωσόρισμα στο φεστιβάλ!
Παρότι εμφανίστηκαν πρώτοι στο Hellfest 2023 και με λιγότερο κόσμο, οι Hypno5e αποτέλεσαν το ιδανικό καλωσόρισμα στο φεστιβάλ!

Ίσως στη χώρα μας να μην κάνουν τόσο μεγάλη αίσθηση, όμως, στη δική τους είναι κάτι πολύ κοντινό σε Rockstars. Και όχι άδικα θα συμπληρώσω. O Emmanuel Jessua είναι ένας άκρως καθηλωτικος frontman που αποδίδει το ίδιο καλά και στα καθαρά φωνητικά, όσο και στα brutal.

Με τον καθηλωτικό τους frontman, οι Hypno5e έδωσαν την τέλεια εισαγωγή στο Hellfest 2023

Φυσικά, επειδή μιλάμε για ήχο φύσει πολύπλοκο, δεν περίμενα ότι θα τον απέδιδαν τόσο καθαρά σε ζωντανό επίπεδο. Βέβαια είχαν λίγο χρόνο και σχετικά μεγάλες συνθέσεις, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να βάλουν ολόκληρο το Valley στο κόλπο.

Aephanemer

Από Γάλλους σε Γάλλους, αυτήν τη φορά στο Altar για τους Aephanemer! Ένα σχήμα με πολύ έντονη παρουσία στον digital κόσμο και που λόγω αυτού, είχα ακούσει το Prokopton. Γενικά ωραίο, melodeath, χωρίς να διεκδικεί τίποτα δάφνες πρωτοτυπίας, ωστόσο, καλό.

Με δύο γυναίκες στο line up τους, τη Marion Bascoul φωνή και κιθάρα & τη Lucie Woaye-Hune στο μπάσο. Βέβαια, αυτός που ξεχώριζε ήταν ο Martin Hamiche στην κιθάρα. Και να πω την κακία μου: “Marion, δούλεψε λίγο τα καθαρά σου φωνητικά“.

Crowd-surfing δίχως τέλος κατά την εμφάνιση των Aephanemer στο Hellfest 2023

Γενικά, καλό performance θα έλεγα που OK, δε με συγκλόνισε. Πιθανώς και να μην το θυμάμαι σε δύο μήνες αλλά τη δουλίτσα του την έκανε. Βέβαια, εγώ μπορεί να λέω αυτά, ωστόσο, το crowd surfing δε σταμάτησε στιγμή κατά τη διάρκεια του set τους.

Imperial Triumphant

Μας έδωσαν οι Imperial Triumphant ένα sneak peak για αυτό που θα δούμε 30/06; Αν η “κουτσουρεμένη” τους εμφάνιση στο Hellfest 2023 αποτελεί ένα μικρό δείγμα του τι μπορούν οι Αμερικανοί να κάνουν live, τότε η εμφάνιση τους 30/06 στο Temple είναι ΑΧΑΣΤΗ!

Απίστευτη εμφάνιση στο Hellfest 2023 από τους Imperial Triumphant!
Απίστευτη εμφάνιση στο Hellfest 2023 από τους Imperial Triumphant!

Οι ρυθμικές τους εναλλαγές είναι ένα συναισθηματικό roller coaster. Απότομα κοψίματα, αυξομειώσεις tempo εκεί που δεν τις περιμένεις. Και όχι, δεν είναι μόνο τα κουστούμια αυτό που τους ξεχωρίζει, είναι πολλά παραπάνω. Βασικά, ακούγοντας τους ζωντανά και εισπράττοντας την ενέργεια τους, τα κουστούμια ίσως είναι το μόνο λογικό στην εμφάνιση.

Σπουδαία εμφάνιση από τους Imperial Triumphant στο Hellfest 2023

Ένα θέαμα οπτικοακουστικό και απόκοσμο. Με σημεία που σε κάνουν να νιώσεις άβολα, σε υποχρεώνουν να κοιτάξεις αλλού. Μα μόνο για μια στιγμή, γιατί εκτός όλων των παραπάνω είναι και καθηλωτικοί. Ασύλληπτα καθηλωτικοί.

Nightfall

Με ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα ξεκίνησαν οι Nightfall στο Hellfest 2023 αλλά έχουν Benardo. Οπότε, ο Φώτης χτυπώντας λίγο τα τύμπανα του κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό που δεν ήθελε και πολύ. Αφού τους περίμενε με σχετική ανυπομονησία.

Το πρόβλημα, μέσα σε δύο λεπτά να είχε ξεπεραστεί και οι Nightfall ξεκίνησαν το σετ τους. Τελευταίος φυσικά εμφανίστηκε ο Ευθύμης του οποίου ο θεατρινισμος επί σκηνής προσδίδει μία αποκρυφιστική αισθητική τόσο γαμάτη.

Σπουδαία εμφάνιση από τους Nightfall στο Hellfest 2023
Σπουδαία εμφάνιση από τους Nightfall στο Hellfest 2023

Πόσο ωραίο album είναι ρε ‘σεις το Athenian Echoes; Έχω πολύ καιρό να το ακούσω, χρόνια βασικά. Και ακούγοντας live θυμήθηκα όλους εκείνους τους λόγους που έκαναν τους Nightfall μεγάλους.

Οι Nightfall επιβεβαίωσαν το μεγαλείο τους στην πρεμιέρα του Hellfest 2023

Στο Witches οι Γάλλοι κατάλαβαν αυτό που εμείς ξέρουμε χρόνια, το ποσό μεγάλος drummer είναι ο Φώτης. Όχι δεν είναι ότι υπόλοιποι υστερούσαν, ούτε ότι με έπιασε το “πατριωτικό” μου εκεί στα ξένα, αλλά τι να κάνουμε; Οι Nightfall ήταν η καλύτερη μπάντα που είχε παίξει μέχρι εκείνη την ώρα στο Altar!

In Flames

Τα ίδια Παντελή μου, τα ίδια Παντελάκη μου από τους In Flames. Ίδιο setlist με το Release Athens 2023, ίδια μουρμούρα από τον Anders! Βέβαια, άλλη η δυναμική του Hellfest 2023.

Παρά το αρχικό μούδιασμα, οι In Flames πάρεδωσαν μαθήματα στο Hellfest 2023

Το 10% του κόσμου να αρχίσει να φωνάζει δημιουργείται ατμόσφαιρα. Οπότε, σύντομα οι In Flames “ζεστάθηκαν” (see what I did there?) και χάρισαν ένα καταπληκτικό Show.

Αν και ξεκίνησαν ψυχρά, οι In Flames παρέδωσαν μαθήματα στο Hellfest 2023
Αν και ξεκίνησαν ψυχρά, οι In Flames παρέδωσαν μαθήματα στο Hellfest 2023

Ναι, στην Ελλάδα έπαιξε ρόλο ο παράγοντας προσμονή. Ήταν ένα live που το περίμενα 20 χρόνια. Όμως, στο Hellfest 2023 ήμουν “χορτασμένος”. Ακόμη κι έτσι, με τράβηξαν, με ξεσήκωσαν και με άφησαν «πιασμένο» να αναρωτιέμαι αν θα βγάλω την ημέρα.

Hollywood Vampires