Ευχάριστη έκπληξη η νέα κυκλοφορία των Hiraes, “Dormant”. Όπως ευχάριστη έκπληξη ήταν και η “γέννηση” του melodic death metal στα ‘90s. Νέα, τότε, συγκροτήματα όπως οι Dark Tranquillity, In Flames, At The Gates, Carcass έφεραν μία φρέσκια νότα που επηρέασε από το black μέχρι και το power. Τα καταιγιστικά riffs, με τις έντεχνα εμπλουτισμένες μελωδίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μεγάλη μερίδα κοινού που ένιωθε κορεσμένο.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα όμως το melodic death metal; Σε καμία περίπτωση δεν έχει επέλθει κορεσμός. Υπάρχουν ακόμα συγκροτήματα και δίσκοι που κρατούν το είδος σταθερά στις προτιμήσεις του metal κοινού. Οι Γερμανοί Hiraes δημιουργήθηκαν από πρώην μέλη των Dawn of Disease και Critical Mess το 2020. Το 2021 κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους “Solitary“. Ένα ντεμπούτο που ναι μεν είχε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, όμως, απείχε πολύ από το να κρατήσει το ενδιαφέρον σε διάρκεια χρόνου. 

Τρία χρόνια μετά κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο με τίτλο “Dormant” και η διαφορά σε ποιότητα είναι εμφανής από την πρώτη ακρόαση. Εξαιρώντας το εναρκτήριο τραγούδι, “Through the Storm“, τα υπόλοιπα εννέα τραγούδια καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή και να σε κάνουν να αφοσιωθείς στις συνθέσεις τους. Συγκρίνοντας τους δύο δίσκους η διαφορά είναι ότι το συγκρότημα μπήκε στην διαδικασία να δουλέψει σκληρά. Να δημιουργήσει χημεία μεταξύ των μελών και να δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα στις συνθέσεις.

Οι Hiraes στα τρία που μεσολάβησαν μεταξύ "Solitary" και "Dormant" έκαναν ένα πολύ σημαντικό άλμα

Υπάρχει μία υπέροχη μίξη του aggressive melodic death ή των brutal death ξεσπασμάτων με γλυκές μελωδίες και ευκολομνημόνευτα refrains. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα “We Owe No One”, “Undercurrent”, “About Lies” και “Ocean Child”, που κάθε θαυμαστής/θαυμάστρια του είδος θα τα λατρέψει. Στις συνθέσεις τους υπάρχει βάθος, υπάρχει έμπνευση, υπάρχει φρεσκάδα!

Παράλληλα έχουν καταφέρει να παντρέψουν το παλιό με το νέο χωρίς να ακούγονται εμπορικοί. Παρόλο που τον ρόλο στα φωνητικά τα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Britta Görtz δεν ακολουθούν τα μονοπάτια των Arch Enemy. Δείχνουν σεβασμό στην κληρονομιά τους, όπως και σε αυτή των Dark Tranquillity/In Flames, αποφεύγοντας όμως να χαρακτηριστούν ως μία ακόμη κόπια. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, για μία ακόμη φορά, στην εξαιρετική παραγωγή του σπουδαίου Jens Bogren.  Ο Σουηδός παραγωγός κάνει άλλη μία φορά αυτό που ξέρει καλά, δίνει ώθηση στη μουσική της -εκάστοτε- μπάντας. 

Hiraes, Dormant, band photo

Οι Γερμανοί μέσα σε τρία χρόνια έκαναν ένα πολύ σημαντικό άλμα, βελτιώνοντας κατα πολύ την μουσική τους, τραβώντας επάξια την προσοχή μας. Δεν ανακαλύπτουν τον τροχό, όμως δεν είναι και μία “φθηνή” αντιγραφή. Αντιθέτως μας δίνουν τροφή για σκέψη για το που μπορούν να φτάσουν στο μέλλον. Εύχομαι με το “Dormant” να μην έπιασαν ταβάνι, καθώς το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα θα κρίνει πολλά για την πορεία τους, ως συγκρότημα. Φανταστικό ποδαρικό, για το 2024, η Γερμανία στο melodic death, ενώ αναμένουμε και τον νέο δίσκο των Suidakra μέσα στην χρονιά.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Hiraes

Album: Dormant

Label: Napalm Records

Release Date: 26/01/2024

Genre: Melodic Death Metal

Producer: Jens Bogren

Hiraes: Christian Wösten (Μπάσο), Mathias Blässe (Τύμπανα), Oliver Kirchner (Κιθάρα), Lukas Kerk (Κιθάρα), Britta Görtz (Φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Παρόλο που οι Hiraes δεν ανακαλύπτουν τον τρόχο, κυκλοφρούν ένα εξαιρετικό album που είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί «φθηνή» αντιγραφή. Μακάρι αυτό να μην είναι αυτό το δημιουργικό τους ταβάνι.