Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές, ώστε να θέσουμε ένα σωστό οικοδόμημα πάνω στο οποίο θα πορευθεί η παρούσα δισκοκριτική. Παραδοχή 1. Το stoner rock είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές πρωτοπόρων μουσικών στη σύγχρονη ιστορία της μουσικής. Παραδοχή 2. Οι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν «αναγνώσει» το συγκεκριμένο μουσικό κύμα με εξαιρετική ευστοχία. Παραδοχή 3. Η συντριπτική πλειονότητα της μουσικής με ξένο στίχο που βγαίνει από την Ελλάδα δεν είναι τυχαία άμεσα συνδεδεμένη με heavy metal, hard rock, progressive rock και άλλους σκληρούς ήχους. Αυτά τα τρία είναι τα πράγματα τα οποία σκέφτηκα τη στιγμή που το “Truth in the Lie” τελείωσε και ολοκλήρωσα το πρώτο άκουσμα του δισκογραφικού ντεμπούτου των Honeybadger, “Pleasure Delayer“.

Υπάρχει κάτι τρομερά κοινό ανάμεσα στη stoner αισθητική και τη σύγχρονη ελληνική μουσική κουλτούρα. Κάτι που όχι μόνο φαίνεται ξεκάθαρα σε όλη τη διάρκεια του “Pleasure Delayer” αλλά και στην πλειονότητα όσων προηγήθηκαν. Το γεγονός ότι η stoner αποτελεί το απαύγασμα της «παντρειάς» της εσωτερικής αναζήτησης του κάθε ατόμου με την ανάγκη του να μιλήσει για αυτά που αισθάνεται αρκεί από μόνο του για να καταλάβει κανείς γιατί στην Ελλάδα το stoner προχωράει τόσο γρήγορα και τόσο καλά.

Έχω αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για μπάντες από την Ελλάδα να έχουν ως σημείο αναφοράς σημαντικούς καλλιτέχνες του μουσικού κύματος με το οποίο ασχολούνται. Κοιτάζοντας την παρακαταθήκη όσων προηγήθηκαν και ακούγοντας την πρώτη δουλειά των Honeybadger, θα πάρω αυτό τον πολύτιμο χώρο που μου δίνεται για να συνοψίσω την κριτική μου στο ακόλουθο.

Η δουλειά που έχει γινεί στο “Pleasure Delayer” είναι σπουδαία. Δεν μιλάμε για ένα album με επαναλήψεις -κίνδυνος που ελλοχεύει πάντα στο stoner- αλλά για μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά. Φαντάζομαι αποτέλεσμα διαρκούς ενασχόλησης και «φροντίδας» των κομματιών από την αρχή έως το τέλος. 

Η δουλειά που έχουν κάνει οι Honeybadger στο Pleasure Delayer είναι σπουδαία

Δεν υπάρχει riff που να κουράζει, φωνητικά που να μην «κουμπώνουν» με άνεση σε ο,τιδήποτε παίζουν κιθάρα, τύμπανα, και μπάσο, ή στίχος που να μην «χτυπάει» εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Το «χαλί» από αναφορές όπως QOTSA, Clutch, αλλά και ενασχόλησης της μπάντας με τη σειρά Twin Peaks στο “Laura Palmer“, αποτελούν ενδεικτικά της σοβαρής έρευνας που έγινε πριν γραφτούν μουσική και στίχοι.

To ντεμπούτο των Honeybadger κυκλοφορήσε, ονομάζεται "Pleasure Delayer" και είναι εξαιρετικό
To ντεμπούτο των Honeybadger κυκλοφορήσε, ονομάζεται "Pleasure Delayer" και είναι εξαιρετικό

Δεν θέλω να κουράσω αναλύοντας κάθε κομμάτι, όχι επειδή δεν αξίζει, αλλά επειδή θεωρώ πως το “Pleasure Delayer” δεν χρήζει συστάσεων πριν το ακούσει κανείς. Είναι διάρκειας 34 λεπτών, τόσο όσο πρέπει, και προσφέρει ακριβώς αυτά που περιμένεις από ένα καλό, συμπαγή δίσκο stoner rock. Αποτελεί τα θεμέλια για μια μπάντα η οποία έχει μπροστά της λαμπρό μέλλον. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα δούμε τους Honeybadger σε μεγάλες σκηνές εντός και εκτός Ελλάδας. Το σίγουρο είναι πως όταν επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικές καταστάσεις, έχουν ήδη ένα εισιτήριο «κλεισμένο» στο όνομά μου, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Pleasure Delayer - Tracklist

1. The Wolf

2. Through Hell

3. Crαzy Ride

4. Good For Nothing

5. That Feel

6. Laura Palmer

7. Holler

8. Truth In The Lie

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Honeybadger

Album: Pleasure Delayer

Label: Made of Stone Recordings

Release Date: 18/09/2020

Genre: Stoner Rock

Producer: Alex Bolapsis, Honeybadger

Honeybadger: Dimitris Vardoulakis (Φωνή, κιθάρα), Dimitris Giannakopoulos (Κιθάρα), Dimitris Yannopoulos (Μπάσο), Vaggelis Oikonomou (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Είναι διάρκειας 34 λεπτών, τόσο όσο πρέπει, και προσφέρει ακριβώς αυτά που περιμένεις από ένα καλό, συμπαγή δίσκο stoner rock. Αποτελεί τα θεμέλια για μια μπάντα η οποία έχει μπροστά της λαμπρό μέλλον.