Το να λέγεται μια σειρά House of Ninjas ενώ οι πρωταγωνιστές του αναφέρονται συνέχεια στο ότι «είμαστε shinobi, όχι νίντζα» δεν ξέρω πώς να το ψυχογραφήσω. Κίνηση αντίστοιχης εμπνεύσεως με το “Troll 2” που δεν έχει trolls; Ως ένα αστειάκι με αυτό το gimmick της σειράς; Ως προοικονομία για κάτι που θα συμβεί σε επόμενη σεζόν; Πολλά τα ερωτήματα για μια τόσο απλή και συνάμα ευχάριστη σειρά.

Φαινομενικά οι Tawara είναι μια τυπική πολύτεκνη οικογένεια. Πατέρας, μητέρα, γιαγιά και τρία παιδιά. Έχασαν το μεγαλύτερό τους γιo πριν από λίγα χρόνια μα η ζωή συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, όμως, αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά, θα δει πως αυτή η οικογένεια είναι ολίγον τι διαφορετική. Κι αυτό επειδή είναι μια οικογένεια shinobi που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Απρόσμενα, όμως, η φατρία τους καλεί να συμμετέχουν στη διαλεύκανση ενός μυστηρίου. Η εμπλοκή τους σε αυτό θα φανερώσει μια πλεκτάνη η οποία όχι μόνο απειλεί την Ιαπωνία, αλλά ταυτόχρονα σχετίζεται και με μια προαιώνια έχθρα.

Το ερώτημα «πως θα ήταν οι νίντζα στον 21ο αιώνα;» απαντάται επαρκώς. Και αυτή είναι η μεγάλη νίκη της σειράς. Αντί να στηριχτεί για ακόμα μια φορά σε παρελθοντικά σκηνικά, σκέφτεται διεξοδικά πως θα μπορούσε μια φιγούρα όπως αυτή του σιωπηλού δολοφόνου να επιβιώσει. Και δεν το κάνει με τρόπο αντίστοιχο του Godfrey Ho ή των ταινιών της Cannon με τον Sho Kosugi. Που εδώ που τα λέμε θα το ‘θελα πολύ αυτό.

Το σενάριο πείθει ως προς την προσέγγιση αυτή. Παίρνει τόσο-όσο σοβαρά τον εαυτό του προκειμένου να μην προκαλέσει αμήχανα γέλια. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σύγκρουση προόδου και παράδοσης αρκετά διακριτικά αλλά έξυπνα. Πατάει αρκετά στο μύθο των shinobi ώστε οι μεγαλύτεροι φανς να απολαύσουν τις αναφορές αλλά είναι προσβάσιμο σε όλους.

To House of Ninjas καταφέρνει σε πολλές περιπτώσεις να ισορροπεί σε δύο βάρκες

Ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται πως η σειρά δεν έρχεται κουτί με ορισμένα κλισέ στην πλοκή της. Απαγορευμένοι έρωτες, αδελφική έριδα, απειλές μεγαλύτερες από αυτό που φαίνονται στην αρχή. Tropes τα οποία συχνά συναντάμε στη ιαπωνικά pop μέσα, από τα anime και τα manga μέχρι τα βιντεοπαιχνίδια. Και ώρες-ώρες, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, με κούρασε η όλη υποπλοκή του μικρού αδερφού που δεν ξέρει την πραγματική φύση της οικογένειας και οδηγεί σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Παρά αυτές τις αντιρρήσεις, πρέπει να παραδεχτώ πως έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Τα πρώτα επεισόδια σίγουρα ζορίζονταν να με βάλουν στο κλίμα. Να μου συστήσουν τους χαρακτήρες, τις δυναμικές τους και να αφήσουν υπόνοιες για τη μετέπειτα πλοκή. Ωστόσο μόλις τελείωσε το τέταρτο επεισόδιο και όλα έδεσαν, τότε ήταν που ανέβηκε στην εκτίμησή μου. Kαι μέχρι να τελειώσει η υπόλοιπη σεζόν, αυτή δε χάθηκε καθόλου.

House of ninjas

Γιατί η αρχετυπική πλοκή είναι ευφάνταστα δοσμένη με άρτια σκηνοθεσία. Στηρίζεται σε αρκετές υποπλοκές χωρίς να γίνεται δαιδαλώδες στην παρακολούθησή του. Παρουσιάζει γνώριμα στερεότυπα πρωταγωνιστών αλλά τα αντιμετωπίζει με σεναριακό σεβασμό. Και κυρίως, έχει τις ίσως καλύτερες σκηνές μάχης που έχουμε δει εδώ κι αρκετό καιρό.

Τα kunai, τα shuriken και τα wakizashi τιμώνται και με το παραπάνω, οι χορογραφίες είναι «γεμάτες» και καθόλου χαοτικές. Ταυτόχρονα αν και πρόκειται για σχετικά «φιλική» σειρά, δεν τσιγκουνεύεται το αίμα και το διαμελισμό. Ούτε όμως το παρακάνει για να φανεί σοκαριστική. Με το που ξεσπαθώσουν οι χαρακτήρες ξέρεις πως θα απολαύσεις αυτό που έπεται.

Το House of Ninjas είναι μία αγνή και άκρως ψυχαγωγική σειρά

Δεν υπάρχουν πολλά παραπάνω να ειπωθούν για το House of Ninjas. Πρόκειται για αγνή, ψυχαγωγική τηλεόραση που κάπου μέσα μας «γαργαλάει» την παιδική γοητεία που μας ασκούσαν αυτές οι μορφές. Και αντί να πέφτει στις ίδιες τις παγίδες του ιδιώματος, τις αποφεύγει με εντυπωσιακούς ελιγμούς. Ίσως με μερικά τραύματα από ατσούμπαλες προσγειώσεις εδώ κι εκεί αλλά όχι αρκετά για να τη δυσχεραίνουν στη μάχη. Μια τίμια, απολαυστική πρώτη σεζόν που αφήνει αρκετά ερωτήματα για το τι πρόκειται να λάβει χώρα στη συνέχεια. Όχι συγκλονιστική όπως το Sanctuary αλλά ούτε και αδιάφορη.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: House of Ninjas

Season: 1

Episodes: 8

Platfrom: Netflix

Year: 2024

Genre: Action, Drama, Thriller

Director: Dave Boyle

Starring: Kento Kaku, Yosuke Eguchi, Tae Kimura

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Δεν υπάρχουν πολλά παραπάνω να ειπωθούν για το House of Ninjas. Πρόκειται για αγνή, ψυχαγωγική τηλεόραση που κάπου μέσα μας «γαργαλάει» την παιδική γοητεία που μας ασκούσαν αυτές οι μορφές. Μια τίμια, απολαυστική πρώτη σεζόν που αφήνει αρκετά ερωτήματα για το τι πρόκειται να λάβει χώρα στη συνέχεια. Όχι συγκλονιστική όπως το Sanctuary αλλά ούτε και αδιάφορη